Τσαβούσογλου: Η Τουρκία βοήθησε τους Κούρδους να περάσουν στο Κομπάνι

{loadposition ba_textlink}

Έπειτα από την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι απέστειλαν οπλισμό στους Κούρδους της Συρίας με αεροσκάφη, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της για το λαό του Κομπάνι και μέχρι σήμερα πέρασαν 200 χιλιάδες άνθρωποι. “Ποτέ δεν θέλαμε να πέσει το Κομπάνι, ούτε και θέλουμε. Η Τουρκία έκανε κάθε προσπάθεια για να μην γίνει αυτό, παρείχε κάθε ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια. Εφαρμόσαμε τους κανόνες δέσμευσής μας με ευαισθησία και βρισκόμασταν σε πλήρη συνεργασία με τους συμμάχους”, είπε.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, επιθυμεί να απελευθερωθεί η περιοχή από όλες τις απειλές και πρόσθεσε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο αξιολογούν και το στρατιωτικό και ιατρικό υλικό, το οποίο έριξαν από αέρος οι ΗΠΑ στις δυνάμεις που υπερασπίζονται το Κομπάνι. Είπε ακόμη ότι οι ομάδες που πολεμούν τον ΙΣΙΛ ανέρχονται στις επτά και έχει ιδρυθεί με αυτές τις ομάδες ένα κοινό στρατηγείο. “Κι εμείς βοηθούμε τις δυνάμεις των Πεσμεργκά να περάσουν στο Κομπάνι”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο κ. Τσαβούσογλου ωστόσο είπε για το PYD (κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) ότι είναι διαφορετικοί από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, υποστηρίζοντας ότι και αυτοί όπως και ο ΙΣΙΛ το μόνο που σκέφτονται είναι να ελέγξουν μια συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας. “Επομένως πιστεύουμε ότι αυτό είναι απειλή για το μέλλον και τη δημοκρατία της Συρίας. Επομένως όσο συνεχίζονται αυτές οι προσπάθειες του PYD δεν μπορεί να λάβει ούτε την στήριξη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ούτε και της Τουρκίας”, δήλωσε.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση ότι ο λόγος για την κατάσταση στη Συρία είναι το καθεστώς Άσσαντ και πως η μόνη δύναμη που πολεμά και τον ΙΣΙΛ και το καθεστώς Άσσαντ είναι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός. “Είμαστε σύμφωνοι με τους συμμάχους μας ότι η βασική ομάδα που πρέπει να στηριχθεί στο πλαίσιο μιας γενικής και περιεκτικής στρατηγικής είναι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός”, δήλωσε, τέλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ