Σπίτια κτισμένα στο πάρκινγκ του… υπουργείου Παιδείας!

{loadposition ba_textlink}

Στα τέλη της δεκαετίας του 90′ όταν το υπουργείο Παιδείας μεταφέρθηκε σε καινούριες εγκαταστάσεις είχε να αντιμετωπίσει ένα περίεργο πρόβλημα: Τους πρόσφυγες που έκτισαν παράνομα τα σπίτια τους στο νυν χώρο στάθμευσης του υπουργείου! Τα κτήρια αυτά ήταν υφιστάμενες πολυκατοικίες που αγοράστηκαν από την κυβέρνηση με σκοπό να μετατραπούν στο σημερινό υπουργείο.

Όταν όμως η κυβέρνηση αγόραζε τις πολυκατοικίες ξέχασε να ασχοληθεί με τους μόνιμους κάτοικους, όχι των πολυκατοικιών αλλά των γύρω σπιτιών, με αποτέλεσμα εδώ και 15 χρόνια να μην μπορεί να τους μετακινήσει από το πάρκινγκ του υπουργείου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η «24» με τον Προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου, κ.Αντρέα Μαραγκό, μας ενημέρωσε ότι οι κάτοικοι των σπιτιών αυτών είναι πρόσφυγες που χωρίς να έχουν στην κατοχή τους τίτλους ιδιοκτησίας, έκτισαν τα σπίτια τους εκεί.

Ο κ. Μαραγκός μας ενημέρωσε ότι οι πρόσφυγες αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρά την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα τους παραχωρήσει σπίτι σε κάποιο συνοικισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, στον χώρο στάθμευσης στεγάζονται 6 οικογένειες. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι και σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τις περιουσίες τους προτρέπουν τα παιδιά τους να επιστρέψουν με τις οικογένειες τους μέχρι να μονιμοποιηθεί η παραμονή τους. Μάλιστα για να υποστηρίξουν τη θέση τους, τονίζουν το γεγονός ότι έχτισαν αυτά τα σπίτια με δικά τους έξοδα και ότι η γη δεν είναι κρατική. Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι οι κάτοικοι αυτοί έχουν στην κατοχή τους κάρτα του υπουργείου για να μπορούν να εισέρχονται στους χώρους του υπουργείου και να σταθμεύουν κανονικά μιας και οι χώροι στάθμευσης είναι… κοινοί!

Όπως μας τόνισε ο κ. Μαραγκός «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πετάξει πρόσφυγα έξω από το σπίτι του», με αποτέλεσμα η υπόθεση να μπει στο συρτάρι και να κλειδωθεί εκεί και οι πρόσφυγες να συνεχίσουν την συγκατοίκησή τους με το Υπουργείο Παιδείας!

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “24” που κυκλοφόρησε την Κυριακή 19/10/2014