Το ρωσικό εμπάργκο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ

{loadposition ba_textlink} 

Η συνεχιζόμενη απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία, καθώς και η υιοθέτηση μέτρων στήριξης προς τους παραγωγούς, συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των επηρεαζόμενων παραγωγών. Όπως είπε, τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελούν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως, τόνισε, πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα, τόσο για τη γεωργία όσο και την αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, ώστε να αντιμετωπιστούν ριζικά και αποφασιστικά οι δυσμενείς συνέπειες για τους Ευρωπαίους παραγωγούς τόσο για το 2015 όσο και μετέπειτα.

Ο κ. Κουγιάλης, ζήτησε, μεταξύ άλλων, όπως τα προτεινόμενα μέτρα στήριξης, επεκταθούν και στους παραγωγούς κρατών μελών, όπως η Κύπρος, που δεν ανήκουν σε οργανώσεις παραγωγών. Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη όπως ληφθούν περαιτέρω μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς των εν λόγω προϊόντων. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των εσπεριδοειδών ο κ. Κουγιάλης ζήτησε επιπλέον αποζημίωση σε εκταρικές πληρωμές και επέκταση των μέτρων που ήδη ανακοινώθηκαν για ακόμη δυο μήνες. Ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε, τέλος, τη σημασία ανοίγματος των αγορών τρίτων, και ιδιαίτερα γειτονικών, χωρών της ΕΕ, και ζήτησε τη λήψη κοινών δράσεων προώθησης των προϊόντων αυτών με κοινοτική χρηματοδότηση.

Τους Υπουργούς απασχόλησε, επίσης, η επικείμενη ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών στον Ατλαντικό (ICCAT). Σε παρέμβασή του για το θέμα του καθορισμού αλιευτικών ικανοτήτων για τον ερυθρό τόνο, το οποίο θα τεθεί στη συνάντηση του ICCAT, ο κ. Κουγιάλης καλωσόρισε την έκθεση της Υποεπιτροπής Στατιστικής και Έρευνας (SCRS) της ICCAT και υποστήριξε την αύξηση των αλιευτικών ικανοτήτων για τον ερυθρό τόνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ