Ρίψεις τροφίμων και πυρομαχικών πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ

{loadposition ba_textlink}

“Επειτα από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης”, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε “πολλές” ρίψεις κοντά στο Μπάιτζι, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, η οποία είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (Centcom). Συνολικά τα αμερικανικά αεροσκάφη έριξαν 36 πακέτα στα οποία περιέχονταν 7.328 γεύματα, 7.800 λίτρα νερού και περισσότερα από 7.200 κιλά πυρομαχικών.

Πρόκειται για τις πρώτες ρίψεις προμηθειών από τις ΗΠΑ με στόχο να υποστηριχθεί ο ιρακινός στρατός. Οι προηγούμενες ρίψεις αποτελούσαν μέρος ανθρωπιστικών αποστολών. “Οι ρίψεις αυτές είχαν όλες στόχο να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, που εξακολουθούν να ελέγχουν το Μπάιτζι. Αντίθετα το ΙΚ, που συνεχίζει τις επιχειρήσεις στην περιοχή, διεκδικεί τις περιοχές γύρω από το Μπάιτζι”, πρόσθεσε η Centcom.

Στο μεταξύ Βρετανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τις κουρδικές δυνάμεις που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. “Μια μικρή ομάδα ειδικών” βρίσκεται στην Αρμπίλ, πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, και εκπαιδεύει τους πεσμεργκά στη χρήση βαρέως πυροβολικού το οποίο τους παρέδωσε τον Σεπτέμβριο η Βρετανία. “Η κυβέρνηση είχε εκφράσει και στο παρελθόν την πρόθεσή της να προσφέρει εκπαίδευση στους πεσμεργκά στο πλαίσιο των μόνιμων προσπαθειών της να συνεισφέρει στη μάχη κατά του ΙΚ”, σημείωσε μια εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ΙΚ μαχητικά αεροσκάφη Tornado της βρετανικής βασιλικής πολεμικής αεροπορίας εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στο Ιράκ. Πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να σταλούν στο Ιράκ “χερσαίες δυνάμεις”. Και η Γερμανία έχει προσφέρει εξοπλισμό στις κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ, τουφέκια και αντιαρματικές ρουκέτες, ενώ Γερμανοί στρατιωτικοί βρίσκονται επίσης στην Αρμπίλ για να εκπαιδεύσουν τους πεσμεργκά στη χρήση τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ