Wilbur Ross στην “24”: “Δεν αναμένω μαζικές εκποιήσεις”

{loadposition ba_textlink} 

“Επενδύσαμε στην Τράπεζα Κύπρου επειδή πιστεύουμε στο μέλλον της Κύπρου και στη νέα διευθυντική ομάδα της τράπεζας” δήλωσε στην «24» ο νέος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, Αμερικανός δισεκατομμυριούχος που διαχειρίζεται ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, Wilbur Ross.

«Έκρηξη στον τουρισμό»

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας, ο Αμερικανός Wilbur Ross, ο οποίος πέτυχε συμμαχία -πέραν του 40%- στο σύνολο των μετόχων κάτι που διαφαίνεται μέσα από τα δέκα ονόματα που προτείνει ενόψει της γενικής συνέλευσης στις 20 Νοεμβρίου, δήλωσε: «Με τις φανταστικές παράλιες, την ηλιοφάνεια, τις τουριστικές υπηρεσίες και τις διευκολύνσεις, τα ιστορικά μνημεία και την στρατηγική θέση, η Κύπρος είναι πολύ καλά τοποθετημένη για μια έκρηξη στον τουρισμό, όταν οι Κυπριακές Αερογραμμές, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια ιδιωτικοποιηθούν και όταν το προτεινόμενο καζίνο και ξενοδοχείο πολυτελείας γίνουν πραγματικότητα».

Μορφωμένο εργατικό δυναμικό

Και πρόσθεσε: «Το εξαιρετικά μορφωμένο εργατικό δυναμικό της Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη της υψηλής ποιότητας επιχειρηματικών υπηρεσιών και το ίδιο θα γίνει με την εφαρμογή φορολογικών συμφωνιών, με ακόμη περισσότερες χώρες, επιπρόσθετα από τις παρούσες 28».

Προοπτική συμφιλίωσης

Η γνώμη του μεγαλοεπιχειρηματία είναι ότι «στον πιο μακροχρόνιο ορίζοντα η offshore ανάπτυξη του φυσικού αερίου θα μεταμορφώσει την οικονομία και υπάρχει επίσης προοπτική για κάποιου είδους συμφιλίωσης μεταξύ των δυο πλευρών του νησιού».

Για τον Josef Ackermann

Η απάντηση του κ. Ross δεν ήταν παρά απλή στο ερώτημά μας γιατί επέλεξε να προτείνει τον Ελβετό τραπεζίτη Dr. Josef Ackermann για πρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου, η θέση του οποίου αναμένεται να εγκριθεί στην γενική συνέλευση της τράπεζας στις 20 Νοέμβριου.

Σημειώνεται ότι η «24» επικοινώνησε με τον δρ Ackermann στη Ζυρίχη, ωστόσο, ο ίδιος δεν ήθελε να σχολιάσει την υποψηφιότητά του.

Ο κ. Ross, λοιπόν, δήλωσε σχετικά: «Ο Dr. Ackermann είναι προφανώς γνώστης τραπεζικών θεμάτων σε κάθε σημαντική χώρα στον κόσμο και έχει ιστορία στον στρατηγικό σχεδιασμό. Έτσι μπορεί να είναι πολύ βοη- θητικός στις αποφάσεις που αφορούν υποκαταστήματα, mobile banking και προϊόντα και για retail banking και για εταιρικές αγορές (corporate markets)».

Όσον αφορά τη σχέση του με τον Dr. Ackermann, o κ. Ross μας είπε: «Η Deutsche Bank υπήρξε μια μεγάλη τράπεζα για μένα. Έκαναν την αρχική δημόσια προσφορά (Initial Public Offering – IPO) αξίας 500 εκ δολαρίων για το WLRoss Holding Corp. Τον Ιούνιο, βοήθησαν με την χρηματοδότηση του δικού μας Diamond S Shipping Company πέρυσι, έκαναν μια μεγάλη ιδιωτική τοποθέτηση χρέους πριν μερικά χρόνια για τη VTG, την δική μας rail car leasing, εταιρεία η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη κλπ.».

«Οι δικές μου άμεσες σχέσεις ήταν περισσότερο με τον Anshu Jain τον τωρινό Co-CEo της Deustche, παρά με τον Dr Ackermann, αλλά είναι θρύλος στα τραπεζικά δρώμενα».

Και συνέχισε: «Έχω τώρα ακούσει από κάποιους μεγάλους πελάτες της τράπεζας που θεωρούν την πρόσληψή του ως μεγάλο επίτευγμα ( major coup). Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι πελάτες μας τώρα έχουν περισσότερη πίστη στην τράπεζα ειδικά τώρα που ένας αξιόλογος τραπεζίτης μας έχει εγκρίνει».

Κυπριακή ταυτότητα

Ο κ. Ross τονίζει ότι «τώρα που έχουμε μια εξαιρετική διεύθυνση και διοικητικό συμβούλιο, μπορούμε να κάνουμε τις αποφάσεις που θα επιτρέψουν στην Τράπεζα Κύπρου να κεφαλαιοποιήσει στη θέση της ως ο ξεκάθαρος παίκτης της αγοράς στην Κύπρο».

Τόνισε, επίσης, ότι «η ταυτότητα της Τράπεζας Κύπρου ως κυπριακός θεσμός είναι ο πιο σημαντικός της πόρος και θα παραμείνει τέτοια».

Μιλώντας σχετικά για τους φόβους που εξέφρασαν οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, ότι δηλαδή υπάρχει πιθανότητα να περάσουν οι επενδύσεις τους σε ξένα χέρια, ο κ. Ross ήταν ξεκάθαρος. «Δεν υπάρχει λόγος για οποιονδήποτε να έχει οποιανδήποτε ανησυχία ότι τουρκικά χρήματα θα παίξουν οποιονδήποτε ρόλο στην Τράπεζα», μας είπε.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά γεγονότα μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου δεν μπορώ να φανταστώ οποιανδήποτε πρωτοβουλία για τέτοια ενέργεια και αν υπήρχε δεν μπορώ να φανταστώ την τράπεζα να την αποδεχτεί. Δεν πιστεύω ότι έστω και μια μετοχή της Τράπεζας Κύπρου ανήκει σε τουρκικά συμφέροντα».

Εκποιήσεις

«Δεν αναμένω να υπάρξουν μαζικές εκποιήσεις» τόνισε ο κ. Ross στη συνέντευξή του στην εφημερίδα μας.

«Η τράπεζα γνωρίζει ότι η εκποίηση περιουσίας είναι μια πολύ τραυματική εμπειρία για την οικογένεια που διώκεται και επίσης ότι συνήθως δεν είναι η καλύτερη λύση για την τράπεζα» πρόσθεσε.

«Όπου ο δανειολήπτης έχει τη θέληση να πληρώσει, αλλά χρειάζεται αλλαγή στους όρους αποπληρωμής, η καλύτερη λύση συνήθως είναι να αλλάξει το δάνειο με κάποιο λογικό τρόπο» τόνισε. Αλλά κατά τη γνώμη του υπάρχουν «πολλοί στρατηγικοί χρεώστες που μπορούν να πληρώνουν, αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν, επειδή γνωρίζουν ότι βάση του παλαιού συστήματος εκποιήσεων, μπορούν να μείνουν στο σπίτι για πολλά χρόνια χωρίς να πληρώνουν».

«Αυτό δεν είναι ορθό και πρέπει να σταματήσει» τόνισε ο κ. Ross. «Ίσως να υπάρχουν κάποιοι ιδιοκτήτες κατοικιών για τους οποίους η ιδιοκτησία κατοικίας δεν είναι κάτι που σηκώνει η τσέπη τους, έστω και με αλλαγή στο δάνειό τους» είπε ακολούθως, για να συμπληρώσει: «Πιστεύουμε ότι μια πιθανή λύση γι’ αυτούς θα ήταν είτε ένα είδος κοινωνικής στέγασης με την κυβέρνηση να παίρνει την περιουσία και να τη νοικιάζει πίσω στον πρώην ιδιοκτήτη, ίσως με κάποια επιλογή να την ξαναγοράσει και το ίδιο μπορεί να κάνει και μια ιδιωτική κτηματομεσιτική εταιρεία. Στην Αμε- ρική, υπάρχουν αρκετές μεγάλες εταιρείες που η δουλειά τους είναι να κάνουν μόνο αυτό». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν σε χώρες που είχαν το ίδιο πρόβλημα με την Κύπρο: «Επίσης, στην Ιρλανδία μετά που ήρθη το μορατόριουμ για τις εκποιήσεις, δεν υπήρχαν οι μαζικές εκποιήσεις που ανέμενε το κοινό.

Στην περίπτωση της Τράπεζας της Ιρλανδίας, ο αριθμός των αλλαγών ήταν περισσότερο από 100 φόρες μεγα- λύτερος των αριθμόν των εκποιήσεων.

Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος τι θα είναι η αναλογία στην Κύπρο, αλλά είμαι σίγουρος ότι εάν οι δανειολή- πτες είναι συνεργάσιμοι, οι εκποιήσεις θα είναι σχετικά σπάνιες, ειδικά επειδή πολλά οικιστικά δάνεια έχουν ένα επιπρόσθετο άτομο ως εγγυητή και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δυο πιθανές πηγές για ρευστότητα για την αποπληρωμή. Αυτό επίσης πρέπει να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των εκποιήσεων».

Η πρόταση του Wilbur Ross για το Δ.Σ.

* JOSEF ACKERMANN – Πρώην CEO της Deutche bank

* ARNE BERGGREN – Προτεινόμενος από την ευρωπαϊκή τράπεζα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης (EBRD) – ο συγκεκριμένος είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου τουρκικής τράπεζας LBT Varlik Yönetim AS and DUTB Ldt. και μέλος της Τρόικας σε Ισπανία στα deal που γινόντουσαν στις κακές τράπεζες

* MAKSIM GOLDMAN – Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού της RENOVA

* JOHN HOURICAN – Νυν CEO Τράπεζας Κύπρου

* WILBUR ROSS – Πρόεδρος της WL ROSS

* MIΧΑΛΗΣ ΣΠΑΝΟΣ – Πρώην μέλος του Δ. Σ. της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

* ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΣΤΡΑΣΚΟΦΣΚΙ – αντιπρόεδρος νυν συμβουλίου Τράπεζας Κύπρου

* Ιωάννης Ζωγραφάκης – πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής (audit committee) της Τράπεζας Κύπρου.

* Μάριος Καλοχωρίτης – αυτήν τη στιγμή είναι δι- οικητικός σύμβουλος στην Τράπεζα Κύπρου. μός θα είναι μικρότερος.

Απ’ ό,τι φαίνεται δεν εκπροσωπούνται οι κουρεμένοι καταθέτες και παλαιοί μέτοχοι που απώλεσαν πέραν των 3,5 δισ. Η τελική μάχη θα δοθεί στις 20 Νοεμβρίου και θα διαφανεί ποιες άλλες προτάσεις θα πέσουν στο τραπέζι.

Πάση θυσία θα πρέπει να διατηρηθούν οι ισορροπίες γιατί το κεφάλαιο «εκποιήσεις» ακόμη να ανοίξει.

Ο Χούριγκαν απ’ ό,τι φαίνεται και από τη πρόταση Ross έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων μεγαλομετόχων.

Η πρόταση των μεγαλομετόχων για τη σύνθεση του Δ.Σ της Τράπεζας Κύπρου

Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Κύπρου στις 20 Νοεμβρίου, ο νέος ισχυρός μεγαλομέτοχος Wilbur Ross έδωσε το «ειδικό ψήφισμα» πρόταση με την Tyrus Capital για τη νέα σύνθεση του διοι- κητικού συμβουλίου, η οποία μιλά από μόνη της, αφού κατάφερε να κάνει συμμαχίες -παιγνίδι- με τους νέους μεγαλομετόχους.

Το ερώτημα είναι αν θα διατηρούνται οι ισορροπίες.

Η πρόταση Ross

Πάντως, η κίνηση Ross για συμμετοχή όλων των νέων μεγαλομετόχων φαίνεται να δίνει μεγάλο προβάδισμα ώστε να κλειδώσει η συγκεκριμένη πρόταση στη γενική συνέλευση.

«Έχουμε φτιάξει ένα πολύ αντιπροσωπευτικό ΔΣ, με μεγάλη τεχνογνωσία, που στέλλει τα σωστά μηνύματα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και μετόχων της Τράπεζας Κύπρου» δήλωσε στη Stockwatch.

Εξάλλου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, υποδεικνύει ότι επενδύοντας στη μεγαλύτερη τράπεζα είναι σαν να αγοράζεις δικαιώματα προτίμησης στην κυπριακή οικονομία.

Δήλωσε, επίσης, ότι οι προοπτικές της οικονομίας θα επηρεαστούν από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων.

Οι υφιστάμενοι…

Πλέον οι υφιστάμενοι σύμβουλοι που δεν είναι στη λίστα Ρος, εκτός απροόπτου είτε θα δώσουν παραίτηση, είτε θα παυθούν κατά τη γενική συνέλευση.

Η αντίδραση Νικόλα…

Η κίνηση ματ από τον αμερικανό Ρος προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος καταγγέλλει διωγμό των Ρώσων μετόχων από κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο κατήγγειλε ότι στο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου παραμένουν μέλη, τα οποία είναι πελάτες του δικηγορικού γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

…και η απάντηση

Προεδρικό και δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης επανέλαβαν πως ο πρόεδρος δεν έχει καμία σχέση με το γραφείο πλέον, ενώ ο εκ των συνεταίρων Φάνος Φιλίππου σήκωσε το γάντι και μιλώντας στο Mega απευθύνθηκε προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

Ο κ. Φιλίππου ισχυρίστηκε πως το δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη εκπροσωπεί μόνο τον νυν αντιπρόεδρο Βλαντιμίρ Στρασκόφσκι, ο οποίος είναι ο μόνος ως φυσικό πρόσωπο που κατέχει το 2,53% της τράπεζας. Θεωρούν, πάντως, πως μέσα
από τη λίστα Ρος εκπροσωπούνται και οι κουρεμένοι μέτοχοι και καταθέτες της πρώην Λαϊκής, αφού χρεώνεται ο Μάικ Σπανός ως επιλογή της Κεντρικής Τράπεζας που διαχειρίζεται το 9,6%.

Ελβετικό ρολόι

Για μη εκτελεστικό πρόεδρο του συμβουλίου της τράπεζας Κύπρου προτείνεται ο Josef Ackerman, Ελβετός τραπεζίτης πρώην CEO της DEUTSCHE BANK για να διαδεχθεί τον Κρίστη Χασάπη.

Αυτοκτονία και παραίτηση

Ο ίδιος είχε επιδείξει ενδιαφέρον στην προηγούμενη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, αλλά δεν μπορούσε γιατί δίδασκε στο Σικάγο.

Σύμφωνα με τις Financial Times, o κ. Ackermann διατέλεσε επί μια δεκαετία CEO της Deutsche Bank μέχρι το 2012. Σε άρθρο της η εφημερίδα λέει ότι ο 66χρονος Ελβετός υπήκοος πέρυσι παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Zurich Insurance, μετά την αυτοκτονία του οικονομικού διευθυντή του οργανισμού.

Έρευνα στον οργανισμό αργότερα απάλλαξε τον κ. Ackerman από κάθε ακατάλληλη συμπεριφορά, πάντοτε σύμφωνα με τους Financial Times.

«Τον περασμένο μήνα, ο εισαγγελέας του Μονάχου δήλωσε ότι θα απάγγελλε κατηγορίες εναντίον του κ. Ackermann και του Jürgen Fitschen του co-chief executive, καθώς και σε τέσσερα πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου, για απόπειρα απάτης σε σχέση με μια δεκάχρονη δικαστική μάχη με τους κληρονόμους της εκδοτικής αυτοκρατορίας Kirch».

Πρώην στέλεχος της KGB Σημειώνουμε ότι ο κ. Ross σχεδιάζει να γίνει αντιπρόεδρος της τράπεζας μαζί με τον Vladimir Strzhalkovskiy, πρώην στέλεχος της KGB, ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος της τράπεζας από τη διεθνή διάσωση πέρυσι.

Ο Goldman της Renova

Επίσης, προτεινόμενος για το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας είναι ο Maksim Goldman. Διευθυντής στρατηγικών έργων στη Renova, την ελβετική εταιρεία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Viktor Vekselberg. Ο κ. Ackermann είναι ο ίδιος μη εκτελεστικός διευθυντής non-executive director στη Renova.

Το πλάνο

Σύμφωνα με τους Financial Times το πλάνο είναι, τον ερχόμενο μήνα οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου να ξαναρχίσουν διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο μετά από περισσότερο από ένα χρόνο από την αναστολή της διαπραγμάτευσής τους. Η τράπεζα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το London Stock Exchange and EuronextNYSE όσον αφορά στην μετακίνηση της παράλληλης εισαγωγής στο χρηματιστήριο από τη Σοφοκλέους στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ολλανδία το επόμενο χρόνο.

Τα Stress tests

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις αυτήν τη στιγμή για την Τράπεζα Κύπρου είναι τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και asset quality review των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν στις 30 Οκτωβρίου.

Παρόλα ταύτα οικονομικοί αναλυτές στη Λευκωσία θεωρούν ότι έστω και αν οι κυπριακές τράπεζες περάσουν τα stress tests, δεν θα σήμαινε ότι σώθηκαν.

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα 24 που κυκλοφόρησε στις 12/10/2014