Βρετανίδα Υπουργός: “Κατανοώ την απόφαση του Αναστασιάδη για διακοπή των συνομιλιών”

{loadposition ba_textlink}

Απαράδεκτη ενέργεια που ξεκάθαρα παραβιάζει τα αναγνωρισμένα από το διεθνές δίκαιο κυριαρχικά διακαιώματα της Κύπρου, χαρακτήρισε η Βρετανίδα Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Τερέζα Βίλιερς, σε συνέντευξη που έδωσε στο LGR, την πρόθεση της Άγκυρας να διεξάγει έρευνες εντοπισμού φυσικού αερίου στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Εκφράζω τη βαθύτατη ανησυχία μου, πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύρου και προς τούτο μη αποδεκτή» δήλωσε η Υπουργός και Βουλευτής των Συντηρητικών της περιφέρειας Τσίπιγκ Μπάρνετ του Βόρειου Λονδίνου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Οπως αναφέρεται σε είδηση του LGR, ερωτηθείσα η κ. Βίλλιερς αν είναι ικανοποιημένη από την πρόσφατη δήλωση του Φόρειν Όφις, ο Εκπρόσωπος του οποίου εξέφρασε τη λύπη του για τη ναυτική οδηγία που εξέδωσε η Τουρκία, απάντησε εμφατικά πως την «καλωσορίζει» τονίζοντας στη συνέχεια πως η Βρετανική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα σε αυτή την «εισβολή», όπως η κ. Βίλιερς χαρακτήρισε την Τουρκική ενέργεια, εκφράζοντας την «ανησυχία» της και «κάνοντας ξεκάθαρο εξ’ αρχής ότι τέτοιες πράξεις δεν βοηθούν, καλώντας ταυτόχρονα τις δυο πλευρές να απέχουν από εμπρηστικές δηλώσεις.»

Στην επισήμανση του LGR, ότι δεν υπήρξε κατηγορηματική καταδίκη της Άγκυρας, η βουλευτής των Συντηρητικών αντέτεινε ότι, κατά τη γνώμη της, είναι «σημαντικό ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε θέση να εκφράσει τις απόψεις της για τα θέματα αυτά». «Σαφώς η έννοια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης είναι αναγνωρισμένη από το διεθνές δίκαιο», σημείωσε και για αυτό η παραβίασή της από την Τουρκία είναι «μη αποδεκτή και επίσης επιζήμια για την επίλυση του Κυπριακού», υπογράμμισε.

Όσον αφορά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να διακόψει τις συνομιλίες με την Τουρκοκυπριακή πλευρά, η υπουργός είπε: « Κατανοώ την απόφασή του, δεδομένου του τι συνέβη. Γνωρίζω ότι απολαμβάνει της υποστήριξης όλου του πολιτικού κόσμου. Σίγουρα πρόκειται για πισωγύρισμα, που προφανώς όμως έχει προκληθεί από τις ενέργειες της Τουρκικής κυβέρνησης. Ελπίζω να καταστεί δυνατό να επαναληφθούν οι συνομιλίες, αλλά κατανοώ απόλυτα τους λόγους που οδήγησαν τον Προέδρο Αναστασιάδη να λάβει αυτή την απόφαση»

Τέλος, αναφορικά με το ποια, κατά την άποψή της, θα ήταν η ενδεδειγμένη στάση της Βρετανικής Κυβέρνησης τόσο στην περίπτωση που η Τουρκία προβεί στη διεξαγωγή ερευνών στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και στην περίπτωση που η Κύπρος προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η κ. Βίλιερς παρέπεμψε στους συναδέλφους της στο Φόρεϊν Όφις, αφού όπως παραδέχτηκε, «δεν είμαι εξουσιοδοτημένη να μιλώ εκ μέρους της Κυβερνήσεως για το Κυπριακό. Για τα θέμα της Κύπρου μιλώ με τη βουλευτική μου ιδιότητα.»

Πηγή: ΚΥΠΕ