Ξεπούλημα ακινήτων!

{loadposition ba_textlink}

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο υπό την σκιά των νομοσχεδίων που ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων εξασφαλίσε- ων, της μείωσης των τιμών και των ευκαιριών που υπάρχουν για εξοχικές κατοικίες, κυρίως για ξένους αγοραστές από τρίτες χώρες.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων που δημοσιοποίησε το Κτηματολόγιο για τον μήνα Σεπτέμβριο τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί αυξήθηκαν στα 373 έναντι 285 τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 31%. Η αύξηση σύμφωνα με παράγοντες της τοπικής κτηματαγοράς οφείλεται, επίσης, στην άμεση ανάγκη εξυπηρέτησης των δανείων πολιτών, των οποίων έχουν μειωθεί τα εισοδήματα ή ακόμη έχουν χάσει τις δουλειές τους.

Από το τέλος του 2013

«Βασικά τον Μάρτιο του 2013 η αγορά πάγωσε μετά από το κούρεμα στις καταθέσεις στις δυο τράπεζες και παρέμεινε μουδιασμένη τους επόμενους δυο μήνες, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί. Από το τέλος του 2013 και μετά νοιώσαμε ότι κάτι άλλαξε στην αγορά με τον κόσμο να ξεκινά να επενδύει σε ακίνητα» δήλωσε στην «24» ο διευθυντής της κτηματομεσιτικής εταιρείας Fox, Γιώργος Μουσκίδης.

Φυσιολογικά το 2015

«Σίγουρα και οι τιμές από τις αρχές του 2014 μέχρι σήμερα έφτασαν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα με πολλές ευκαιρίες να παρουσιάζονται. Επειδή το 2013 ήταν πολύ χαμηλή η βάση βλέπουμε μια αύξηση που την θεωρούμε λογική, είπε ακολούθως και συμπλήρωσε: «Ένας λογικός αριθμός πωλήσεων είναι γύρω στις 10,000-12,000 τον χρόνο, το 2013 φτάσαμε στον πάτο στις 3, 700 πολώσεις, το 2014 περιμένουμε να είναι γύρω στις 5,000 και από το 2015 και μετά θα βλέπουμε μια θετική τάση και αναμένουμε να φτάσουμε στα φυσιολογικά επίπεδα».

Γιατί πωλούν

«Σίγουρα για να πωλήσει κάποιος σε αυτά τα επίπεδα τιμών σημαίνει ότι έχει κάποια ανάγκη. Δεν είναι μόνο ότι τους πιέζουν οι τράπεζες, αλλά πωλούν για να αναπληρώσουν τα χαμένα ή μειωμένα εισοδήματα τους και πιθανόν λόγω αυξημένων φορολογιών» τονίζει ο κ. Μουσκιδης. Και μας εξήγησε: «Οι τιμές από τα μέσα του 2008 και μετά πέφτουν ετήσια σε όλη την Κύπρο από 5%-10% ανάλογα με την επαρχία και το είδος του ακίνητου. Τα πλείστα ακίνητα έφτασαν τις τιμές του 2006 και πιο κάτω σε κάποιες περιπτώσεις.

Κυρίως οι τιμές μειώθηκαν σε όλη την Κύπρο, με τη μεγαλύτερη πτώση να είναι στα γεωργικά χωράφια».

Ήρθαν οι Κινέζοι…

Όσον αφορά στους ξένους αγοραστές άλλαξαν ταυτότητα. Σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη μέχρι το 2008 είχαμε τους Άγγλους σε μεγάλους αριθμούς, οι όποιοι εξαφανίστηκαν και έγιναν πωλητές.

Οι Ρώσοι υπήρχαν ως αγοραστές και πριν το 2008 και μέχρι σήμερα είναι σήμερα αγοραστές, απλώς μετά το 2008 είδαμε και κάποιους Ρώσους να πωλούν. Από το 2011 ήρθαν και οι Κινέζοι, οι όποιοι αγόρασαν πέραν των 1,000 κατοικιών το 2012-2013 κυρίως στην Πάφο και Λάρνακα.

«Με το κίνητρο για την αίτηση για άδεια μόνιμης παραμονής, αυξάνεται το ενδιαφέρον από αγοραστές από τρίτες χώρες, αλλά το κίνητρο για το διαβατήριο, σημαίνει λίγοι αγοραστές από τρίτες χώρες μπορούν να επενδύσουν, επειδή μιλούμε για επένδυση των 5 εκ.» τονίζει ο κ. Μουσκίδης. «Νομίζω ότι μετά από τα stress tests και νοούμενου ότι θα τα περάσουν εύκολα οι κυπριακές τράπεζες και αφού θεωρούμε ότι η ιστορία με τις εκποιήσεις και το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα ολοκληρώνονται σε ένα-δυο μήνες, πιστεύω ότι η πορεία της αγοράς ακινήτων θα είναι θετική συνεχώς. Από το 2014, 2015, θα αυξηθούν οι συναλλαγές και οι τιμές θα σταθεροποιηθούν», πρόσθεσε.

51% στη Λεμεσό

Όσον αφορά στην περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2014, οι πωλήσεις ακινήτων ανέρχονται στις 3,328 από 2,684 πέρσι, καταγράφοντας άνοδο 24%. Η αύξηση πωλήσεων ακινήτων σημειώνεται σε όλες τις πόλεις με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στη Λεμεσό με 51% και τη μικρότερη στην Πάφο με 4%. Στην Αμμόχωστο τα πωλητήρια έγγραφα αυξήθηκαν κατά 37%, στη Λάρνακα κατά 24%, ενώ στη Λευκωσία κατά 16%.

Ο Παύλος Λοΐζου

Ο κ. Παύλος Λοΐζου της Resolute Asset Management δήλωσε ότι οι πωλήσεις σε ξένους δείχνουν να σταθεροποιούνται σε χαμηλό επίπεδο, περίπου στο 60% του όγκου του 2010-2011. Γενικά, η ζήτηση προέρχεται κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, και βασίζεται στα μέτρα της κυβέρνησης για την τόνωση της κτηματαγοράς. Λόγω της μείωσης της συναλλακτικής αξίας του Ρουβλιού, έναντι του ευρώ, η ζήτηση από τη Ρωσία παραμένει υποτονική, προσθέτει ο κ. Λοΐζου.

Το 2013 οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους μειώθηκαν στα 1017 τεμάχια από 1476 το 2012.

Ο Άντης Ναθαναήλ

Ο διευθυντής του Κύπρο-Κινεζικού και του ΚύπροΡωσικού συνδέσμου Άντης Ναθαναήλ δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι οι αγορές ακινήτων από Κινέζους και Ρώσους κινούνται αρκετά ικανοποιητικά.

«Είναι αρκετό το ενδιαφέρον από Κινέζους αγοραστές και λόγω του διαβατηρίου αρκετοί Κινέζοι αγοράζουν στην Πάφο και Ρώσοι στη Λεμεσό», ανέφερε. «Υπάρχει προοπτική με τις σωστές ενέργειες να γίνει η Κύπρος ό,τι είναι το Βανκούβερ για τους Κινέζους στην Αμερική, δηλαδή όπου όλοι οι δισεκατομμυριούχοι Κινέζοι έχουν μεταναστεύσει από την Κίνα τα τελευταία είκοσι με τριάντα χρόνια ίσως και περισσότερο. Η Κύπρος μπορεί να γίνει το ίδιο πράγμα για την Ευρώπη για τους Κινέζους που θέλουν να κάνουν τις εργασίες τους στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Πρέπει να γίνει εντατική προσπάθεια προβολής της Κύπρου στην Κίνα, διότι παρά τις προσπάθειες του Κυπρο-Ρωσικού συνδέσμου, του ΚΕΒΕ και της κυβέρνησης, η Κύπρος είναι ακόμη άγνωστη ότι προσφέρεται σαν κέντρο υπηρεσιών. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια».

* To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 12/10/2014.