Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2015

{loadposition ba_textlink}

Ξεκινά σήμερα η συζήτηση του προϋπολογισμού του κράτους για το 2015 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, να παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, τις καλύτερες, από τις αναμενόμενες, εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των δημοσιονομικών δεικτών, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2013.

Στόχος της Επιτροπής, είναι η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό να ολοκληρωθεί την 1η Δεκεμβρίου, με την παρουσία στην Επιτροπή της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 που κατάρτισε η Επιτροπή Οικονομικών, στις 17 Οκτωβρίου θα παραστεί στις 9.00 στην Επιτροπή ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα αναλύσει τα κρατικά έσοδα, τους δημοσιονομικούς δείκτες και την οικονομική πολιτική και δημοσιονομική κατάσταση.

Πέρα των πιο πάνω, ο ΥΠΟΙΚ αναμένεται να παρουσιάσει επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, τις εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών δεικτών (δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος) κατά το 2014, μετά και την αναθεώρηση υψηλότερα του ΑΕΠ για το 2013 κατά 9,8% ή €1,61 δισεκατομμύρια, στα €18.118,9 εκατομμύρια, από €16.503,7 εκατομμύρια.

Οι εκτιμήσεις που θα παρουσιάσει ο ΥΠΟΙΚ θα είναι προς το καλύτερο, ως αποτέλεσμα της υψηλότερης αναθεώρησης του ΑΕΠ για το 2013, εξέλιξη που θα επηρεάσει προς το θετικότερο τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, 2015 και 2016, όπως αυτοί περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Μετά την παρουσία του ΥΠΟΙΚ θα ακολουθήσει στην Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, του Γενικού Λογιστηρίου και της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Την Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου, θα εξεταστούν οι προϋπολογισμοί του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών.

Την Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου, στην Επιτροπή Οικονομικών θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας και τη Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας.

Θα ακολουθήσουν την Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου, οι προϋπολογισμοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως, ενώ την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, θα εξεταστεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, την Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου, θα συζητηθούν οι προϋπολογισμοί της Δικαστικής Υπηρεσίας, της Νομικής Υπηρεσίας και του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας και Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ενώ την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου, θα εξεταστεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Τη Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών και θα ακολουθήσει την Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου, οι προϋπολογισμοί της Υπηρεσίας Προστασίας του Ανταγωνισμού, της Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών, της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφυγών και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Την Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα αναλύσει τα κονδύλια για διαφώτιση.

Τη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας, την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων.

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 ολοκληρώνεται στην Επιτροπή Οικονομικών με την παρουσία της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα αναλύσει την οικονομική κατάσταση και θα παραθέσει τις εκτιμήσεις της ΚΤ για την πορεία της οικονομίας.