Οι συγγενείς αγνοουμένων απαιτούν πειστική πληροφόρηση

{loadposition ba_textlink}

Την αταλάντευτη απαίτηση των συγγενών αγνοουμένων να πληροφορηθούν με πειστικά στοιχεία για την τύχη των δικών τους, επαναλαμβάνει με ανακοίνωση η Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων με την ευκαιρία της 29ης Οκτωβρίου που ορίστηκε ως “Ημέρα Αγνοουμένων”.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η απαίτηση να πληροφορηθούν για την τύχη των αγνοουμένων τους οι συγγενείς αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, πλήρως κατοχυρωμένο από σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από αποφάσεις διαφόρων διεθνών οργανισμών και από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία προσβλέπει η Τουρκία να ενταχθεί.

Σύμφωνα με την Οργάνωση, η επανέναρξη των εργασιών της ΔΕΑ δημιούργησε μια ελπιδοφόρα κινητικότητα στο θέμα, που για να φέρει όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρέπει να διασφαλισθεί η ειλικρινής και έντιμη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών.

Περαιτέρω στην ανακοίνωση προστίθεται ότι πρέπει να δοθεί στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) κάθε δυνατή διευκόλυνση και να της επιτραπεί ελεύθερη πρόσβαση στις πηγές πληροφοριών και σε κάθε χώρο, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών περιοχών. Πρέπει επίσης, συνεχίζει, να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι το δικαίωμα των συγγενών για ανεύρεση και παράδοση των οστών αγνοουμένων που αποδεδειγμένα έχουν μετακινηθεί είναι απόλυτα σεβαστό και αδιαμφισβήτητο.

Πηγή: KYΠΕ