Προκλητικός Έρογλου προς ΓΓ του ΟΗΕ: “Προσχεδιασμένη κίνηση η αναστολή των διαπραγματεύσεων”

{loadposition ba_textlink}

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απέστειλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, ζητώντας του να χρησιμοποιήσει την αποστολή των καλών του υπηρεσιών για να εξασφαλίσει την επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, χωρίς οποιαδήποτε προϋπόθεση, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα διαπραγματευτούν οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ούτω καλούμενης προεδρίας, στην επιστολή του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκφράζει απογοήτευση και λύπη για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναστείλει τις συναντήσεις των δύο ηγετών και των διαπραγματευτών, που θα εγίνοντο στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ισχυρίζεται ότι η εξέλιξη αυτή είναι “ένα τεχνητό πρόβλημα” που δημιούργησε η ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι ο ίδιος όφειλε να απευθυνθεί στον κ. Μπαν σε σχέση με τις συνομιλίες.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι ο ίδιος έδειξε πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για λύση από τον Απρίλιο 2010, υποστηρίζει ότι επέδειξε παράλληλα και εποικοδομητικό πνεύμα και ευελιξία στις διαπραγματεύσεις, ισχυριζόμενος ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκονται στο πλαίσιο των παραμέτρων των ΗΕ. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε δύο προτάσεις που κατέθεσε στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και στις 29 Σεπτεμβρίου 2012.

Στην επιστολή του ο κ. Έρογλου ισχυρίστηκε ακόμα ότι τα όσα λέγει η ελληνοκυπριακή πλευρά για το Μπαρμπαρός (Barbaros Hayrettin Pasha) είναι λανθασμένα, χαρακτηρίζοντας “προκλητικές” τις προσπάθειες – κάτα την έκφρασή του – της ελληνοκυπριακής πλευράς να στερήσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Υποστηρίζει επιπλέον ότι η αναστολή των διαπραγματεύσεων ήταν “μια προσχεδιασμένη κίνηση και απόφαση των ελληνοκυπριακών Αρχών και της ελληνικής κυβέρνησης”, κατά την έκφρασή του.

Καταλήγοντας στην επιστολή του, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρει ότι αυτή ενδεχομένως να είναι η τελευταία ευκαιρία για μια συνολική λύση του Κυπριακού.

Πηγή: ΚΥΠΕ