Ξεκινά η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας τέλος του 2014

{loadposition ba_textlink}

Μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τις προαγωγές, τις αυξήσεις και το κρατικό μισθολόγιο, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών του με τα κόμματα, ο κ. Πετρίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Μαρίνο Σιζόπουλο και άλλους αξιωματούχους του κόμματος.

Περιέγραψε στην αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ τους κύριους άξονες στους οποίους κινείται η πολιτική της Κυβέρνησης στο θέμα, ενώ από την πλευρά της ΕΔΕΚ οι παρεμβάσεις εστιάστηκαν στα θέματα χρηστής διοίκησης, διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο κ. Πετρίδης, που έχει αναλάβει την εποπτεία της μεταρρύθμισης στη δημόσια υπηρεσία, δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης, στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ότι πρόκειται για μια συνεχή προσπάθεια, που θα πρέπει να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια.

Πρόσθεσε ότι πέραν της στενής έννοιας των πτυχών της μεταρρύθμισης – προαγωγές, αυξήσεις, κρατικό μισθολόγιο – η συζήτηση θα συνεχιστεί για ένα εύρος θεμάτων, όπως οι σχέσεις των πολιτών με το δημόσιο, οι τρόποι συναλλαγής και τα θέματα διαφάνειας.

Είπε ότι οι λεπτομέρειες του θέματος αναμένεται να εξεταστούν κατά τους επόμενους μήνες, μέσα από μια συμβουλευτική επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται και από εκπροσώπους των κομμάτων.

Χρειάζεται αλλαγή αλλαγή νοοτροπίας, θα γίνουν κάποια συγκεκριμένα, σημαντικά πράγματα σύντομα, αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, είπε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι οι μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές προσπάθειες που γίνονται σε άλλες χώρες πρέπει να γίνουν και θα γίνουν και στην Κύπρο.

Ανέφερε εξάλλου ότι σίγουρα υπάρχουν επιχειρηματίες, κόμματα, κυβερνώντες ή δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει το σύστημα προς ίδιον όφελος και πρόσθεσε ότι αυτό ήταν εφικτό διότι το σύστημα έπασχε και δεν είχε τις ασφαλιστικές δικλείδες, οι οποίες δεν επιτρέπουν παρεμβάσεις.

Απο την πλευρά της ΕΔΕΚ, σε δηλώσεις προέβη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος ο οποίος αναφέρθηκε στις βασικές αρχές που θα πρέπει, κατά την ΕΔΕΚ, να διέπουν την αναδιοργάνωση της δημόσιας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, πέρα από την αύξηση της παραγωγικότητας και της μείωσης του κόστους λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, θα πρέπει να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η σωστή διαδικασία προσλήψεων και προαγωγών, για να υπάρχει ισότητα και να περιοριστούν οι εξωγενείς παρεμβάσεις.

Συμπλήρωσε ότι από τα πιο σημαντικά θέματα, είναι η λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας κατά τρόπο θεσμικό, ώστε να περιοριστούν και να εκμηδενιστούν τα θέματα που έχουν σχέση με διαπλοκή, παρανομίες, παρατυπίες ή επιλεκτικές παροχές υπηρεσιών προς πολίτες.

Οι πολίτες, είπε ο κ. Σιζόπουλος, πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι αντιμετωπίζονται κατά τρόπο ισότιμο από τη δημόσια υπηρεσία, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ θα συνδράμει στην προσπάθεια της Κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανέφερε ότι «η δημόσια υπηρεσία δεν είναι κτήμα κανενός κόμματος και καμιάς Κυβέρνησης» αλλά «πρέπει να είναι πέρα από πολιτικές επιλογές» και Κυβερνήσεις για να μπορεί να εξυπηρετήσει σωστά το σύνολο του λαού, «ανεξάρτητα από την κοινωνική, την οικονομική, την κομματική ή την πολιτική του τοποθέτηση».

Είπε εξάλλου ότι τα κόμματα θεωρούνται ως «η πηγή της κακοδαιμονίας», πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει «να απονέμονται τα τω Καίσαρος το Καίσαρι».

Όπως ανέφερε, στη διαδικασία της διαπλοκή και της αδιαφάνειας στη δημόσια υπηρεσία, «δεν είναι μόνο τα κόμματα», αλλά «ευθύνη έχουν και οι οικονομικοί παράγοντες, ευθύνη έχουν και ορισμένα κατεστημένα» στη δημόσια υπηρεσία, όπως «ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και υπάλληλοι».

Πηγή: ΚΥΠΕ