Τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου

{loadposition ba_textlink} 

Τριμερής συνάντηση των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου 2014, ενώ θα προηγηθεί 15 ημέρες πριν συνάντηση προετοιμασίας των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών. Πριν από το τέλος του έτους θα συναντηθούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Νετανιάχου.

Έγκυρες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι στόχος των συναντήσεων κορυφής είναι ο συντονισμός επί θεμάτων ασφαλείας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Κύπρο να δίνει ιδιαίτερη σημασία, υπό το φως και των απειλών της Τουρκίας, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακή Δημοκρατίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ταυτοχρόνως, η Λευκωσία ενδυναμώνει τις σχέσεις της και με άλλες αραβικές χώρες, όπως την Ιορδανία, το Λίβανο και χώρες του Αραβικού Κόλπου. Η Σαουδική Αραβία πρόκειται να ανοίξει πρεσβεία στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Μπαχρέιν στις 26 Ιανουαρίου 2015, σε συνέχεια παρόμοιων επισκέψεων σε χώρες της περιοχής. Με την παρέμβαση της Αιγύπτου για πρώτη φορά δεν εκδόθηκε ανακοινωθέν για το ψευδοκράτος στην Ισλαμική Διάσκεψη που συνήλθε στη Νέα Υόρκη.

Σε σχέση με τις απειλές της Άγκυρας για την κυπριακή ΑΟΖ, η Λευκωσία αναμένει τα αποτελέσματα διπλωματικών ενεργειών στις οποίες προβαίνουν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας χώρες – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και συγκεκριμένα οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, καθώς και η Ιταλία που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. `Όλοι αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας, αλλά δεν καταδικάζουν ανοικτά και δημόσια την Τουρκία που τα αμφισβητεί με τις ενέργειές της”, σημείωσε διπλωματική πηγή.

Η κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί τα θαλάσσια σύνορα όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως τέτοια θα πρέπει να προστατευθούν. Αυτό αναμένεται να τονίσει σε παρέμβασή του στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23-24 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εάν η Τουρκία κλιμακώσει την ένταση και μετά τις 20 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η `Αγκυρα απείλησε ότι θέσει σε εφαρμογή οδηγία προς ναυτιλομένους εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η κυπριακή Κυβέρνηση, σε συνεννόηση και με τα πολιτικά κόμματα, θα διερευνήσει την πιθανότητα προσφυγής εναντίον της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως ένα από τα μέτρα αντίδρασης. Θα ληφθούν, επίσης, και άλλα μέτρα που θα ανακοινώνονται στην ώρα τους.

Ξένες Κυβερνήσεις θεωρούν απόλυτα δικαιολογημένη τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναβάλει τη συμμετοχή του στο διάλογο για λύση του Κυπριακού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ενόσω διαρκούν οι απειλές και οι εκβιασμοί της Τουρκίας εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Η συνέχιση της συμμετοχής του κ. Αναστασιάδη στο διάλογο, υπό καθεστώς τουρκικών εκβιασμών, θα ερμηνευόταν ως αποδοχή νέων τετελεσμένων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναγνώριση της συνδιαχείρισης με τους Τουρκοκύπριους της ΑΟΖ πριν από τη λύση του Κυπριακού. Και στη συνέχεια αυτό μπορεί να θεωρηθεί και ως προηγούμενο για να στηριχθεί η τουρκική πολιτική για αναγνώριση του ψευδοκράτους”, ερμήνευσε η ίδια διπλωματική πηγή.

Πηγή: ΚΥΠΕ