Μηνύματα από τους ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου προς την Τουρκία (pics&vid)

{loadposition ba_textlink}

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου κάλεσαν την Τουρκία να διακόψει όλες τις αυθαίρετες σεισμικές έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποφύγει οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα στο μέλλον.

Οι τρεις Υπουργοί είχαν συνάντηση σήμερα στη Λευκωσία και όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης οι τρεις χώρες καλούν από κοινού όλα τα κράτη να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ καθώς και την υφαλοκρυπίδα της ΚΔ.

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου θα μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση της ειρήνης στην περιοχή.

Οι τρεις Υπουργοί αποφάσισαν, επίσης, διεύρυνση του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα περιλαμβανομένης της στενής συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς και διασκέψεις.

Επίσης, σήμερα, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.

Ειδικότερα: 

Τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, όσο και ο ομόλογός του από την Ελλάδα δήλωσαν ότι σκοπός της τριμερoύς συνεργασίας είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο κ. Κασουλίδης, κατά την διάρκεια της διάσκεψης τύπου, ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τουρκικές προκλήσεις του Μπαρμπαρός και των 2 πολεμικών πλοίων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και τα 3 κράτη καλούν τόσο την Τουρκία όσο και τις άλλες χώρες να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Καλούν επίσης την Τουρκία να σταματήσει τις “αυθαίρετες” έρευνες, όπως τόνισαν, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ

Ο κ. Βενιζέλος από την μεριά του ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τουρκική πρόκληση η οποία προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Αφού τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις, ανέφερε ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Για την συνεργασία ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανάφερε ότι αυτή η συνεργασία θα αποτελέσει αξία όχι μόνο για τις 3 χώρες που συμμετέχουν αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπεξ της Αιγύπτου, που δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την συνάντηση.