Προσπάθειες ΥΠΕΣ για αύξηση του κυνηγητικού θηράματος

{loadposition ba_textlink}

Όπως αποφασίστηκαν αρχικά, δηλαδή κάθε Κυριακή και Τετάρτη από 2 Νοεμβρίου ως 28 Δεκεμβρίου, παραμένουν οι ημερομηνίες κυνηγιού της πέρδικας, του λαγού και της φαγκολίνας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του Υπουργείο Εσωτερικών.

Διευκρινίζει ότι «η απόφαση για μείωση των κυνηγετικών εξορμήσεων για την πέρδικα, το λαγό και τη φραγκολίνα από 17 σε 13, λήφθηκε σε συνάντηση με την ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής (Κ.Ο.Κ. & Δ.Α.Ζ.), στις 24 Οκτωβρίου 2014».

Το Υπουργείο, αναφέρεται, «έκρινε ότι ήταν η καλύτερη δυνατή υπό τις περιστάσεις λύση, προς όφελος του κυνηγίου, με μοναδικό γνώμονα την αειφορική κάρπωση των θηραμάτων».

Εντούτοις, προστίθεται, «λόγω του ότι, εξ’ όσων φαίνεται, δεν υπήρξε ο απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης και ενημέρωσης μεταξύ της βάσης των κυνηγών και της Κ.Ο.Κ. & Δ.Α.Ζ. και, μετά από παράκληση της ίδιας της Κ.Ο.Κ. & Δ.Α.Ζ., η εφαρμογή της πιο πάνω απόφασης αναστέλλεται, για να δοθεί ο ανάλογος χρόνος για διαβούλευση».

Ως εκ τούτου, σημειώνεται, «οι ημερομηνίες κυνηγίου παραμένουν όπως αποφασίστηκαν αρχικά, δηλαδή το κυνήγι της πέρδικας, του λαγού και της φραγκολίνας θα επιτρέπεται κάθε Κυριακή και Τετάρτη, από τις 2/11/2014 μέχρι τις 28/12/2014».

Παράλληλα, επαναλαμβάνεται ότι η πρόθεση του Υπουργείου «ήταν και παραμένει η αύξηση του θηράματος και η αειφορική διαχείριση των θηραματικών ειδών» και οι αποφάσεις που λήφθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο αποσκοπούσαν σ` αυτό το στόχο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι αποφάσεις αυτές ήταν οι ακόλουθες:

1. Μετά από το τέλος της τρέχουσας κυνηγετικής περιόδου, θα παραχωρηθούν στους κυνηγετικούς συλλόγους που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, πενήντα χιλιάδες (50.000) περδίκια νεαρής ηλικίας, για μεγάλωμα τους και απελευθέρωση τους στους βιοτόπους της περιοχής ευθύνης τους.

2. Θα ολοκληρωθεί και θα εφαρμοσθεί, το συντομότερο δυνατό, το νέο διαχειριστικό σχέδιο για το λαγό.

3. Θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες των αρχών για πάταξη της λαθροθηρίας των επιδημητικών και μεταναστευτικών θηραμάτων.

4. Επίσης, ο Υπουργός απηύθυνε δημόσια έκκληση προς τους Δικαστές για επιβολή αυστηρότερων ποινών σε περιπτώσεις λαθροθηρίας.