Σχέδιο για αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας παρουσίασε στις ΗΠΑ, ο Υπ. Υγείας

{loadposition ba_textlink}

Το σχέδιό για την αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας της Κύπρου, παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής, σε εκδήλωση που οργανώθηκε την Τετάρτη το βράδυ στη Νέα Υόρκη, από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το HALC, την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία και την ΠΣΕΚΑ. Η ομιλία είχε θέμα «Αναμορφώνοντας το κυπριακό Σύστημα Υγείας: Προοπτικές και ευκαιρίες».

Στην εκτενή του παρουσίαση, ο κ. Πατσαλής έκανε μια ιστορική αναφορά της σχέσης της Κύπρου με την Ιατρική επιστήμη, την οποία μπορούμε να ανατρέξουμε αιώνες πίσω και που όπως αναφέρουν ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός, αλλά και αποδεικνύουν αρχαιολογικά ευρήματα, στη αρχαία Κύπρο υπηρέτησαν την ιατρική επιστήμη πολλοί γιατροί, ενώ φάρμακα κατασκευάζονταν στο νησί και εξάγονταν στη γύρω περιοχή. Υπήρξε η Κύπρος- είπε- ένας ιατρικός προορισμός από την αρχαιότητα.

Ο κ. Πατσαλής – ανέφερε- ότι τώρα στον 21ο αιώνα, το σύστημα υγείας της Κύπρου είναι υψηλού επιπέδου, ενώ όλοι οι δείκτες σχετικοί με την υγεία και ποσοστά θανάτου από μη μεταδοτικές ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, οι καρκίνοι, οι τραυματισμοί, είναι συγκριτικά καλύτεροι από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης . Υπάρχει-είπε- στη Κύπρο παροχή ιατρικής φροντίδας υψηλού επιπέδου πράγμα που αντανακλά στην καλή υγεία και ευημερία του πληθυσμού.

Ωστόσο, τόνισε, όλα τα συστήματα υγείας για να είναι βιώσιμα πρέπει να μεταρρυθμίζονται συνεχώς και να αναζωογονούνται, διαφορετικά καταρρέουν και σημείωσε ότι δυστυχώς στη Κύπρο το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας ( ΓεΣΥ) συζητείται για δεκαετίες, με αποτέλεσμα η Κύπρος να παραμένει με ένα παλαιό σύστημα υγείας από το 1960.

Παρότι μέχρι πρόσφατα, λόγω της ανθηρής οικονομίας και του υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος των Κυπρίων, το θέμα δεν πίεζε για λύση, με την οικονομική κρίση το σύστημα κατέρρευσε και οι αδυναμίες του βγήκαν στην επιφάνεια. Περισσότερος κόσμος καταφεύγει πλέον στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα να εξυπηρετήσουν και να παράσχουν ιατρική φροντίδα στον αυξανόμενο αριθμό ασθενών που τα επισκέπτονται και τα φάρμακα εξαντλούνται και δεν επαρκούν.
Το θέμα της υγείας- είπε ο κ. Πατσαλής – δεν είναι προϊόν αλλά αποτελεί αγαθό το οποίο όλοι πρέπει έχουν και σε ότι αφορά την υγεία, όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι. Το κράτος πρέπει να επιληφθεί αυτού του θέματος και να το παράσχει σε όλους.

Με την οικονομική κρίση-είπε- το ποσοστό Κυπρίων που δεν έχουν ιατρική κάλυψη, όπως και αυτών που πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους τα ιατρικά τους έξοδα, έχει αυξηθεί, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά. Ενώ η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει εθνικό σύστημα υγείας. Είναι γι αυτό, πρόσθεσε, που κλήθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ετοιμάσει ένα σχέδιο υγείας που να δημιουργεί ισότιμη πρόσβαση και που να είναι οικονομικά βιώσιμο.
Αναφερόμενος στο σχέδιο υγείας ( ΓεΣΥ) το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Νοέμβριο είπε ότι αυτό είναι βασισμένο σε 6 πυλώνες.

Το σχέδιο θα παρέχει οικουμενική κάλυψη σε όσους κατοικούν στη Κύπρο ανεξαρτήτως υπηκοότητας, θα είναι οικονομικά βιώσιμο με τη λήψη μέτρων όπως η αυτονόμηση των νοσοκομείων, θα αναδιαρθρωθεί το Υπουργείο Υγείας, θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική υγεία, θα αλλάξει η φαρμακευτική πολιτική και θα αναβαθμιστούν και θα εκσυγχρονιστούν όλες οι σχετικές νομοθεσίες.

Ο κ. Πατσαλής τόνισε ότι αυτό το οποίο θέλει να πετύχει είναι μια πρόκληση, που ταυτόχρονα όμως προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Οπως την αναβάθμιση και επέκταση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων, την ανάπτυξη κέντρων αποκατάστασης – κάτι που το εξαιρετικό κλίμα της Κύπρου ευνοεί – επενδυτικές ευκαιρίες στον ιατρικό πληθυσμό, την ανάπτυξη δραστηριοτήτων γύρω από την ηλεκτρονική υγεία και πολλά άλλα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του ακροατηρίου, ο κ. Πατσαλής είπε ότι μέρος του σχεδίου είναι σύμφωνο με τις εισηγήσεις του μνημονίου διάσωσης της οικονομίας, ενώ για το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, ανέφερε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και έχει οριστεί η 30ή Νοεμβρίου ως ημερομηνία ψήφισης του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε ερώτηση αναφορικά με τη νομοθεσία για το κάπνισμα, ο κ. Πατσαλής είπε ότι η νομοθεσία που θα κατατεθεί περιέχει αυστηρότερα μέτρα και περιορισμούς.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για αποφυγή κρουσμάτων του Εμπολα στην Κύπρο, τόσο στα νοσηλευτικά ιδρύματα, όσο και στα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

«Η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ ακολουθεί τις κοινοτικές οδηγίες για το ζήτημα, αλλά και σε εθνικό επίπεδο λαμβάνονται μέτρα για αντιμετώπιση τυχόν περιστατικού, όπως ποιο νοσοκομείο θα χρησιμοποιηθεί , ποια ασθενοφόρα, νοσοκόμες, τρόποι καθαρισμού κλπ. Λήφθηκαν επίσης μέτρα στα λιμάνια και αεροδρόμια».
Είπε επίσης πως έχει δημιουργηθεί και κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων από τις δύο κοινότητες.

«Η ανθρωπότητα χρειάζεται κάποιο χρόνο, μέχρις ότου αναπτυχθεί εμβόλιο για την καταπολέμηση της νόσου», που σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να προσβάλλει μέχρι τα Χριστούγεννα μέχρι ένα εκατομμύριο άτομα, ανέφερε ο κ. Πατσαλής.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ίσως χρειαστεί περιορισμός στη διακίνηση ατόμων από και προς τις τρις αφρικανικές χώρες όπου έχει εκδηλωθεί η επιδημία και εξ αιτίας της πέραν από τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται, υπάρχουν και μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα διεθνώς.

«Αν παρουσιαζόταν ένα κρούσμα στην Κύπρο, θα είχαμε αρνητικές επιπτώσεις και στην οικονομία μας», ανέφερε ο κ. Πατσαλής.

Είπε πως παρουσιάστηκαν έξι ύποπτα περιστατικά από τη Νιγηρία, τα οποία ευτυχώς δεν οφείλονταν στην ασθένεια κι ότι χάρη στην υπεύθυνη στάση των κυπριακών μέσων ενημέρωσης αποφεύχθηκε ο πανικός.

Στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Πατσαλής παρευρέθηκε και χαιρέτισε εκδήλωση του Παμπάφιου Συνδέσμου Αμερικής, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε βιβλίο του Κύπριου γιατρού Νεόφυτου Παπανεοφύτου, με θέμα τον αυτισμό σε παιδιά.

Είχε επίσης επαφές με τα ιατρικά κέντρα του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πρεσβυτεριανού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διευθυντής μεγάλου πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου της Νέας Υόρκης θα έλθει σύντομα στην Κύπρο και θα προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του στη δημιουργία ενός προγράμματος του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη μορφών καρκίνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ