Το μέλλον των μεθόδων πληρωμής στα online καταστήματα

{loadposition ba_textlink}

Όσο οι αγορές μέσω διαδικτύου γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, τόσο επίκαιρο παραμένει το ερώτημα αυτό. Ο φόβος συναλλαγών δίνοντας τα στοιχεία της πιστωτική κάρτας σε e-shops δεν έχει πάψει να είναι έντονος. Κι όσο κι αν έχουν θεσπιστεί πλέον κανόνες για τις διαδικτυακές συναλλαγές, οι αγοραστές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί. Σήμερα είμαστε όλοι συνδεδεμένοι ανά πάσα στιγμή σε ένα πλήθος από ηλεκτρονικές πλατφόρμες καθώς εργαζόμαστε, ψυχαγωγούμαστε, και όλο και περισσότερο αγοράζομαι αγαθά online. Με την εμφάνιση καινούριων αναγκών έχουν κάνει την εμφάνισή τους και νέες υπηρεσίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα σαφές παράδειγμα είναι η υπηρεσία η οποία δεν απαιτεί κατά τη συναλλαγή προσωπικά στοιχεία, αριθμός πιστωτική ή τραπεζικός λογαριασμός, ώστε εξασφαλίζεται η προστασία της ιδιωτικότητα.

Με αυτή την προπληρωμένη κάρτα, η οποία ισχύει για χιλιάδες ηλεκτρονικά καταστήματα, η διαδικασία αγοράς και πώλησης γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια. Ο τρόπος είναι ήδη γνωστός αφού είναι παρόμοιος με αυτός της ανανέωση υπολοίπου χρόνου στα καρτοκινητό. Μπορεί κανείς εύκολα να προμηθευτεί το δελτίο με τον 16ψήφιο κωδικό PIN και να επιλέξει το ποσό που θα “φορτώσει” στην κάρτα. Τέτοια δελτία βρίσκει κανείς σε σούπερ μάρκετ, πρατήρια ακόμη και σε περίπτερα σε όλη την Κύπρο.

Αυτό το είδος πληρωμής αναιρεί τους κινδύνους που προκύπτουν από την ύπαρξη ενός ψηφιακού εγκλήματος. Η απάτη στον ψηφιακό κόσμο, στις διάφορες μορφές της, είναι πια συχνό φαινόμενο με κακούς χρήστες του διαδικτύου που ενεργούν υπό την κάλυψη της ανωνυμίας. Όλα αυτά οδήγησαν στην θέσπιση και εφαρμογή κανόνων για τις διαδικτυακές αγορές στον τομέα των πληρωμών μέσω Internet.

Σήμερα, θα λέγαμε ότι οι επιχειρηματίες καινοτομούν στις μεθόδους και τρόπους πληρωμών που διαθέτουν στις ιστοσελίδες τους, με σκοπό να αρχίσει πιο το σύνολο της κοινωνίας να εμπιστεύεται την ψηφιακή οικονομία και να μην την ταυτίζει με κάτι επικίνδυνο και εφήμερο.

Τα επιχειρηματικά μοντέλα αλλάζουν συνεχώς και η καινοτομία επιβάλλεται για την κάλυψη αναγκών των πολιτών που ζουν σε ένα ψηφιοποιημένο κόσμο. Ως εκ τούτου, οι ασφαλείς τρόποι πληρωμής παίζουν ρόλο ‘κλειδί’ στη σημερινή οικονομία. Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αποτελέσει το κύριο κανάλι συναλλαγών μεταξύ των διαφόρων παραγόντων στην κοινωνία τα επόμενα χρόνια.