Χαμηλές πτήσεις εκ κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές!

{loadposition ba_textlink}

Της Στέλλας Γεωργίου

Πολλές ήταν οι κλήσεις από δυσαρεστημένους πολίτες που λάβαμε τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά στις συχνές πτήσεις αεροσκαφών από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου, οι οποίες γίνονται αντιληπτές στον ουρανό των ελεύθερων περιοχών.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με αρμόδια λειτουργό του Τμήματος της Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε το γεγονός επισημαίνοντάς μάλιστα πως και οι ίδιοι έχουν λάβει αρκετές κλήσεις παραπόνων από πολίτες.

Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας

Κατόπιν έρευνας που διεξήχθη από το Τμήμα διαπιστώθηκε πως η εναέρια κυκλοφορία που γίνεται αντιληπτή αφορά αεροσκάφη που απογειώνονται από το παράνομο αεροδρόμιο των κατεχομένων παρατηρείται κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Επίσης, διαπίστωσαν πως ο αριθμός των πτήσεων δεν έχει αυξηθεί, απλά η εναέρια κυκλοφορία από τα κατεχόμενα είναι πιο ευδιάκριτη.

Το γεγονός αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την Πολιτική Αεροπορία, σε βλάβη που υπέστη ραδιοναυτιλιακό βοήθημα (VOR) του εν λόγω αεροδρομίου. Συνεπώς, τα αεροπλάνα δεν μπορούν να ακολουθήσουν ενόργανες διαδικασίες αλλά διαδικασίες εξ όψεως. Λόγω δηλαδή της δυσκολίας στην ορατότητα, ο συγκεκριμένος τρόπος απογείωσης είναι ο πιο ασφαλής έτσι ώστε το εκάστοτε αεροπλάνο να ακολουθήσει μία πορεία πάνω από τον Πενταδάκτυλο που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πτήση και κατ’ επέκταση του επιβάτες του αεροσκάφους.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών

Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη πορεία που ακολουθείται από την 1η Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία διαπιστώθηκε η βλάβη στο αεροβοήθημα, προκαλεί ηχορύπανση και αναγκαστική πτήση των αεροσκαφών σε χαμηλότερο ύψος. Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας έχει αποστείλει σχετική επιστολή στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, ενημερώνοντάς τους αρμόδιους για την παραπάνω κατάσταση επισημαίνοντας πως στις περιοχές που παρατηρείται πιο έντονα είναι το Καϊμακλί και ο Βόρειος Πόλος.

Το χαλασμένο αεροβοήθημα πρόκειται να επιδιορθωθεί και να τεθεί σε λειτουργία ξανά στις 3 Νοεμβρίου.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “24” που κυκλοφόρησε την Κυριακή 19/10/2014