ΣΕΚ: Η φοροδιαφυγή και η κακοδιαχείριση τορπιλίζουν την ανάπτυξη

{loadposition ba_textlink}

Τη θέση ότι η ευρωστία των δημόσιων οικονομικών δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μείωση μισθών, αλλά και με την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον περιορισμό της κακοδιαχείρισης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, εκφράζει η ΣΕΚ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Συντεχνίας, χρειάζονται πολλαπλές και ποικίλες δράσεις – κυρίως πολιτικές – και προς άλλες κατευθύνσεις, όπως είναι π.χ. η πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής, η είσπραξη των καθυστερημένων φόρων, ο περιορισμός της κακοδιαχείρισης και του σπάταλου κράτους, όπως επίσης και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας μέσα από την αύξηση της εθνικής παραγωγικότητας.

Δυστυχώς, προστίθεται στην ανακοίνωση, είμαστε σε εποχή που τα κρούσματα της επώνυμης φοροδιαφυγής βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καθημερινής επικαιρότητας, προκαλώντας ανεπανόρθωτα το δημόσιο αίσθημα.

Παράλληλα, σημειώνει η ΣΕΚ, το κράτος οφείλει να βρει τρόπο να εισπράξει τους καθυστερημένους φόρους που στο τέλος του 2012 ανέρχονταν στα €968.73 εκ. για το Φόρο Εισοδήματος και €316.10 εκ για το ΦΠΑ. “Ένα κράτος που χρειάζεται και το τελευταίο ευρώ για να ορθοποδήσει δεν μπορεί να αφήνει τους ανείσπρακτους φόρους να συμποσούνται σε πέραν του €1.2 δισ”.

Η ΣΕΚ καλεί τόσο την Κυβέρνηση όσο και τη Βουλή να εντατικοποιήσουν τη μεταξύ τους δράση και να εκπονήσουν μια πολιτική σταυροφορία προς την κατεύθυνση της είσπραξης των φόρων, με μοναδικό στόχο την ευρωστία των δημοσίων οικονομικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ