Παγκόσμια Τράπεζα: “Πιο δύσκολο το επιχειρείν στην Κύπρο”

{loadposition ba_textlink}

Στην 64η θέση από 189 χώρες κατατάσσεται η Κύπρος από την Παγκόσμια Τράπεζα σε σχέση με την ευκολία του επιχειρείν, υποχωρώντας κατά οκτώ θέσεις σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με την έρευνα “Doing Business” για το 2015 της Τράπεζας.

Η έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας εξετάζει το πόσο ευνοϊκό είναι το νομοθετικό περιβάλλον μιας οικονομίας για την έναρξη και λειτουργίας μιας τοπικής επιχείρησης.

Στις τρεις πρώτες θέσεις με το ευνοϊκότερο περιβάλλον κατατάσσονται οι Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, Χονγκ Κονγκ και ακολουθούν Δανία, Κορέα, Νορβηγία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία και Αυστραλία. Η Ελλάδα κέρδισε πέντε θέσεις ανεβαίνοντας στην 52η θέση.

Όσον αφορά τους παράγοντες στους οποίους η Παγκόσμια Τράπεζα στηρίχθηκε για να μετρήσει το πόσο ευνοϊκό είναι ένα επιχειρηματικό περιβάλλον σε μια χώρα, η Κύπρος καταλαμβάνει την 148η θέση στην έκδοση αδειών οικοδομής, υποχωρώντας κατά 3 θέσεις σε σχέση με την κατάταξη της το 2014.

Στην εξασφάλιση ηλεκτρισμού καταλαμβάνει την 160η θέση (πτώση 2 θέσεων), στην καταγραφή ιδιοκτησίας καταλαμβάνει την 112η θέση (άνοδος 4 θέσεων) και στην εξασφάλιση πιστώσεων καταλαμβάνει την 61η θέση (άνοδος 6 θέσεων).

Επίσης, στην προστασία μικρομετόχων η Κύπρος καταλαμβάνει την 14η θέση (πτώση 1 θέσης), στην πληρωμή φόρων καταλαμβάνει την 50η θέση (άνοδος 1 θέσης), στις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές καταλαμβάνει την 34η θέση (πτώση 2 θέσεων), στην εφαρμογή συμβάσεων καταλαμβάνει την 113η θέση (αμετάβλητη σε σχέση με το 2014) και τέλος στο κλείσιμο επιχείρησης που τελεί υπό πτώχευση καταλαμβάνει την 51η θέση (πτώση 1 θέσης).

Πηγή: ΚΥΠΕ