Στόχος Αίντα η αποκλιμάκωση της έντασης στο Κυπριακό

{loadposition ba_textlink}

Με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων, ώστε να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι συνομιλίες στο Κυπριακό, ετοιμάζεται να επισκεφθεί το τρίγωνο Αγκυρα – Αθήνα – Λευκωσία, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, πρώτος σταθμός του Νορβηγού πρώην Υπουργού Εξωτερικών θα είναι η Αγκυρα, στις 4 Νοεμβρίου. Την επομένη θα μεταβεί στην Αθήνα και στις 5-7 Νοεμβρίου στην Κύπρο.

Στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Άιντα πέραν της συνάντησης με το ΓΓ και τις εσωτερικές συσκέψεις στη Γραμματεία του ΟΗΕ, είχε συναντήσεις με τους μονίμους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας, τον αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου, εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων, καθώς και πρέσβεις μονίμων μελών.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στις επαφές του ο ειδικός σύμβουλος επισήμανε την ανάγκη να μην επιδεινωθεί η κατάσταση κι ότι μεταβαίνει στην περιοχή για να στείλει αυτό ακριβώς το μήνυμα και να δει πως μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση. Για την ώρα πάντως, δεν έχει ενδείξεις ότι αυτή η διαδικασία αποκλιμάκωσης έχει ξεκινήσει.

Στις συναντήσεις του με Ελληνες και Κύπριους διπλωμάτες έδειξε να αντιλαμβάνεται τη θέση αρχής και το αδόκιμο της διεξαγωγής των συνομιλιών υπό αυτές τις συνθήκες, ωστόσο αναφέρθηκε και σε «αμοιβαίες υποχωρήσεις», κάτι που διευκρίνισε ότι θα είναι η επιστροφή στην προτέρα κατάσταση.

Ωστόσο, έγιναν και κάποιες αναφορές στην ανάγκη να εξηγηθούν περαιτέρω στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους τα οφέλη από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και προς τούτο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας (σύμφωνα με άλλη πηγή, κάτι σαν δεξαμενή σκέψης, που δεν θα έχει σχέση τις ήδη υπάρχουσες ομάδες εργασίες).

Στις συζητήσεις του ανέφερε – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – ότι η σταθερότητα είναι αναγκαίο στοιχείο και για τις ενεργειακές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Πάντως τόσο από ελληνικής, όσο και κυπριακής πλευράς, επισημάνθηκε στον κ. Άιντα ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνει δεκτή προσπάθεια οι φυσικοί πόροι και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστούν μέρος των συνομιλιών, κάτι που και ο ίδιος έδειξε ότι αντιλαμβάνεται.

Όσον αφορά την ουσία του κυπριακού, ο ίδιος εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος, ότι με τις ιδέες του μπορεί να δώσει ώθηση στη διαδικασία, υπό την προϋπόθεση ότι ξεπεραστεί το παρόν εμπόδιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ