25 τράπεζες της Ευρωζώνης απέτυχαν στα Stress Tests

{loadposition ba_textlink}

Περίπου 25 τράπεζες της ευρωζώνης έχουν αποτύχει τα `stress tests` που διενεργήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, που επικαλούνται έγγραφα που διέρρευσαν.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι η Wall Street Journal και η βρετανική Daily Telegraph γράφουν πως σχεδόν η μία στις πέντε από τις 130 τράπεζες που ελέγχθηκαν έχουν αποτύχει, πριν τη δημοσίευση των επίσημων αποτελεσμάτων από την ΕΚΤ, την Κυριακή.

Ο άνευ προηγουμένου έλεγχος που διενεργήθηκε σε τράπεζες της ευρωζώνης έγινε προτού να αναλάβει η ΕΚΤ το ρόλο του τραπεζικού επόπτη της περιοχής τον επόμενο μήνα.

Ο οργανισμός με έδρα του τη Φρανκφούρτη αναλαμβάνει το νέο ρόλο του στις 4 Νοεμβρίου και ελπίζει ότι μια «συνολική αξιολόγηση», η οποία απαρτίζεται από αξιολογήσεις ποιότητας περιουσιακών στοιχείων και των `stress test` θα εντοπίσει οποιεσδήποτε ενδεχόμενες δυσάρεστες εκπλήξεις έγκαιρα.

Επικαλούμενη προσχέδιο σημειώματος που είδε το Bloomberg, το δημοσίευμα της Telegraph γράφει ότι θα ζητηθεί μόνο σε 10 από τις 25 τράπεζες που απέτυχαν τα `stress tests` να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους.

Οι τράπεζες που απέτυχαν φέρονται να είναι στην Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Αυστρία και θα έχουν διορία ως τις 10 Νοεμβρίου για να συμπληρώσουν τα κεφαλαιακά ελλείμματά τους, γράφει η εφημερίδα.

Στις τράπεζες είχαν ήδη δοθεί τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τους την Πέμπτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ