Οι τουρκικές προκλήσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Ομήρου – Σούλτς

{loadposition ba_textlink}

Την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που βρήκε στις συναντήσεις που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρου και αξιωματούχους της Ευρωβουλής με θέμα τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, έγινε σήμερα το πρωί, ενώ όπως είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Ομήρου, το θέμα ήταν οι πρόσφατες και εν εξελίξει ευρισκόμενες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών του 1982. Μια συνθήκη, όπως είπε, που έχει κυρωθεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και ειναι τμήμα αναπόσπαστο του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Ηγειρα στον κ. Σουλτς το θέμα, που απειλεί στην πραγματικότητα την ασφάλεια, τη σταθερότητα, ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή σε μια περίοδο που υπάρχουν δραματικά γεγονότα στην Συρία και στο Ιράκ με τις επιθέσεις εναντίον του ισλαμικού κράτους», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό κάνει ακόμη πιο επείγουσα η ανάγκη παρέμβασης των ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων στην πλευρά της Τουρκίας και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν μια υποψήφια χώρα να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα χώρας μέλους και στην πραγματικότητα να παραβιάζει ρητούς κανόνες του δικαίου της ΕΕ». Και αυτό γιατί τα θαλάσσια σύνορα καθορίστηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία σε συμφωνία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι στην πραγματικότητα τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ στη νότια Ευρώπη», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου η ΕΕ δεν μπορεί να παραγνωρίσει αυτή την πρόκληση της Τουρκίας που απειλεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία, και υπονομεύει και τη διαπραγματευτική διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη και αποφασίστηκε, όπως είναι γνωστό, η αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς όσο συνεχίζονται αυτές οι προκλήσεις.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι υπήρξε κατανόηση και το θέμα μπορεί να απασχολήσει και την ολομέλεια της Ευρωβουλής, δεδομένου ότι ο κ. Σουλτς τον διαβεβαίωσε ότι θα συζητηθεί στη διάσκεψη των Προέδρων. «Είμαι ικανοποιημένος γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει πλήρης κατανόηση ότι πρόκειται για μια παραβίαση των θεμελιωδών αρχών και τους διεθνούς δικαίου και μιας συνθήκης που είναι τμήμα του κεκτημένου», τόνισε, επισημαίνοντας ότι εάν ΕΕ δεν αντιδράσει είναι σαν να αυτοτραυματίζεται.

Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου αφού ανέφερε ότι έχουμε αντιδράσεις πολιτικών ομάδων, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,και το διάβημα της Ιταλίας, πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση κλιμακούμενων αντιδράσεων ως προς την επιθετική επιδρομική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Πριν από τον κ. Σουλτς, ο κ. Ομήρου είναι πρόγευμα εργασίας με Κύπριους και Έλληνες ευρωβουλευτές, ενώ συναντήθηκε και με τον Συμπρόεδρο της πολιτικής ομάδας Ευρώπη, Ελευθερία και Αμέση Δημοκρατία David Borrelli.

Το απόγευμα θα συναντηθεί διαδοχικά με την Αντιπρόεδρου του ΕΛΚ αρμόδια για τα ευρωμεσογειακά Mariya Gabriel, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Gabriele Zimmer, τον Πρόεδρο των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Charles Tannock, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Gianni Pittella.

Πηγή: ΚΥΠΕ