Το 56% των Κύπριων δεν γνωρίζει ποιό είναι το επιτρεπτό όρειο αλκόολης

{loadposition ba_textlink}

Ο συνδυασμός αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, κυρίως της κάνναβης, οδηγεί τα τελευταία χρόνια σε ραγδαία αύξηση των θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων στην Κύπρο, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.

Επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία, ο Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Reaction” και Αντιπρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας Μάριος Σταύρου είπε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στα αρχικά του στάδια, «αλλά αν δεν αναχαιτιστεί άμεσα, θα έχουμε δεκάδες νεκρούς τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Σταύρου μιλούσε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στη Λευκωσία, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις για την «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις 2014».

Όπως είπε, για να σωθούν οι νέοι θα πρέπει παράλληλα με την αλλαγή της νοοτροπίας να εκσυγχρονιστούν και οι νομοθεσίες του κράτους. «Είναι αδιανόητο να έχουμε τόσους θανάτους από ναρκωτικά σε οδικές συγκρούσεις και ακόμα να μην έχουμε νομοθεσία για το ναρκοτέστ» που εκκρεμεί στη Βουλή, είπε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 56% των Κυπρίων δεν γνωρίζει το επιτρεπτό όριο αλκοόλης κατά την οδήγηση, ενώ τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι πέραν των 40% των θανάτων σε οδικές συγκρούσεις στην Κύπρο έχουν ως κύρια αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Είπε ακόμη ότι στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύουν ότι το 2010 στην Κύπρο έγινα 217 έλεγχοι αλκοόλης ανά 1.000 κατοίκους, με το 5,3% των συμμετεχόντων να είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο, την ίδια ώρα που στην ΕΕ ο μέσος όρος ήταν 0,7%.

Πανευρωπαϊκή εκστρατεία έξω από νυχτερινά κέντρα

Εξάλλου, η Κύπρος θα συμμετέχει για έβδομη χρονιά στην ετήσια πανευρωπαϊκή προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τις συνέπειες της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, με 170 εθελοντές να βρίσκονται το Σάββατο, 18 Οκτωβρίου και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, έξω από νυχτερινά κέντρα της Λευκωσίας και της Λεμεσού.

Η πρωτοβουλία, που εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις συντονίζεται από τον οργανισμό “Reaction”, με συνδιοργανωτές το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας Κύπρου, το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας και την οργάνωση “Responsible Young Drivers” του Βελγίου, που καθιέρωσε τη δράση το 1993.

Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία, ο κ. Σταύρου ανέφερε ότι οι περισσότερες θανατηφόρες και σοβαρές οδικές συγκρούσεις, σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ, συμβαίνουν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και της Κυριακής.

Εξήγησε ότι σε κάθε νυχτερινό κέντρο, μια ομάδα από εθελοντές νέους θα προσεγγίζει τον οδηγό της κάθε παρέας, προτρέποντας τον να μην πιει αν οδηγήσει. Με τη συγκατάθεση του οδηγού, θα τοποθετείται στο χέρι του ένα ένα βραχιολάκι, ενώ κατά την έξοδό του από το νυχτερινό κέντρο οι εθελοντές θα προτρέπουν τον οδηγό να προβεί σε ένα εθελοντικό-φιλικό έλεγχο αλκοτέστ.

Εφόσον ο οδηγός τηρήσει τη δέσμευση του και δεν έχει καταναλώσει αλκοόλ, θα ανταμείβεται με κάποια συμβολικά δώρα, ενώ αν έχει αθετήσει την υπόσχεση του, τότε θα γίνεται προσπάθεια να μην οδηγήσει, με τη βοήθεια των φίλων του.

Τα νυκτερινά κέντρα που συμβάλλουν στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις είναι στην Λευκωσία το Occhio, οι Πύλες Live και το Ασμάτειον, στη Λεμεσό οι NOTES Studio, ενώ μια ομάδα θα καλύψει την πλατεία Σαριπόλου.

Εξάλλου, φέτος στη Λευκωσία, ο ΟΣΕΛ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και άλλες εταιρείες λεωφορείων, θα προσφέρουν δωρεάν νυχτερινές διαδρομές για τους νέους, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Νύχτας.

Ο Πρόεδρος του Reaction αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας, όπως ο φιλανθρωπικός ποδηλατικός γύρος Λευκωσίας, το ερχόμενο Σάββατο, με αφετηρία το GC School of Careers στις 8.45πμ, αλλά και στην Κινητή Μονάδα Φιλικού Ελέγχου Αλκοόλης, που «στρατοπεδεύει» έξω από νυχτερινά κέντρα σε όλη την Κύπρο, προτρέποντας όσους οδηγούς επιθυμούν να υποβληθούν σε φιλικό έλεγχο αλκοόλης.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας Trevor Peacock, το γραφείο του οποίου συγκαταλέγεται μεταξύ των υποστηρικτών της δράσης.

Εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή δράση και είπε ότι το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας θα συμμετάσχει μαζί με τους εθελοντές της Reaction στην δράση. Όπως είπε, το μήνυμα είναι ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν συνδυάζονται, ενώ ο συνδυασμός κατανάλωσης αλκοόλ και κούρασης μετά τη νυχτερινή διασκέδαση μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου Γιαννάκης Χαραλάμπους είπε στον δικό του χαιρετισμό ότι η εκστρατεία διοργανώνεται για έβδομη συνεχή χρονιά σε κέντρα διασκέδασης σε Λευκωσία και Λεμεσό, ενώ συμπλήρωσε ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί την πρώτη αιτία θανατηφόρων δυστυχημάτων στην άσφαλτο.

Είπε ότι από την αρχή του χρόνου και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν πέραν των 820 χιλιάδων ελέγχων στην Κύπρο, ενώ έχουν καταγγελθεί 5.713 οδηγοί. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, οι 1.734 ή ποσοστό 30,35% ήταν νέοι, κάτω των 25 χρονών.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων Αλέκος Μιχαηλίδης, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Μάριου Δημητριάδη, είπε ότι η Κύπρος παρουσιάζει θλιβερά επίπεδα σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια.

Συμπλήρωσε ότι οι νέοι έχουν δυσανάλογο μερίδιο στο φόρο αίματος, ενώ αναφέρθηκε στο στόχο της ΕΕ για μείωση των θυμάτων σε οδικά δυστυχήματα κατά 50% μέχρι το 2020 και είπε ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει τον στόχο και καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξή του.

Τέλος ανέφερε ότι με συλλογική προσπάθεια, πέρυσι μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των νεκρών από οδικές συγκρούσεις, με το 2013 να αποτελεί την καλύτερη χρονιά από το 1960. Ο αριθμός των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων μειώθηκε κατά 19,6% και ο αριθμός των θανάτων κατά 13,7%, με επτά λιγότερους θανάτους σε σχέση με το 2012, είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Μιλώντας στην εκδήλωση εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Λουκά συνεχάρηκε τον Οργανισμό “Reaction” για το έργο που επιτελεί.

Συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται διαρκώς σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία όσον αφορά στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης για ουσιαστική μεταστροφή της οδικής νοοτροπίας των πολιτών και τη δημιουργία κυκλοφοριακής αγωγής και συνείδησης.

Στόχος είναι η εμπέδωση της έννοιας της υπευθυνότητας στην οδήγηση και η εξάλειψη των τροχαίων δυστυχημάτων με θύματα, στη θλιβερή τους πλειοψηφία, τους νέους ανθρώπους, κατέληξε ο κ. Λουκά.

Πηγη: ΚΥΠΕ