Σκαρτάρουν τους χειρούργους

{loadposition ba_textlink}

Προκλητική, μηδενιστική και αντιδεοντολογική χαρακτηρίζεται επιστολή του Προϊστάμενου της Χειρουργικής Κλινικής του ΓΝΛ Δρα. Πάμπου Ανδρέου, αναφορικά με τις ικανότητες των χειρούργων του τμήματός του για την διενέργεια επεμβάσεων ήπατος, χοληφόρων και παγκρέατος. Ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζονται ανίκανοι να χειρουργούν τέτοια περιστατικά. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη επιστολή, του προς την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, ο Διευθυντής της Κλινικής, ανέφερε επί λέξη ότι κανένας από τους χειρούργους του Τμήματος εκτός από συγκεκριμένο γιατρό, δεν έτυχε πιστοποιημένης εξειδίκευσης στο τομέα αυτό και συνεπώς κανένας δεν διενεργεί αυτού του είδους τις επεμβάσεις.

Δεν υπάρχει εξειδίκευση!

Να διευκρινίσουμε ότι σύμφωνα με ειδικούς οι οποίοι μίλησαν στην «24», δεν υπάρχει τέτοια εξειδίκευση ούτε τέτοια ειδικότητα, καθώς αυτές οι επεμβάσεις εντάσσονται στα πλαίσια άσκησης της γενικής χειρουργικής. Εύλογο είναι το ερώτημα που γεννάται, διερωτήθηκαν οι ίδιες πηγές, αν σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να είναι καταγραμμένο και στις ετήσιες εμπιστευτικές εκθέσεις αξιολόγησης των χειρουργών από τον προϊστάμενο του Τμήματος; Γιατί διαφορετικά, σημείωσαν τίθεται μέγα θέμα για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Ευνοούν συγκεκριμένο…

Η εμμονή κάποιων για αγορά υπηρεσιών από τον συγκεκριμένο χειρουργό, προκάλεσαν επίσης και την έντονη αντίδραση από μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφού, όπως πληροφορούμαστε θεωρεί ότι τα κριτήρια που τέθηκαν, φωτογραφίζουν και συνεπώς ευνοούν τον συγκεκριμένο γιατρό, ο οποίος παρουσιάζεται ως να είναι ο μόνος που κάνει αυτές τις επεμβάσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι ο εν λόγω χειρουργός, ενώ εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο ως έκτακτος, εξέφρασε πρόσφατα την επιθυμία του να ιδιωτεύσει, αφού προφανώς κάποιοι φρόντισαν να τον διαβεβαιώσουν ότι θα του παραπέμπουν όλα τα περιστατικά του δημόσιου τομέα. Και πριν ακόμη υποβάλει και επίσημα την παραίτησή του, το ιδιωτικό νοσηλευτήριο στο οποίο προτίθεται να μετακομίσει, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση εξαγγελίας παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών υγείας.

Κομμένες και ραμμένες

Οι προϋποθέσεις που θέτει το Υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιοι για την αγορά των συγκεκριμένων υπηρεσιών υγείας, είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του ενώ κάποιοι επίσης θεωρούν ότι στόχος είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εν λόγω ιδιωτικού νοσοκομείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γενική Διευθύντρια κατά παράβαση των κανονισμών, προσπαθεί να εμπλέξει στην υπόθεση αυτή και το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, από το οποίο ζητά γνωμάτευση. Σύμφωνα με την επιστολή-ντουκουμένο την οποία εξασφαλίσαμε, η Γ.Δ. καλεί το Ιατρικό Σώμα να αποφανθεί κατά πόσο οι συγκεκριμένοι γιατροί έτυχαν πλήρους μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης στην χειρουργική Ήπατος, Χοληφόρων, τη στιγμή που στο παρελθόν όλοι κρίθηκαν από το Ιατροσυμβούλιο με βάση τον τίτλο ειδικότητά που απέκτησαν μετά από την προβλεπόμενη εκπαίδευση, ως ικανοί για την άσκηση της χειρουργικής. Τους καλεί, επίσης, όπως η λήψη της απόφασής τους βασιστεί στα διεθνή κριτήρια εκπαίδευσης για την συγκεκριμένη εξειδίκευση International of Hepato -Pancreato Billiary Surgery και να καλύπτει όπως, χαρακτηριστικά αναφέρει κάθε ένα από τους καθορισμένους τομείς εκπαίδευσης. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι δεν πρόκειται για επιστημονικό κέντρο παροχής ειδικοτήτων αλλά για επαγγελματική ένωση που κάποιος μπορεί να είναι μέλος της κατόπιν εισήγησης δυο άλλων μελών της και στοχεύει κυρίως στη διαφύλαξη των οικονομικών συμφερόντων των μελών της. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση και κάποιων μελών του Ιατρικού Σώματος, καθώς και των χειρούργων του ιδιωτικού τομέα γενικότερα. Να υπενθυμίσουμε επίσης την αναφορά σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, ότι οι ενορχηστρωμένες προσπάθειες αγοράς υπηρεσιών από τον συγκεκριμένο γιατρό έγιναν, χωρίς να ληφθεί υπόψη η θέση άλλων γενικών χειρουργών σε επαρχιακά νοσοκομεία, οι οποίοι εδώ και χρόνια διενεργούν τέτοιους είδους επεμβάσεις και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να ανταποκριθούν.

«Να αποφασίσει το Ιατροσυμβούλιο», λέει η Γ.Δ. του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη

Σε δηλώσεις της στην «24» η Αναπληρώτρια Γ.Δ. του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη υπεραμύνθηκε της απόφασής της να ζητήσει γνωμάτευση από το Ιατροσυμβούλιο, χαρακτηρίζοντάς το ως το πλέον αρμόδιο επιστημονικό σώμα για να αποφασίσει και σημείωσε ότι η εν λόγω επιστολή στάληκε και με τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργού Φίλιππου Πατσαλή. Η κα Γιαννάκη ανέφερε επίσης οτι δεν είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην σύνταξη των προδιαγραφών για την αγορά υπηρεσιών από συγκεκριμένο γιατρό, και ανέφερε ότι αυτές έγιναν από το Τμήμα Αγορών και Προμηθειών με την συμμετοχή γιατρών.