Οζερσάϊ: Λανθασμένη η τουρκοκυπριακή στρατηγική στην ΑΟΖ

{loadposition ba_textlink}

Η ε/κ πλευρά θα μπορούσε να ακολουθήσει μια διαφορετική τακτική ως αντίδραση της για την παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη της από την απόφαση της για αναστολή της συμμετοχής της στις διαπραγματεύσεις, είπε ο τέως διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς και ανεξάρτητος “υποψήφιος” στις επικείμενες παράνομες προεδρικές εκλογές, Κουντρέτ Οζερσάι.

Σε συνέντευξη του στην τ/κ εφημερίδα “Κίπρις”, ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι, η στάση και η πολιτική της Τουρκίας στηρίζεται στην δύναμη της και ότι αυτή η πολιτική θα μπορούσε να είναι διαφορετική και πρόσθεσε ότι αν η τ/κ πλευρά μπορούσε να κατευθύνει την Τουρκία σε μια πιο ήπια στάση τότε δεν θα δημιουργήτο η κρίση αυτή και να αποχωρήσει η ε/κ πλευρά από τις διαπραγματεύσεις.


Διαβάστε επίσης: 

Ιταλία: Ενοχλημένη με την Άγκυρα για την κυπριακή ΑΟΖ


Θα μπορούσε η τ/κ πλευρά με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με τον Οζερσάι, να απαντήσει στους Ε/κ λέγοντας ότι, “αν εσείς έχετε το δικαίωμα να ψάξετε για υδρογονάνθρακες και λέτε ότι έχουμε και εμείς δικαίωμα στο φυσικό αέριο, τότε θα προβούμε και εμείς σε έρευνες”.

“Αν οι Ε/κ λένε ότι υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία και υπάρχει φυσικό αέριο το οποίο ανήκει και στους Τ/κ τότε η συνέχεια της πρότασης δεν θα έπρεπε να είναι θα ερευνήσουμε μόνοι μας” είπε ο Οζερσάι.

Σχετικά με την παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ ο Κουντρέτ Οζερσάι ισχυρίστηκε ότι, η Τουρκία δεν εμποδίζει με την παρουσία της αλλά από κοντά μεν παρακολουθεί τις κινήσεις που γίνονται στην περιοχή. “Η παρουσία των πλοίων στην περιοχή δεν είναι μια καινούργια κατάσταση” είπε.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ε/κ πλευράς για αναστολή της συμμετοχής της στις διαπραγματεύσεις, ο Οζερσάι είπε ότι αντί να εδίνετο η ευκαιρία στην ε/κ πλευρά να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, θα έπρεπε “ο πρόεδρος(Ερογλου), ο οποίος παίρνει λαϊκή εντολή, ο οποίος έχει πολιτικό όραμα και μπορεί να παίρνει πρωτοβουλίες” να αποτρέψει την Τουρκία από να προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ικανοποιημένος με την απόφαση του ή όχι, αλλά σίγουρα με την απόφαση του έχει πάρει ένα ρίσκο.

Πηγή: ΚΥΠΕ