Ξεκινά η ουσιαστική συζήτηση για το πλαίσιο αφερεγγυότητας

 

Το τελευταίο προσχέδιο νομοσχεδίου με το οποίο συμπληρώνεται το πακέτο των έξι νομοσχεδίων που αφορούν το νομοθετικό πλαίσιο αφερεγγυότητας, απέστειλε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών στους εμπειρογνώμονες των κομμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το νομοσχέδιο, 158 σελίδων, το οποίο αφορά την εγκαθίδρυση και λειτουργία σχεδίων για φυσικά πρόσωπα και σχεδίου διατάγματος απαλλαγής οφειλών, θα συζητήσουν Υπουργείο Οικονομικών και οι εκπρόσωποι των κομμάτων στις 5 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο νομοσχέδιο δεν έχει περιληφθεί το ανώτατο όριο ποσού δανείου μέχρι το οποίο θα προστατεύεται η κύρια κατοικία από εκποίηση καθώς αυτό θα καθοριστεί από την Κεντρική Τράπεζα ανάλογα και με τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό το ποσό στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στις 5 Νοεμβρίου θα συζητηθούν και τα δύο νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, που απέστειλε την περασμένη Δευτέρα στα κόμματα το ΥΠΟΙΚ και τα οποία αφορούν το νομοσχέδιο για την ρύθμιση του επαγγέλματος του Συμβούλου Αφερεγγυότητας και το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί πτωχεύσεως νόμο.

Επιπλέον, στα χέρια των εμπειρογνωμόνων των κομμάτων βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα και τα άλλα τρία νομοσχέδια το πλαισίου αφερεγγυότητας που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας εκκαθάρισης, την αναδιάρθρωση χρέους βιώσιμων επιχειρήσεων (examinership) και την εισαγωγή αναδιάρθρωσης χρέους και διαχείρισης βιώσιμων επιχειρήσεων (administration).

Η συζήτηση των τριών αυτών νομοσχεδίων έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου, στο ΥΠΟΙΚ.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου αφερεγγυότητας μέχρι το τέλος του 2014.

Από πλευράς των κομμάτων έχουν οριστεί οι Κρις Τριανταφυλλίδης εκ μέρους του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κολοκασίδης εκ μέρους του ΔΗΚΟ, Τάσος Γιασεμίδης εκ μέρους της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Συλλούρης εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ, Πάρης Μαυρομμάτης εκ μέρος των Οικολόγων και Στέλιος Αμερικάνος εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών. Το ΑΚΕΛ επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ