Το επόμενο βήμα μετά την αναστολή των διαπραγματεύσεων

{loadposition ba_textlink}

Η δραματική απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη την Τρίτη να αναστείλει τις συνομιλίες με τον Ντερβίς Έρογλου για τη λύση του Κυπριακού, λόγω της κίνησης της Τουρκίας να στείλει πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου έφερε μία σειρά εξελίξεων μέσα σε λίγα 24ωρα, που μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά στη συνέχεια των συνομιλιών.

Κατ’ αρχήν, το θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ενδιαφέρει τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, που ήδη άρχισαν να παίζουν τον δικό τους ρόλο, τουλάχιστον για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Οι αντιδράσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ

Η Ρωσία προέβη σε διάβημα προς την Άγκυρα αλλά και με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. «Αυτού του είδους μονομερείς ενέργειες επιδεινώνουν την κατάσταση στην Κύπρο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι ήταν ξεκάθαρη, επισημαίνοντας βέβαια την ανάγκη να επωφεληθούν και οι Τ/κ από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου: «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται δραστηριότητες που πιθανόν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή. Πιστεύουμε όπως πάντα, ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Αμφότερες οι κινήσεις των δύο δυνάμεων «δείχνουν» ξεκάθαρα προς την πλευρά της Λευκωσίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει ανάλογη στήριξη και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αφού το φυσικό αέριο εμπεριέχει σημαντικά οικονομικά οφέλη…

Ο Άιντα πήρε θέση…

Εξαρχής, ο ορισμός του Νορβηγού πολιτικού ως ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό προκάλεσε αισιοδοξία στην Λευκωσία, αφού επρόκειτο για πολιτικό που προέρχεται από ευρωπαϊκή χώρα και διέπεται από τις ευρωπαϊκές αξίες, παρόλο που η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, με τα όσα είπε στη συνέντευξή του στο ΡΙΚ έδειξε την κατανόησή του στην απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη, κατανόηση που μπορεί να τον καταστήσει persona non grata για την τ/κ πλευρά:

«Προέρχομαι από τη Νορβηγία που είναι μια χώρα με ακτές. Ως χώρα η Νορβηγία εργάστηκε ούτως ώστε να εφαρμοστεί η Συνθήκη του Δικαίου της θάλασσας κι έτσι φυσικά έχω πολλή συμπάθεια για όλα τα παράλια κράτη όταν διεκδικούν και ασκούν τα δικαιώματά τους».

Συνεχίζοντας ο Ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντα ανέφερε ότι «κατανοώ το ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χρειάζεται πολιτική υποστήριξη για αυτό που ετοιμάζεται να κάνει, που είναι να εισέλθει στην πιο σοβαρή φάση των διαπραγματεύσεων. Πού είναι ακόμη δεσμευμένος να το κάνει, αλλά πρέπει να γίνει υπό πολιτικές συνθήκες που να το καθιστά δυνατό. Σέβομαι την απόφαση».

Η απομόνωση της Τουρκίας

Η κίνηση της Τουρκίας να δεσμεύσει τις περιοχές εντός της ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες είναι μία ακόμη κίνηση από πλευράς της κυβέρνησης Ερντο- γάν, που δείχνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ενδέχεται να έχει υπερτιμήσει την αξία της χώρας του σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς με τα όσα συμβαίνουν στη Συρία τον έχουν φέρει σε «δεινή» θέση απέναντι στους Αμερικανούς.

Συγκεκριμένα, τα δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο για τη διαφορετική στρατηγική που ακο- λουθεί η Άγκυρα στο θέμα του Ισλαμικού Κράτους και των τζιχαντιστών στα νότια σύνορά της με τη Συρία καταδεικνύουν το χάσμα που διέπει αυτή τη στιγμή τα συμφέροντα των ΗΠΑ με αυτά της Τουρ- κίας, καθώς ο Ομπάμα έχει θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο Ερντογάν επιμένει ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή καθεστώτος στη Συρία.

Ταυτόχρονα, με το Ισραήλ οι σχέσεις δεν βελτι- ώθηκαν ποτέ ουσιαστικά μετά την υπόθεση του «Μάβι Μαρμαρά» και οι κινήσεις της με το κυπρι- ακό αέριο προκαλούν «ανησυχία» στους Ισραηλινούς, ενώ οι Κούρδοι έχουν εξεγερθεί γιατί η Τουρ- κία δεν επεμβαίνει απέναντι στους τζιχαντιστές και προκαλούν συνεχώς προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 12/10/2014.