Super… παρανομία χωρίς εκπτώσεις στους Αγίους Τριμιθιάς!

{loadposition ba_textlink} 

Παράνομα λειτουργεί εδώ και χρόνια το Super Discount Store στους Αγίους Τριμιθιάς, με την ανοχή – κι αυτό είναι ίσως το πιο σκανδαλώδες στην υπόθεση- των αρμόδιων κρατικών φορέων! Κάτι το οποίο στοιχειοθετείται σήμερα από την «24», που σας παρουσιάζει αδιάσειστα στοιχεία.

Αίτηση για παρέκκλιση μετά από χρόνια…

Το θέμα με το Super Discount Store ήρθε στην επιφάνεια, λόγω της πρόσφατης εξέτασης αιτήματος προς το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων, προκειμένου ο χώρος που λειτουργεί η επιχείρηση να ενταχθεί σε εμπορική ζώνη κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών σχεδίων. Κι ενώ είχε γίνει παρέκκλιση παλιότερα (η ζώνη είναι αγροτική και οι τότε ιδιοκτήτες πήραν άδεια για βιομηχανική χρήση).

Kykkos Estates και Yakumo

Την αίτηση υπέβαλε η εταιρεία KYKKOS ESTATES LTD, συμφερόντων του επιχειρηματία Γιώργου Φεραίου, που ενοικιάζει τον χώρο στην εταιρεία Yakumo Enterprises Ltd (Super Discount Stores) και έχει ως διευθύντρια την Γαβριέλλα Χρυστοστόμου. Ο κόσμος, πάντως, γνωρίζει ως ιδιοκτήτη των Super Discount Stores τον Μάριο Χρυσοστόμου, το όνομα του οποίου συνδέεται με την εν λόγω υπεραγορά και από δημοσιεύματα.

Απόφαση Υπουργικού…

Η αίτηση της KYKKOS ESTATES LTD, λοιπόν, υποβλήθηκε κανονικά στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων, το οποίο πριν από μερικές ημέρες, μετά και από τη δημόσια ακρόαση (Ιούνιος 2014), έκανε την εισήγησή του στο Υπουργείο Εσωτερικών, που με τη σειρά του θα θέσει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση ή απόρριψη.

Από το 2011 οι καταγγελίες, αλλά…

Το σκανδαλώδες στην όλη υπόθεση έγκειται στο εξής: Ότι εδώ και χρόνια η συγκεκριμένη υπεραγορά λειτουργεί παράνομα, παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει. Τα έγγραφα που εξασφαλίσαμε αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Από τον Μάιο του 2011 καταγγέλθηκε η παράνομη λειτουργία του Super Discount Store στους Αγίους Τριμιθιάς από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Υπεραγορών, αλλά δεν λήφθηκε κανένα απολύτως μέτρο από τις αρμόδιες αρχές. Δεν έγινε τίποτα απολύτως!

Ο Έπαρχος τους είπε να το κλείσουν

Επιστολή της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας ημερομηνίας 18 Αυγούστου του 2011 ενημερώνει τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Υπεραγορών που κατήγγειλε την υπόθεση ότι ειδοποιήθηκαν οι κάτοχοι του Super Discount Store «να τερματίσουν άμεσα την αυθαίρετη χρήση του καταστήματος, διαφορετικά θα ληφθούν δικαστικά μέτρα εναντίον τους». Σε άλλη μια επιστολή, πάλι από την επαρχιακή διοίκηση (07/02/2012), σημειώνεται γορά λειτουργεί παράνομα, παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει. Τα έγγραφα που εξασφαλίσαμε
αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Από τον Μάιο του 2011 καταγγέλθηκε η παράνομη λειτουργία του Super Discount Store στους Αγίους Τριμιθιάς από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Υπεραγορών, αλλά δεν λήφθηκε κανένα απολύτως μέτρο από τις αρμόδιες αρχές. Δεν έγινε τίποτα απολύτως!

Ο Έπαρχος τους είπε να το κλείσουν

Επιστολή της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας ημερομηνίας 18 Αυγούστου του 2011 ενημερώνει τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Υπεραγορών που κατήγγειλε την υπόθεση ότι ειδοποιήθηκαν οι κάτοχοι του Super Discount Store «να τερματίσουν άμεσα την αυθαίρετη χρήση του καταστήματος, διαφορετικά θα ληφθούν δικαστικά μέτρα εναντίον τους». Σε άλλη μια επιστολή, πάλι από την επαρχιακή διοίκηση (07/02/2012), σημειώνεται

«Έγραψαν» διάταγμα δικαστηρίου Εδώ, βέβαια, δεν εκτελέστηκε ούτε διάταγμα δικα- στηρίου για άλλη πανομοιότυπη υπόθεση. Συγκεκρι- μένα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας τον Ιούλιο του 2005 διέταττε να «σταματήσουν και παύσουν και αναστείλουν τη λειτουργία της υπεραγοράς που λειτουργεί με την επωνυμία Elomas Cash & Carry Discount Food Stores στο ακίνητο με αριθμό τεμαχίου 305, το οποίο βρίσκεται πλησίον του κυκλικού κόμβου Καλού Χωριού, Δήμος Αραδίππου».

Ούτε η Αστυνομία…

Και ούτε η Αστυνομία φρόντισε να εκτελέσει το διάταγμα, παρά την επίσημη επιστολή που της στάλθηκε, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί κανονικά
η παράνομη λειτουργία, χωρίς άδειες από την αρμόδια αρχή του Δήμου Αραδίππου.

Τώρα και στο Καλό Χωριό!

Τι σχέση έχει η υπόθεση του Elomas Cash & Carry με το Super Discount Store των Αγίων Τριμιθιάς; Πλέον, την αποθήκη Χατζηφόραδου όπου λειτουργούσε η Elomas, διαχειρίζεται η ίδια εταιρεία (Yakumo Enterprises LTD) που έχει και το κατάστημα Super Discount Store στο χωριό της Λευκωσίας! Μάλιστα, η λειτουργία των αποθηκών στο Καλό Χωριό ως σούπερ-μάρκετ έχει καταγγελθεί στην τοπική αρχή, τον Δήμο Αραδίππου από τον Μάιο του 2014, αλλά όπως και στην άλλη περίπτωση κανενός δεν ίδρωσε το αφτί…

Και λειτουργία κατά τις αργίες!

Στις 8 Ιανουαρίου, καταγγέλθηκε, επίσης, από τον Σύνδεσμο Υπεραγορών «παράνομη λειτουργία του καταστήματος (σημ. Αγ. Τριμιθιάς) την ημέρα των Θεοφανείων στις 06/01/2014» αλλά και ότι «λειτούργησε ακόμη και την Πρωτοχρονιά».

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Αγροτική ζώνη, παρέκκλιση για βιομηχανική χρήση και τώρα αίτημα για εμπορική!

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις στις οποί- ες στεγάζεται το Super DiscountStore στους Αγίους Τριμιθιάς, χρησιμοποιείτο παλιά ως αποθήκη (ευρέως γνωστές ως «απο- θήκες της Pepsi Cola» στο δρόμο Ανθούπολης – Αγίων Τριμιθιάς). Κι αυτό κατά παρέκκλιση. Η ζώνη στη συγκεκριμένη περιοχή είναι αγρο- τική και μετά από αίτημα που είχε γίνει, δόθηκε άδεια για να έχει βιομηχανική χρήση. Τώρα το νέο αίτημα, κι αφού πρώτα το Super Discount Store λειτουργούσε παράνομα για χρόνια, είναι να γίνει νέα παρέκκλιση, ώστε η χρήση του κτηρίου να είναι εμπορική.

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα 24 που κυκλοφόρησε στις 12/10/2014