Οι Βρετανοί καταναλωτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία

{loadposition ba_textlink}

Οι εργαζόμενοι σε χαμηλά αμειβόμενους τομείς ανησυχούν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους σε μια ενδεχομένως οικονομική επιβράδυνση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη.

Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών, που καταρτίζει η εταιρία δημοσκοπήσεων YouGov και οι οικονομικοί αναλυτές CEBR, υποχώρησε κατά 2,9 μονάδες, στις 111,2 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση από τον Οκτώβριο του 2010.

“Ενώ τα επίπεδα απασχόλησης είναι αυξημένα, πολλές θέσεις εργασίας είναι χαμηλά αμειβόμενες και μη διασφαλισμένες και για αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι σε αυτές τις θέσεις κοιτάζουν το επόμενο έτος με κάποια επιφύλαξη”, δήλωσε ο Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών Charles Davis.

Το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία μειώθηκε στο 6,0% κατά το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, το οποίο είναι το χαμηλότερο από τα τέλη του 2008, ωστόσο, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης επιβραδύνθηκε και η αύξηση των μισθών παραμένει πολύ αδύναμη.

Επίσημα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, αναμένεται να καταδείξουν ότι η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε σε τριμηνιαία βάση στο 0,7% την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, υποχωρώντας κάτω από την ανάπτυξη 0,9% που καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά παραμένει υψηλότερη από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης.

Πηγή: ΚΥΠΕ