Σύριοι ναυαγοί: Μόνο έξι από τους 339 αιτήθηκαν άσυλο

{loadposition ba_textlink}

Μόνο έξι από τους 339 διασωθέντες Παλαιστίνιους και Σύρους ναυαγούς που διασώθηκαν ανοικτά της Κύπρου πριν από δύο εβδομάδες έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο, αναφέρει το γραφείο της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι τα άτομα αυτά έχουν ήδη μεταφερθεί από τον καταυλισμό στη Λευκωσία στο χώρο υποδοχής στην Κοφίνου.

Σύμφωνα με την UNHCR, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που έχουν αιτηθεί άσυλο έχουν μεταφερθεί σε παιδική στέγη για ασυνόδευτα ανήλικα.

Κάποιοι άλλοι από τους διασωθέντες έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό προσφύγων μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι είναι ελεύθεροι να φύγουν, με την προϋπόθεση ότι θα νομιμοποιήσουν την παραμονή τους εντός των επόμενων τριών μηνών.

Η UNHCR αναφέρει ότι εκείνοι που παραμένουν στον καταυλισμό θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις εντός των επόμενων 20 ημερών.

Η Ύπατη Αρμοστεία και οι συνεργάτες της συμβουλεύουν τους επιζώντες να ζητήσουν άσυλο στην
Κύπρο, καθώς αυτή είναι η μοναδική ασφαλής εναλλακτική λύση και έχει κυκλοφορήσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο στον καταυλισμό προσφύγων με σκοπό να βοηθήσει τους πρόσφυγες να πάρουν αποφάσεις.

Στο ενημερωτικό η UNHCR εξηγεί τα δικαιώματα που απορρέουν από την υποβολή αίτησης ασύλου καθώς και τις συνέπειες σε περίπτωση που δεν αιτηθούν άσυλο, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορούν να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις προϋποθέσεις για οικογενειακή επανένωση στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την UNHCR, οι περισσότεροι από τους διασωθέντες είναι απρόθυμοι να το κάνουν από φόβο ότι η αίτησή τους στην Κύπρο θα αποκλείσει τις προοπτικές επανένωσης με την οικογένειά τους σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ