Τρίτη αιτία θανάτου τα δυστηχήματα – Δεύτερη η Κύπρος στην ΕΕ σε θανάτους νέων

{loadposition ba_textlink}

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2020 τα τροχαία ατυχήματα αναμένεται να είναι η τρίτη αιτία θανάτου, και με βάση τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία η Κύπρος βρίσκεται στη 2η θέση στην ΕΕ σε σχέση με τους θανάτους νέων σε οδικές συγκρούσεις, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.

Σε χαιρετισμό του στην δημοσιογραφική διάσκεψη για την 15η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας με τίτλο “Τα παιδιά, σας δείχνουν τον δρόμο”, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι “παράλληλα, το 2014, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 33 θανατηφόρα δυστυχήματα με 34 νεκρούς από τους οποίους οι 14 ήταν ηλικίας μέχρι 25 ετών”.

Όπως είπε ο κ. Νικολάου “τα δυσάρεστα αυτά στατιστικά στοιχεία καθιστούν απαραίτητη τη γενική συστράτευση και κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας στον αγώνα μας για επιμόρφωση των υφιστάμενων και ειδικότερα των νέων οδηγών”.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σημείωσε, “δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων και για τον λόγο αυτό επεκτάθηκε το σύστημα Προειδοποιήσεων / Παρατηρήσεων, ώστε να παρέχει στους οδηγούς ευκαιρίες συμμόρφωσης με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας”.

Ανέφερε ότι “ως αποτέλεσμα, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, οι παρατηρήσεις ανέρχονται στις 20.358 και οι προειδοποιήσεις στις 2.177”.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής είπε ότι “η οδική ασφάλεια των παιδιών, των νέων, αλλά και των πολιτών γενικότερα, αποτελεί ύψιστη κοινωνική προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη και τον μεγάλο αριθμό αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων στον τόπο μας”.

Ο κ. Καδής είπε ότι “η Κυκλοφοριακή Αγωγή αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα της οδικής ασφάλειας και μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση οδικής συνείδησης και στην αλλαγή των υφιστάμενων -και πολλές φορές επικίνδυνων- στάσεων και συμπεριφορών στο δρόμο”.

Σημείωσε ότι “ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, θεωρούμε χρέος μας τη διαμόρφωση μιας σωστής οδικής συνείδησης από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού για αυτό θεσμοθετήσαμε τη συστηματική ενσωμάτωση της Κυκλοφοριακής Αγωγής στα Αναλυτικά Προγράμματα Αγωγής Υγείας στην Προδημοτική και στη Δημοτική Εκπαίδευση”.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι “μέσω του μαθήματος αυτού αξιοποιούνται οι ευκαιρίες που δίνει η σχολική ζωή, όπως περίπατοι, εκδρομές και επισκέψεις, για βιωματική διδασκαλία και μάθηση”.

Πρόσθεσε ότι “μέσα από αυτές τις δράσεις, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν και να βιώσουν συνειδητά βασικές αρχές ασφαλούς διακίνησης πεζών, επιβατών, ποδηλατιστών καθώς και να προβληματιστούν και να δράσουν συλλογικά για τη βελτίωση των συνθηκών διακίνησης”.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου είπε ότι σύμφωνα με προφάτως δημοσιευθέντα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών τα οποία αφορούν στις θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις για το έτος 2013 η Κύπρος παρουσιάζει σημαντική βελτίωση συγκριτικά με τα στοιχεία των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων κατά το 2010 που ήταν και η καταληκτική χρονιά υλοποίησης του στόχου της ΕΕ για μείωση των θανατηφόρων συγκρούσεων κατά 50% τα έτη από το 2003 μέχρι το 2010.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Γιαννάκης Χαραλάμπους στην δική του ομιλία είπε ότι ως Αστυνομία “έχουμε διαμορφώσει και εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική με επίκεντρο των προσπαθειών μας τόσο τον τομέα της αστυνόμευσης όσο και τον τομέα της επιμόρφωσης και διαφώτισης στοχεύοντας πάνω από όλα στη διαμόρφωση σωστής συμπεριφοράς των οδηγών”.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της CNP Insurance Holdings η οποία είναι συνδιοργανωτής της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας είπε ότι “αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, αν θέλουμε κάτι καινούργιο να έλθει τότε χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά από αυτά που μας κρατούν στο παρελθόν και η ανεύθυνη οδήγηση, η ανεύθυνη οδική συμπεριφορά είναι στοιχείο που μας κρατά σαν κοινωνία αλυσοδεμένους στο παρελθόν ενώ είναι αδιανόητο να γυρνούμε το κεφάλι αδιάφορα ή να φορτώνουμε τα δικά μας λάθη σε αυτό που αποκαλούμε `μοίρα`”.

Επίσης εκ μέρους των συνδιοργανωτών, ο Γενικός Διευθυντής της CNP Ασφαλιστικής Αντρέας Στυλιανού είπε ότι “όλοι μας, και ειδικά οι γονείς, πρέπει να αναλογιστούμε ότι είμαστε ζωντανά παραδείγματα και πρότυπα για τα παιδιά μας και αν εμείς οδηγούμε απερίσκεπτα, δεν φοράμε την ζώνη ασφαλείας μας, μιλάμε στο κινητό μας τηλέφωνο, τρέχουμε αλόγιστα με το αυτοκίνητο, οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλης και γενικά δεν τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τότε τα παιδιά μας αναπόφευκτα θα μας μιμηθούν για αυτό και πρέπει να πούμε ναι στην ζώνη ασφαλείας, όχι στην ταχύτητα, ναι στο κράνος ασφαλείας και όχι στο αλκοόλ αν θα οδηγήσουμε”.

Πηγή: ΚΥΠΕ