Απ. Μακρίδης στο Balla: “Δεν περνά καν από το μυαλό μου ο υποβιβασμός”

{loadposition ba_textlink}

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Balla ο προπονητής της ομάδας της Άχνας, Απόστολος Μακρίδης, δεν περνά καν από το μυαλό του ο υποβιβασμός αφού θεωρεί πως η ομάδα του “δεν είναι για τέτοια”.

Ο Κύπριος τεχνικός μας ανέφερε ότι, παρότι η συγκομιδή των οκτώ βαθμών είναι καλύτερη συγκριτικά με αυτές των δύο τελευταίων χρόνων, ο Εθνικός άξιζε να έχει ακόμη περισσότερους βαθμούς βάσει απόδοσης, ενώ θεωρεί πως η ομάδα της Άχνας έχει πολλά ακόμη περιθώρια βελτίωσης, λέγοντάς μας χαρακτηριστικά ότι… ακόμη δεν είδαμε τίποτα.

Διαβάστε επίσης για ποιον λόγο χαρακτηρίζει τον Εθνικό “μωσαϊκό”, ποιες ομάδες έχρισε φαβορί για τη μάχη του τίτλου αλλά και το πώς βλέπει ο ίδιος τη νέα αρχή που πραγματοποιεί η Εθνική Κύπρου.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Απόστολου Μακρίδη στο Balla:

Πως βλέπετε το φετινό πρωτάθλημα μέχρι στιγμής;

“Καταρχάς θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολο από το περσινό. Οι διαφορές των ομάδων δεν είναι τόσο μεγάλες αν εξαιρέσω ουσιαστικά μια δυο ομάδες. Οι υπόλοιπες, οι διαφορές τους δεν είναι τόσο μεγάλες. Έχουμε το φαινόμενο ότι οι περισσότερες ομάδες, με εξαίρεση τον ΑΠΟΕΛ και τον Απόλλωνα που κράτησαν μεγάλο μέρος του περσινού τους ρόστερ, προχώρησαν σε αρκετές προσθήκες και αυτό φέρνει σκαμπανεβάσματα στην απόδοση. Άπαντες ψάχνουν τη σταθερότητα. Ουσιαστικά αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των πρώτων αγωνιστικών, αν και δεν είναι τόσο μεγάλο το δείγμα. Ουσιαστικά είναι το ένα τέταρτο του πρωταθλήματος, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο το δείγμα. Φαίνεται όμως ότι οι ομάδες ψάχνουν να βρουν μια ταυτότητα και όντως το χαρκατηριστικό είναι ότι εκτός από τον ΑΠΟΕΛ και τον Απόλλωνα οι υπόλοιπες έκαναν πάρα πολλές προσθήκες”.

Είστε ικανοποιημένος από τη συγκομιδή των οκτώ βαθμών;

“Ο κόσμος του Εθνικού θα μπορούσε κάλλιστα να είναι, γιατί τα τελευταία δυο χρόνια η συγκομιδή ήταν πολύ δυσανάλογη σε σχέση με τώρα. Το 2012-13 ο Εθνικός τους 8 βαθμούς τους είχε στην 16η αγωνιστική. Πέρσι όταν ανέλαβα στην 16η αγωνιστική, είχε 10 βαθμούς. Τώρα έχουμε οκτώ σε έξι αγώνες. Για μένα θα μπορούσαμε να είχαμε τουλάχιστον ακόμη τρεις βαθμούς. Να ήμασταν στους 11-12 το λιγότερο. Αλλά εντάξει, είμαι από αυτούς που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Ξέρω τις δυσκολίες, με το μπάτζετ που έχουμε δεν είναι τόσο εύκολο, η Ρώμη δεν κτίστηκε μέσα σε μια μέρα. Απλά τη φετινή χρονιά, θεωρώ πως οι στόχοι που τέθηκαν έχουν να κάνουν με την εξυγίανση του σωματείου. Σε συνάρτηση οικονομικού και βαθμολογικού είμαστε σε καλό δρόμο”.

“ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ”

Πήρατε τέσσερις βαθμούς στα δύο πιο δύσκολα παιχνίδια (ΑΕΛ, Ομόνοια) ενώ χάσατε βαθμούς από θεωρητικά εύκολους αγώνες (εντός έδρας με Οθέλλο, Δόξα). Πως το εξηγείτε αυτό;

“Καταρχάς αυτό είναι θέμα νοοτροπίας και των ποδοσφαιριστών και εδώ πρέπει να δουλέψουμε παραπάνω. Είναι τοις πάσι γνωστό πως με τις πιο μεγάλες ομάδες δίνεις τα πάντα, αν και δεν πιστεύω πως σε αυτά τα δύο παιχνίδια πιάσαμε τους πόντους που δικαιούμασταν βάσει απόδοσης. Αν δεις τα στατιστικά των παιχνιδιών με Οθέλλο και Δόξα, οι δύο αντίπαλοι μας έκαναν δύο τελικές προσπάθειες, ενώ ο Εθνικός συνολικά στα δύο παιχνίδια είχε 15-20. Είναι βάσει συγκυριών που ήρθαν αυτά τα αποτελέσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτιμώ τις δύο ομάδες. Δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια”.

“Ο Εθνικός είναι μια ομάδα που τα τελευταία 3-4 χρόνια ψυχομαχεί και ο χάρος λείπει. Φέτος είμαστε σε καλύτερο δρόμο. Σαν απόδοση ο Εθνικός βγάζει υγεία, ωραίο ποδόσφαιρο, ελκυστικό, μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρία από το πουθενά. Όλοι το λένε ότι είναι καλή ομάδα. Δημιούργησε τις προσδοκίες για να λέει ο άλλος ότι είναι καλή ομάδα και για αυτό ο κόσμος περίμενε να κερδίσουμε τον Οθέλλο και τη Δόξα. Όπως υπάρχει κόσμος που μπορεί να περιμένει να κερδίσουμε Απόλλωνα και ΑΠΟΕΛ. Να μην ξεχνάμε όμως ποιοι είμαστε. Είμαστε μια ομάδα που τα τελευταία τρία χρόνια ήταν στο να πάει ή να μην πάει στη δεύτερη κατηγορία. Χρειάζεσαι και κάποια άλλα πράγματα για την υπέρβαση. Ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός, η οργάνωση όλης της χρονιάς αποσκοπεί στο να πέσει το μπάτζετ, να οργανωθεί ο Εθνικός έτσι ώστε ουσιαστικά μακροπρόθεσμα να έχει κέρδος αγωνιστικό. Αν από φέτος μπορεί να γίνει κάτι καλό, γιατί όχι. Αλλά νομίζω ότι είμαστε στους στόχους μας. Ήρθαν νέοι ποδοσφαιριστές, ο Εθνικός είναι ένα μωσαϊκό. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι πολύ χαμηλός και είναι παίκτες με διαφορετική κουλτούρα, θέλουν χρόνο. Είναι και κάποιοι που τους δίνεται η ευκαιρία να παίξουν, που τα τελευταία χρόνια ήταν σε απραξία, αλλά χρειάζονται χρόνο”.

“Χρειάζεται υπομονή. Θα έρθουν και άσχημα και καλά αποτελέσματα. Μου πήρε πολύ καιρό να κάνω αυτόν τον προγραμματισμό, τα οικονομικά ήταν περιορισμένα. Με τον πιο χαμηλό προϋπολογισμό της τελευταίας δεκαετίας έφτιαξα αυτή την ομάδα. Τα παιχνίδια με Οθέλλο και Δόξα έπρεπε να τα κερδίσουμε. Με την Ομόνοια θα μπορούσαμε π.χ. να έρθουμε ισοπαλία. Έτσι είναι, κάποιες φορές ότι σου δίνουν, στο παίρνουν πίσω και αντίστροφα. Ή με τη διαιτησία, κάποιες φορές θα σε ευνοήσει και κάποιες φορές θα σε αδικήσει. Για αυτό θεωρώ πως στο τέλος της ημέρας, πάνω κάτω θα έίναι το ίδιο, θα έρθεις στα ίσα”.

“ΕΝΑ ΜΩΣΑΪΚΟ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ”

Θεωρείτε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης στον Εθνικό ή ότι ήταν να δούμε το είδαμε;

“Ακόμη τίποτα δεν είδαμε. Υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε ένα φιλικό έπαιξε κομπλέ ο Εθνικός. Ποτέ δεν έπαιξε όλη η επιθετική γραμμή μαζί, λόγω τιμωριών και τραυματισμών. Όταν έρχονται κάποιοι πίσω είναι τραυματίες άλλοι. Χρειάζεται χρόνος. Τον Εθνικό τον χαρακτηρίζει ότι έχει εμπειρία στην άμυνα, σταθερότητα με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές στο κέντρο και μπροστά μπορεί να κάνει τη ζημιά στον οποιοδήποτε. Μεσοεπιθετικά όμως ακόμη δεν βρεθήκαμε. Εννοώ ότι δεν έτυχε να καταφέρουν να πάίξουν όλοι μαζί, οι Πίντο, Βάλντο, Ζουνίνιο και Μέλο. Ποτέ δεν έπαιξαν μαζί, εκτός από ένα φιλικό με τον Ερμή. Εκτός τούτου, πρέπει να εγκλιματιστούν με την κυπριακή πραγματικότητα. Για παράδειγμα, οι Αυστριακοί και ο Ελβετός. Εντάξει, ο Στόλερ έχει έρθει από τον Γενάρη. Ο Πράγκερ και ο Ντόμπερ, και λόγω συνθηκών, καμία σχέση εδώ με τις χώρες τους, όχι μόνο στις κλιματολογικές διαφορές αλλά και στο να μπουν στην κουλτούρα του Κυπρίου. Ο Ντόμπερ βγαίνει για πρώτη φορά εκτός Αυστρίας. Οι Βραζιλιάνοι, για παράδειγμα, έχουν μια κουλτούρα εντελώς διαφορετική. Θέλουν πολύ δουλειά στην τακτική. Ο Βραζιλιάνος είναι “άτακτος”, τακτικά. Κάνει θάυματα, αλλά στο τρανζίσιον και στην τακτική είναι πολύ πίσω και το παραδέχονται και οι ίδιοι. Είναι πιο ενθουσιώδεις, ενώ οι Αυστροελβετοί είναι πιο μετρημένοι. Έχουμε ένα κράμα. Είναι ένα μωσαϊκό ο Εθνικός”.

Είστε ευχαριστημένος από τα μεταγραφικά αποκτήματα του καλοκαιριού;

“Θεωρώ ότι στο 90% ναι, ποτέ δεν είχε ο Εθνικός τέτοιους παίκτες και με βάση τα λεφτά που έδωσε. Θεωρώ ότι ο προγραμματισμός ήταν άψογος. Η ποιότητα των παικτών του Εθνικού ήταν δυσανάλογη με το μπάτζετ του”.

Υπάρχουν παίκτες τους οποίους θεωρείτε βαρόμετρα στην ομάδα σας;

“Ναι, υπάρχουν παίκτες που έχουν προσωπικότητα και είναι βαρόμετρα. Φρόντισα κάθε γραμμή να έχει έναν τέτοιο παίκτη. Δεν θα πω ποιοι είναι. Σε κάθε ομάδα γίνεται αυτό. Υπάρχουν παίκτες κλειδιά που η απόδοσή τους μπορεί να κάνει τη διαφορά και για αυτό αποκτήθηκαν, λόγω ποιότητας. Αν και θεωρώ ότι έχουμε γενικότερα πάρα πολύ καλούς παίκτες, αλλά κάποιοι ναι, είναι βαρόμετρα”.

“Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ”

Είστε αισιόδοξος όσον αφορά την αποφυγή του υποβιβασμού;

“Απλά δεν περνά καν από το μυαλό μου. Είναι πολύ ψυχοφθόρο να περνάς από τη διαδικασία να κινδυνεύεις και να πρέπει κάθε εβδομάδα να δίνεις τελικό. Φτιάξαμε μια πολύ καλή ομάδα, ούτε το συζητώ. Αν και ο στόχος του Εθνικού και σύμφωνα με τον πρόεδρο είναι η παραμονή και μια καλή πορεία στο κύπελλο, για μένα ο στόχος είναι να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Όπως είναι τα δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να θεωρούμε ότι μπορούμε να μπούμε σε περιπέτειες. Θεωρώ ότι εξαρτάται 100% από εμάς. Χωρίς να αποκλείται κάποιες ομάδες να ανακάμψουν ή να κάνουν κοιλιά. Θεωρώ όμως ότι αν και τα παιχνίδια δεν είναι τόσο πολλά, φαίνεται ότι ο Εθνικός δεν είναι για τέτοια”.

Είπατε ότι κοιτάζετε όσο πιο ψηλά μπορείτε. Μέχρι που κοιτάζετε; Που μπορεί να φτάσει ο Εθνικός;

“Αυτό είναι κάτι που έχουμε πει μεταξύ μας. Απλώς θέλουμε όσο πιο νωρίς να ξεφύγουμε για να μπορούμε να παίξουμε πιο άνετα. Για αυτό λέω ότι ο Εθνικός μπορεί να παίξει ακόμη καλύτερα. Θεωρώ ότι κέρδισε τις εντυπώσεις από τον κόσμο. Ο Εθνικός μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Απλώς πρέπει να αλλάξουμε το γεγονός ότι μπορεί και να χάσει από τον οποιονδήποτε. Να κάνουμε τους πάικτες να πιστέψουν στις δυνατότητές τους”.

“Είμαστε λίγο υπερβολικοί στην Κύπρο. Μπορεί να κερδίσεις ένα παιχνίδι, γενικά οποιαδήποτε ομάδα, και να πανηγυρίζεις δέκα μέρες. Μετά λόγω μιας ήττας να κλαις για δέκα μέρες. Πρέπει να μπορείς να τα ξεπερνάς εύκολα και να διαχειρίζεσαι σωστά νίκες και ήττες. Απογοητευόμαστε εύκολα και χαιρόμαστε εύκολα, αυτό είναι πρόβλημα. Για το πόσο πιο ψηλά μπορούμε να πάμε, θα δείξει. Σίγουρα θέλουμε πιο ψηλά από πέρσι. Βάλαμε έναν στόχο στα αποδυτήρια, αλλά θα μείνει για μας”.

Μετά τη διακοπή ακολουθεί ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα για τον Εθνικό, με Απόλλωνα, ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, ΑΕΚ, Ερμή. Ποιος ο στόχος του Εθνικού σε αυτό το γκρουπ αγώνων;

“Αν είναι δύσκολο το πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από τη δική μας απόδοση. Αν δεν παίξουμε καλά θα αποδειχθεί ότι είναι δύσκολο. Αλλά θεωρώ ότι δεν μπορεί κανένας να κερδίσει εύκολα τον Εθνικό και αυτό δείχνουν και τα αποτελέσματα. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι αυτό που είπα ότι πρέπει να βλέπουμε όλα τα παιχνίδια το ίδιο. Δεν φοβάμαι, δεν με φοβίζει αυτό το πρόγραμμα. Και θα το περάσω αυτό και στους παίκτες μου. Είναι το θέμα να περαστεί μια νοοτροπία νικητή. Το μόνο πρόβλημά μας ως τώρα είναι ότι κάναμε ένα άσχημο ημίχρονο -το πρώτο με τη Νέα Σαλαμίνα- και δύο μισά ημίχρονα με ΑΕΛ και Ομόνοια. Αν δείτε τα στατιστικά με Δόξα και Εθνικό θα καταλάβετε ότι αυτά τα παιχνίδια έπρεπε να τα κερδίσουμε. Αν είναι δύσκολο το πρόγραμμα θα φανεί, θεωρώ ότι από εμάς εξαρτάται. Σίγουρα θα πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας. Θεωρώ ότι αυτά τα παιχνίδια είναι γιορτή, δεν έχεις τίποτα να χάσεις, μόνο κέρδος υπάρχει”.

“ΑΠΟΕΛ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΤΛΟ”

Ποιες ομάδες ξεχωρίζετε όσον αφορά τη μάχη του πρωταθλήματος;

“Λογικά το ΑΠΟΕΛ και ο Απόλλωνας, θεωρώ ότι έχουν τον πρώτο λόγο και μετά η ΑΕΛ. Αυτές οι τρεις ομάδες. Έχουν πιο δυνατά ρόστερ, ειδικά το ΑΠΟΕΛ νομίζω ότι είναι πάρα πολύ καλό, ενώ ο Απόλλωνας ιδιαίτερα μεσοεπιθετικά έχει τροματικό ρόστερ. Η ΑΕΛ θεωρώ πως είναι η επόμενη ομάδα. Στην Ομόνοια βλέπεις ότι και οι ίδιοι δεν μιλούν για πρωτάθλημα, αν και έχει τη δυναμική λόγω του κόσμου. Είναι όμως μια νέα ομάδα. Εδώ είναι η διαφορά των άλλων με ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα που είναι ομάδες κτισμένες για πρωταθλητισμό. Κράτησαν τον κορμό τους και είναι οικονομικά υγιείς. Για αυτό βάζω την ΑΕΛ λίγο πιο πίσω από αυτούς, επειδή έκανε πολλές προσθαφαιρέσεις”.

“Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ…”

Πώς βλέπετε την πορεία της Εθνικής μας;

“Ήμουν στην Εθνική Νέων και στην Εθνική Ελπίδων. Βλέπω τώρα ότι με τον Πάμπο έγινε μια νέα αρχή. Πρέπει να στηρίξουμε αυτή την αρχή. Το πιο σημαντικό επίτευγμα της “νέας” Εθνικής είναι ότι κέρδισε τον κόσμο. Πρέπει να σταθούμε κοντά στην Εθνική. Προπονητικά και τεχνικοτακτικά βλέπω πάρα πολλά καλά πράγματα στην Εθνική. Καταρχάς οι παίκτες το πιστεύουν. Προσπαθούμε να κρατήσουμε μπάλα και κάποια άλλα πράγματα που έβαλε ο Πάμπος πολύ σημαντικά. Όσον αφορά την πρόκριση, το Βέλγιο είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί και μετά είναι η Βοσνία. Για την τρίτη θέση θεωρώ πως θα παλέψουν η Κύπρος, η Ουαλία και το Ισραήλ. Θεωρώ ότι η Κύπρος μπορεί, δεν είναι όνειρο απατηλό. Η νίκη στη Βοσνία, είναι μια νίκη που δεν θα κάνει κανείς άλλος. Με το Ισραήλ χάσαμε ένα ημίχρονο και με την Ουαλία μπορούσαμε, εγώ συμφωνώ με τον Πάμπο ότι πολλές φορές η μοίρα του αδύνατου είναι κάθε λάθος του να το πληρώνει 100%”.

“Βλέπω όμως μέλλον. Βλέπω αισιόδοξα την Εθνική γιατί πάνω από όλα κέρδισε τον κόσμο και πρέπει να μείνει κοντά. Ο κόσμος είναι συστατικό επιτυχίας για να πάει καλά η Εθνική γιατί είναι σημαντικό ο παίκτης να νιώθει ότι εκπροσωπεί όλη τη χώρα, μακριά από οπαδισμούς. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και έτσι πρέπει να είναι. Θεωρώ ότι ο Πάμπος άλλαξε πάρα πολύ την Εθνική, και η Ομοσπονδία αλλάζει. Αυτή είναι η άποψή μου. Προωθεί νεαρούς, αλλά έχει και το πρόβλημα ότι δεν έχουν πολλές συμμετοχές. Επειδή έκανα χρόνια στις Εθνικές, κάποιος μπορεί να το θεωρεί εύκολο, βλέποντας παίκτες από τις αντίπαλες Εθνικές να παίζουν π.χ. στην Μπέρμινγκχαμ ή στην Κάρντιφ και λέει “εντάξει”, οι ρυθμοί όμως του ποδοσφαιρόυ σε αυτές τις χώρες είναι εντελώς δυσανάλογοι με τους δικούς μας. Αν δεις μάλιστα ρόστερ άλλων ομάδων, σε ποιες ομάδες της Ευρώπης αγωνίζονται, τρομάζεις. Ειδικά με Βοσνία και Βέλγιο, βλέπεις που παίζουν και παλαβώνεις! Να ξέρουμε ποιοι είμαστε. Βήμα βήμα, αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες. Να ξέρουμε ποιοι είμαστε, είμαστε η Κύπρος, όχι κάποια υπερδύναμη. Θέλουμε υπομονή. Μπήκαν οι βάσεις θεωρώ, ο κόσμος ήρθε στην Εθνική και πρέπει να τον κρατήσουμε κοντά. Είναι καλή ευκαιρία τώρα που ήρθε μετά από πολλά χρόνια κοντά, να τον κρατήσουμε”.

Πηγή: balla.com.cy