Πολίτες στην ‘24’: «Ζητούμε να μειωθούν οι τιμές σε όλα τα αγαθά»

{loadposition ba_textlink}

Σημαντική αλλά όχι ικανοποιητική φαίνεται να είναι για τους Κύπριους πολίτες η μικρή μείωση στις τιμές της βενζίνης, τονίζοντας πως είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε τα ακριβότερα καύσιμα.

Η «24» έδωσε λόγο στους πολίτες, ρωτώντας τους πώς οι ίδιοι βλέπουν την μείωση των τιμών στα καύσιμα και αν είναι ευχαριστημένοι. Αρκετοί είναι αυτοί που δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια που κυριαρχεί στα κύρια αγαθά, ενώ οι περισσότεροι ζητούν να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή της βενζίνας, αλλά και του πετρελαίου, επισημαίνοντας πως η μείωση που έγινε μέχρι τώρα είναι μηδαμινή έως ελάχιστη. Ζητούν απεγνωσμένα την μείωση στην τιμή του ρεύματος, των φόρων, των φαρμάκων, των ενοικίων, αλλά και των τροφίμων.

Το ερώτημα της «24»: Πως βλέπετε την μείωση των καυσίμων και συγκεκριμένα της βενζίνης; Είστε ικανοποιημένοι; Υπάρχει κάτι άλλο, για το οποίο θα επιθυμούσατε μείωση τιμής;

* κ. Αντώνης ετών 60

«Είναι θετικό ότι έγινε έστω και αυτή η μικρή μείωση την βενζίνας, περιμένουμε φυσικά και άλλη μείωση, όμως έτσι όπως δουλεύουν οι υπηρεσίες αλλά και η Κυβέρνηση που πρέπει να ελέγξει κάποια πράγματα και δεν το κάνει, προσωπικά εγώ δεν περιμένω και πολλά. Όπως και στα φάρμακα, είναι απαράδεκτο να παίρνω τα φάρμακα μου από την Ελλάδα €15 ευρώ και να τα αγοράζω από την Κύπρο €30 ευρώ, και για τα τρόφιμα το ίδιο. Υπάρχει μεγάλη διαφορά τιμών σε σύγκριση με την Ελλάδα. Πάμε σε άλλες χώρες και βρίσκουμε τα τρόφιμα πολύ πιο φθηνά».

* Γιώργος ετών 30

«Βέβαια είναι θετικό για εμάς ότι μειώθηκε η τιμή της βενζίνης, όμως πρέπει να μειωθεί και άλλο. Πρέπει να μειωθούν οι τιμές στα πάντα, από την στιγμή που στην αγορά έχουν πέσει οι τιμές στον κατασκευαστικό χώρο, αλλά και σε άλλους τομείς. Είναι υποχρεωμένοι και οι υπόλοιποι να ρίξουν τις τιμές τους. Έτσι όπως είναι τα πράγματα καταστρέφουν το κυπριακό παζάρι και θα επιβιώσουν μόνο οι ξένοι στο τέλος».

* Σωφρονης ετών 25

«Πρέπει να φτηνίσει ακόμη περισσότερο η τιμή της βενζίνης. Έχουμε την πιο ακριβή βενζίνη. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν και εγώ προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να μειωθούν γενικώς οι τιμές των αγαθών που χρειάζεται ο κόσμος για να επιβιώσει.

* Ορέστης ετών 35

«Είναι θετικό και εύχομαι να έχει και συνέχεια… Να πάει ακόμα πιο κάτω. Απ’ αυτά που ακούμε και εμείς οι πολίτες είναι ότι μπορεί να μειωθεί ακόμα πιο κάτω. Πρέπει να μειωθούν οι τιμές στις πρώτες ανάγκες για να μπορεί ο φτωχός ο κόσμος να ζήσει».

* Χριστάκης 54 ετών

«Όχι δεν είναι ικανοποιημένος. Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα και με τις τιμές που κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη, ένα κράτος που βρίσκεται δυστυχώς σε μια μνημονιακή κατάσταση, αντίς να βοηθούμε τον μέσο Κύπριο, αυτή την στιγμή και με τις νέες φορολογίες που μας έχουν επιβάλει, μας έχουν κάνει να μην βγαίνουμε καν έξω από το σπίτι μας, να σκεφτόμαστε να πάμε έστω και μια επίσκεψη. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τα οργανωμένα σύνολα, τυπικά υπάρχουν οι επιτροπές ανταγωνισμού και οι επιτροπές του καταναλωτή αλλά φαίνεται ότι παραμερίστηκαν τόσο πολύ που δεν τους υπολογίζει κανένας. Εμείς οι πολίτες γίναμε έρμαιο στα χέρια των επιτήδειων, σε μια χώρα με τόσα πολλά σκάνδαλα!».

* Στέλιος Σοφοκλέους ετών 30

«Πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι τιμές και όχι μόνο στην βενζίνη αλλά και τα είδη πρώτης ανάγκης, το γάλα, το ψωμί. Υπάρχουν ολιγοπώλια που κανονίζουν μαζί τις τιμές και παίζουν το παιχνίδι του φυλακισμένου. Βάζουν τις τιμές πάνω και δεν υπάρχει ένας υγιείς ανταγωνισμός, όπως και οι υπηρεσίες της Κύπρου που δεν κάνουν τίποτα. Πρέπει να ελέγξουν την κατάσταση σε όλο αυτό, να υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός και όχι εικονικές προσφορές… Αυτή τη στιγμή μας σερβίρουν υψηλές τιμές με πολύ κάλο μάρκετινγκ.

• Στέφανος Στέφανου ετών 54

«Δουλεύω ως πωλητής και σε σχέση με την τιμή που υπήρχε πριν από 5 χρόνια, μπορώ να πω ότι συνεχώς αυξάνεται. Οι εταιρείες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, όμως εμείς ως πολίτες αναμένουμε περισσότερη μείωση στα καύσιμα. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως πρέπει να υπάρχουν και άλλα συμφέροντα για όλο αυτό που γίνεται. Είμαστε μια από τις πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη, αν συγκρίνουμε και με την Ελλάδα. Στην Κύπρο είναι όλα πολύ υπερτιμημένα».

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “24” που κυκλοφόρησε την Κυριακή 26/10/2014