Συγκλονίζουν τα στοιχεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

 

{loadposition ba_textlink}

Σε γραπτή δήλωσή της, η Πρόεδρος του ΣΙΔΥΚΥ, Δρ. Ελένη Π. Ανδρέου, αναφέρει ότι περισσότεροι από 850 εκ. άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο, ενώ 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.

Όπως προσθέτει “40 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο”, σημειώνοντας ότι “σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή τη στιγμή 300 εκ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι, 100 εκ. περισσότεροι από το 1995”.

Η κ. Ανδρέου είπε ακόμα ότι “μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως”, για να προσθέσει πως “το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%”.

Η παγκόσμια ημέρα τροφίμων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) το 1945.

Ο εορτασμός της ημέρας καθιερώθηκε από τις χώρες μέλη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών στην 20η Γενική Διάσκεψη του Οργανισμού το Νοέμβριο του 1979 και από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 150 χώρες με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού στα ζητήματα που αφορούν τη φτώχεια και την πείνα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ