Πώς απέκτησαν τα ονόματά τους οι γίγαντες της τεχνολογίας (Pics)

{loadposition ba_textlink}

Η έκφραση που λέει πως το όνομα δεν μετράει σε αυτές τις περιπτώσεις απορρίπτεται, μιας και σημασία έχει η μάρκα και το brand name της κάθε εταιρίας. Όλες τους χωρίς εξαίρεση έχουν ξοδεύσει πολλά εκατομμύρια για να καταφέρουν να εγκαθιδρύσουν το όνομά τους και να το κάνουν συνώνυμο της ποιότητας αλλά κυρίως της επιρροής που ασκούν στην παγκόσμια αγορά.

Πώς όμως απέκτησαν τα ονόματά τους οι γίγαντες της τεχνολογίας;

Samsung

Η λέξη Samsung στα Κορεάτικα σημαίνει “τρία αστέρια” και επιλέχθηκε για να αντιπροσωπεύει τους τρεις στόχους της εταιρίας να είναι μεγάλη, πολυάριθμη και πανίσχυρη, όπως τα αστέρια στον νυχτερινό ουρανό. Η εταιρία ξεκίνησε κάνοντας εμπόριο ψαριού, λαχανικών, ζυμαρικών noodle και φρούτων, ωστόσο είναι προφανές ότι η εταιρία πειραματίστηκε με την διεξαγωγή διαφόρων προϊόντων και ασχολήθηκε με διάφορες δραστηριότητες. Σήμερα η Samsung είναι γνωστή για τα smartphones και άλλες τεχνολογικές συσκευές, ακόμη ασχολείται, μεταξύ άλλων, με την αεροδιαστημική, τις ασφαλιστικές και οικονομικές εταιρίες. Το 1987 η εταιρία πέρασε στα χέρια του γιου του εμπνευστή της, Kun-Hee Lee Byung και έχει γίνει μια από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών και παροχής υπηρεσιών. Από το 1993 η Samsung χρησιμοποιεί το σημερινό γνωστό σε όλους λογότυπο.

Nokia

Η Nokia δεν ξεκίνησε σαν μια εταιρία ηλεκτρονικών, αλλά σαν εταιρία μύλων πολτοποίησης ξύλου. Το 1868 η εταιρία άνοιξε έναν δεύτερο μύλο στις όχθες του ποταμού Nokianvirta στην πόλη Ταμερκόσκι της Φιλανδίας. Το 1871 η εταιρία πήρε το όνομά της από τον ποταμό, ενώ το 1967 πήρε το επίσημο όνομά της Nokia Coporation και εξάπλωσε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε πέντε διαφορετικούς τομείς : την κατασκευή πλαστικών και καλωδίων, την ξυλεία, τα ηλεκτρονικά, και την ηλεκτροδότηση. Σήμερα η Nokia έχει απορροφηθεί από τη Microsoft και μένουν τρεις τομείς που η εταιρία συνεχίζει να διαχειρίζεται: η Nokia Networks, η HERE, και η Nokia Technologies.

Apple

Σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου, ωστόσο δεν ήταν πάντα έτσι. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Steve Jobs η Apple Computers, πέρασε από πολλές φάσεις και άλλαξε πολλά ονόματα πριν καταλήξει στο τωρινό πασίγνωστο σε όλους όνομα, ένα από τα ονόματα που υιοθέτησε στην αρχή της πορείας της η εταιρίας ήταν το Matrix Electronics. Η εταιρία πήρε το συγκεκριμένο όνομα γιατί, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Jobs ” Από τη μία μου αρέσουν τα μήλα και από την άλλη η λέξη Apple ήταν πρώτη στο σύστημα που χρησιμοποιούσα για να δουλεύω, το Atari”. Το 2007 η εταιρία έβαλε από το όνομά της τη λέξη Computers, μένοντας μόνο το Apple.

LG

Η LG Electronics πήρε το τωρινό όνομά της, μόλις, το 1995, μέχρι τότε ονομαζόταν GoldStar. Η εταιρία δημιουργήθηκε μετά από τον Κορεατικό πόλεμο με στόχο να φτιάξει ηλεκτρονικές συσκευές. Θυγατρική της GoldStar ήταν η Lak-Hui (προφέρεται ως Lucky), έτσι δημιουργήθηκε μια κοινή εταιρία η Lucky Goldstar, που χρησιμοποιούσε ως υπότιτλο το σλόγκαν “Life’s Good” από όπου παίρνει και τα αρχικά της.

HTC

Πολλοί θα πουν πως HTC συμαίνει High-Tech Computer, όμως το όνομα της εταιρίας προκύπτει από αλλού. Το 1997, όταν η εταιρία ιδρύθηκε από τον H.T. Cho και τη σύζυγό του Cher Wang οι δύο τους αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα αρχικά τους για να ονομάσουν την εταιρία τους.

Spotify

Το Spotify ξεκίνησε από τη Σουηδία και η λέξη δεν σημαίνει τίποτα στα Σουηδικά. Όταν οι ιδρυτές της Daniel Ek και Martin Lorentzon προσπαθούσαν να βρουν όνομα ειπώθηκε τυχαία το Spotify, έτσι άρχισαν να ψάχνουν την λέξη για αποτελέσματα στο Google. Οι ίδιοι ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχαν αποτελέσματα για την λέξη και τη κατοχύρωσαν. Μάλιστα οι ιδρυτές ντρέπονταν που η λέξη δεν είχε καμία ειδική σημασία ” Ντρεπόμασταν λίγο που η λέξη δεν σήμαινε κάτι και μετά την κατοχύρωση και την αναγνώριση της εταιρίας αποφασίσαμε να λέμε ότι βάλαμε το όνομα συνδυάζοντας τις λέξεις Spot και Identify”, δήλωσε ο Daniel Ek.

Sony

Οι ρίζες του ονόματος Sony είναι μια μείξη Λατινικών και Αγγλικών, καθώς “Sonus”, σημαίνει ήχος και το “Sonny” γιόκας στα Αγγλικά. Ωστόσο, πρίν πάρει αυτό το όνομα η εταιρία, που ιδρύθηκε το 1946, ονομαζόταν Tokyo Tsushin Kogyo K.K (Tokyo Telecommunications Engineering Corporation) ή απλά Totsuko. Το 1947, η εταιρία έβαλε προς πώληση το πρώτο της προϊόν το ηλεκτρονικό μεγάφωνο και το 1950 το πρώτο μαγνητοφωνάκι ηχογράφησης, μέχρι τότε η εταιρία είχε άλλες αποτυχημένες προσπάθειες να κατακτήσει την αγορά. Το όνομα άλλαξε το 1950 και αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί στα προϊόντα του 1955, όμως τελικά χρησιμοποιήθηκε επίσημα το 1958, όταν και έγινε Sony Corporation.

Nintendo

Αν και δεν υπάρχει ακριβής σημασία για τη λέξη Nintendo, γίνεται αποδεκτή η εξήγηση ότι το όνομα βγαίνει από την Ιαπωνική φράση “Άσε την τύχη στη μοίρα”. Στο βιβλίο του Florent Gorges ” Η ιστορία του Nintendo (1889-1980)” αναφέρεται ότι αυτή η εξήγηση είναι λανθασμένη, καθώς ισχυρίζεται ότι το όνομα βγαίνει από μια εταιρία κατασκευής χαρτιών για τυχερά και επιτραπέζια παιχνίδια, την Hanafuda. Κατά το βιβλίο η εταιρία έψαχνε τρόπο να να εισάγει σστην αγορά τις φθηνότερες κάρτες για το παιχνίδι “Tengu”, που σημαίνει στα Ιαπωνικά μεγάλη μύτη ή λουλούδι. Παρά τις εικασίες ούτε ο εγγονός του ιδρυτή δεν γνωρίζει τη πραγματική σημασία του λογοτύπου Nintendo. Το 1933 πήρε το όνομα Yamauchi Nintendo & Co, ενώ το 1963 πήρε το σημερινό όνομα Nintendo Co.

Amazon

Η Amazon παραλίγο να ονομαστεί Cadabra από το “abracatbra”, μιας και ο Μπέζος ήθελε η εταιρία του να είναι τόσο γρήγορη σαν ο πελάτης να κάνει μαγικά. Έτσι το 1995 η εταιρία πήρε το όνομά της από τον μεγαλύτερο ποταμό του κόσμου, τον Αμαζόνιο, κάτι που έδειχνε τα μεγαλεπήβολα σχέδια του ιδρυτή της. Ο ίδιος ο Μπέζος δηλώνει πως “το όνομα άλλαξε γιατί πολλοί από τους πελάτες το μπέρδευαν.” Το 1994 ο ιδρυτής και η γυναίκα του βρήκαν το όνομα Relentless.com, αλλά το όνομα δεν ήταν πολύ σαφές και προτίμησαν το σημερινό.

Google

Η λέξη Google προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης “Googol”, τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Milton Sirotta για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ. Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997 και δημιουργήθηκε η εταιρία το Σεπτέμβριο του 1998. Το αρχικό όνομα της εταιρίας, όμως,ς ήταν “BackRub”.

Microsoft

Η εταιρία που σήμερα είναι μια από τις πιο ισχυρές του κόσμου ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1975 και το όνομά της είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού των λέξεων “microprocessor” και “software”. Η εταιρεία αρχικά δημιούργησε λογισμικό για τη γλώσσα προγραμματισμού BASIC, το οποίο και πώλησε στην Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS). Το 1977, η εταιρία άνοιξε τα πρώτα της γραφεία στην Ιαπωνία με το όνομα ASCII Microsoft και αργότερα μεταφέρθηκε στην Ουάσινγκτον, όπου και ονομάστηκε Microsoft Inc.

Facebook

Το Facebook πήρε το όνομα του από τα έγγραφα παρουσίασης των μελών πανεπιστημιακών κοινοτήτων μερικών Αμερικάνικων κολεγίων και προπαρασκευαστικών σχολείων που χρησιμοποιούσαν οι νεοεισερχόμενοι σπουδαστές για να γνωριστούν μεταξύ τους. Το 2004, το όνομα ήταν thefacebook.com ,αλλά το 2005 άλλαξε σε αυτό που γνωρίζουμε και σήμερα.

Mozilla

Το 1994, όταν μια ομάδα μέσα από το Netscape προσπαθούσε να βρει όνομα για έναν νέο πλοηγό στο ίντερνετ που θα διαδεχόταν το NCSA‘s Mosaic, έψαχναν κάτι να συνθλίψει τον ανταγωνισμό. Έχοντας στον νου τους την ταινία Godzilla δημιούργησαν το Mozilla συνδυάζοντας το Mosaic με τον τίτλο της ταινίας.

Wikipedia

Η Wikipedia ξεκίνησε σαν Nupedia, μια διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, που ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου του 2001 με ιδρυτή τον Τζίμι Γουέιλς, σήμερα η Wikipedia λειτουργεί από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Wikipedia. Το όνομά της το πήρε από τη Χαβανέζικη λέξη “wiki”, που σημαίνει γρήγορα ή σύντομα, μετά από ταξίδι του ιδρυτή στη Χονολουλού.

Asus

Η Asustek, κοινώς Asus ιδρύθηκε το 2009 από πρώην εργαζομένους της Acer, που εμπνέυστηκαν το όνομα από το μυθολογικό φτερωτό άλογο της Ελληνικής μυθολογίας, τον Πήγασο. Σύμφωνα με τους ιδρυτές το όνομα” ενσαρκώνει τη δύναμη, την αγνότητα και το περιπετειώδες πνεύμα αυτού του υπέροχου πλάσματος.”

Lenovo

Όταν οι ιδρυτές της εταιρίας προσπάθησαν να βρουν όνομα το 1984 συμφώνησαν να την ονομάσουν “Chinese Academy of Sciences Computer Technology Research Institute New Technology Development Company,” και εν συντομία “Legend” για τουλάχιστον δυο δεκαετίες. Το 2003, η εταιρία έβγαλε μια σειρά με υπολογιστές που ονομαζόταν Lenovo, που σημαίνει το νέο στα Λατινικά “Le Novo” και έτσι υιοθέτησε το νέο όνομα.

Hulu

Η λέξη δεν μεταφράζεται ακριβώς, ωστόσο της αποδίδονται δύο νοήματα στη διάλεκτο Μανταρίν της Κινέζικης γλώσσας. Η πρώτη έχει να κάνει με ένα δοχείο φτιαγμένο από αποξεραμένο φυτό και είναι φορέας πολύτιμων πραγμάτων, ενώ η δεύτερη με τη “διαδραστική καταγραφή”. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας Jason Kilar και οι δύο σημασίες ταιριάζουν σε αυτή.

Skype

Ιδρύθηκε το 2003 και είναι μια από τις εταιρίες που λόγω πνευματικών δικαιωμάτων δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα που αρχικά ήθελε. Η λέξη Skype είναι ουσιαστικά συνδυασμός των λέξεων “sky”, ουρανός και “peer-to-peer”, από στόμα σε στόμα, σύμφωνα με τον πρώην εργαζόμενο στην εταιρία Andreas Sjölund.

Twitter

Το Twitter ξεκίνησε αρχικά σαν twttr, εμπνεόμενο από το Flickr. Ο Dorsey, ένας από τους ιδρυτές δήλωσε το 2009 : ” Ψάχναμε μεταξύ πολλών ονομάτων και σκεφτήκαμε τη λέξη “twitch”, τράβηγμα γιατί το τηλέφωνο δονείται όταν χτυπάει αλλά η λέξη δεν ήταν κατάλληλη για να δημιουργήσει την κατάλληλη εικόνα για το μέσο. Έτσι ψάξαμε στα λεξικά και βρήκαμε τη λέξη
“Twitter”, που ήταν αυτό που ακριβώς ψάχναμε. Ο όρος ήταν σύντομος και σημαίνει το τιτίβισμα από πουλιά, αυτό που ακριβώς ήταν και το προϊόν μας.”

Yahoo!

Ιδρύθηκε το 1994 με την ονομασία “Jerry and David’s Guide to the World Wide Web”, από τον Jerry Yang και τον David Filo. Πήρε το όνομά της τον Ιανουάριο του 1995, όταν και αγόρασε το domain και εδραίωσε επίσημα την εταιρία. Πολλοί πιστεύουν πως το “yahoo” σημαίνει ένας αγενής, θορυβώδης και βίαιος άνθρωπος, ωστόσο η ονομασία προέρχεται από το ακρώνυμο “Yet Another Hierarchical Officious Oracle”.

SEGA

Παρόλο που η εταιρία έχει χάσει την αίγλη της παραμένει μια σημαντική εταιρία στον χώρο των τεχνολογιών. Αρχικά, ήταν γνωστή ως μια Ιαπωνική εταιρία κατασκευής προγραμμάτων ηλεκτρονικών παιχνιδιών, οι ρίζες της ξεκίνησαν στη Χαβάη το 1940, ενώ το 1951 μεταφέρθηκε στο Τόκυο, όπου εξέλιξε περισσότερο τα παιχνίδια της. Το 1965 η εταιρία ήταν γνωστή με την ονομασία SEGA Enterprises και το 1986 κυκλοφόρησε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για την Αμερικάνικη αγορά. Σήμερα, όσοι ακούνε το όνομα SEGA σκέφτονται τη Sonic.

Πηγή: news247.gr,επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.