Στον Denis Mukwege το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης

{loadposition ba_textlink}

Το βραβείο είναι για την ελευθερία της σκέψης, ύστερα από απόφαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, “η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το Βραβείο Ζαχάρωφ στον Denis Mukwege για τον αγώνα του για την προστασία των γυναικών”.

Ο κ. Σουλτς τόνισε ότι δεν ήταν απόφαση κατά του κινήματος Euromaidan αλλά υπέρ του Mukwege και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του κινήματος θα κληθούν να συμμετάσχουν στην τελετή απονομής το Νοέμβριο. Επίσης, δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στείλει αντιπροσωπεία στο Αζερμπαϊτζάν για να ανταποκριθεί και να υποστηρίξει τη Leyla Yunus στον αγώνα της για τη δημοκρατία και την ελευθερία στη χώρας της.

Σε πολλές εμπόλεμες περιοχές ανά τον κόσμο η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται ως όπλο. Ο Denis Mukwege είναι γυναικολόγος. Ίδρυσε και εργάζεται στο νοσοκομείο Panzi στο Μπουκάβου, όπου βοηθά γυναίκες της περιοχής να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της σεξουαλικής βίας που υφίστανται στο περιθώριο των πολέμων στη χώρα.

Μπορεί ο πόλεμος στο Κονγκό να έχει επίσημα τελειώσει, οι ένοπλες συγκρούσεις και οι επιθέσεις εναντίον αμάχων όμως συνεχίζονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο Denis Mukwege, προτάθηκε από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων και από την Ευρωβουλευτή Barbara Lochbihler.

Κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απονέμει το βραβείο Ζαχάρωφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο ύψους 50 000 ευρώ, κατά τη διάρκεια επίσημης συνεδρίασης που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο στα τέλη του χρόνου.

Το βραβείο Ζαχάρωφ απονέμεται με στόχο να τιμηθούν άτομα ή οργανώσεις για τις προσπάθειές τους να προαγάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ