Χονδρά σκάνδαλα με… λεπτότητα!

{loadposition ba_textlink}

Κι όμως αυτά τα σκάνδαλα δεν μπορεί να τα συλλάβει εύκολα ο νους. Διόλου υπερβολική η έκφραση. Κι αν αμφιβάλλετε, διαβάστε τις ακόλουθες αράδες.

Οι κατάφορες αδικίες σε βάρος συμπολιτών μας και τα «μαγειρέματα» που είναι ικανά εν μια νυκτί να καταστήσουν την περιουσία κάποιου ευνοούμενου να αξίζει εκατομμύρια, δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Αυτό που έγινε όμως στην Κοίλη της Πάφου, σε βάρος του συμπολίτη μας Ανδρέα Σοφοκλέους, δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις.

Εν μια νυκτί κτήματα στην περιοχή μετατράπηκαν σε παραθεριστικές ζώνες. Τα τρία κτήματα του κ. Σοφοκλέους, όμως, τα οποία εφάπτονται των ζωνών και βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία μεταξύ τους, έμειναν και τα τρία εκτός. Και μάλιστα εφάπτονται όλα με τις ζώνες!

Πραγματικά απίστευτο, αλλά πέρα ως πέρα αληθινό. Και δεν θα το πιστεύαμε ούτε εμείς αν δεν βλέπαμε το τοπικό σχέδιο Πάφου και δεν μιλούσαμε με τον ίδιο τον κ. Σοφοκλέους.


Το ένα κτήμα του Ανδρέα Σοφοκλέους εφάπτεται της παραθεριστικής ζώνης στην ανατολική πλευρά και το άλλο εφάπτεται της ζώνης στα δυτικά. Είναι δυνατόν να έμειναν εκτός λόγω τύχης

Το τοπικό σχέδιο που δημοσιεύουμε σήμερα στην «24» δεν αφήνει αμφιβολία. Στην πρώτη φωτογραφία βρίσκεται ένα μεγάλο κομμάτι γης (36 στρέμματα). Με πορτοκαλί είναι σημειωμένη η γη που εντάχθηκε σε… χρυσή ζώνη. Όμως τα δυο του κτήματα (σε κύκλο) έμειναν εκτός. Άντε να το δεχθούμε ότι μπορεί να συνέβη κάτι τυχαία, στην προκειμένη. Να δεχθούμε ότι όλες οι δυνάμεις του σύμπαντος συνωμότησαν τυχαία για να συμβεί αυτό. Έλα που και το τρίτο του όμως κτήμα εφάπτεται σε ζώνη παραθεριστική και έμεινε κι αυτό εκτός! Αδιάψευστος μάρτυρας και η δεύτερη φωτογραφία που παρουσιάζουμε.

Η κοροϊδία

Ο κ. Ανδρέας Σοφοκλέους, που κατάγεται από την Κοίλη, αλλά διαμένει στη Λευκωσία, όπως μας δήλωσε, αντιλήφθηκε την προνομιακή για κάποιους αλλά σκανδαλώδη αλλαγή ζώνης το 1993. Από τότε ακολούθησαν πολλές επιστολές στους αρμόδιους φορείς, ωστόσο άκουγε ηλίθιες δικαιολογίες. Εν- δεικτικό αυτό που έγινε το 2005. Όταν μετά από ένσταση που υπέβαλε (2003), ζητώντας όπως τα κτήματά του ενταχθούν σε παραθεριστική ζώνη της κοινότητας Κοίλης, αφού εφάπτονταν αυτής, δυο χρόνια (10/10/2005) αργότερα έλαβε επιστολή από το υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία κοινοποιείτο ότι απερρίφθη η ένστασή του. Για το ένα τεμάχιο του έγραψαν ότι «απορρίπτεται λόγω της έντονης τοπογραφίας του εδάφους της περιοχής που βρίσκεται και του κινδύνου δημιουργίας δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον». Για το δεύτερο του έγραψαν τα ίδια και για το τρίτο, ότι «τυχόν ένταξή του στην παραθεριστική ζώνη θα συμπαρασύρει αναπόφευκτα μεγάλη έκταση γης, κάτι που δεν κρίνεται σκόπιμο στην παρούσα φάση». Τα σχόλια δικά σας… Δεν μπορούσαν ασφαλώς να του πουν το προφανές.

Οι επιστολές το 2008 και το 2010

Ο κ. Σοφοκλέους, δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειες. Συνέχισε να αποστέλλει επιστολές και να επιζητεί δικαίωση, όμως, τίποτα… Ωστόσο, πάντα οι απαντήσεις που έπαιρνε ήταν αποθαρρυντικές. «Θα εξετάσουμε το ζήτημα» και άλλα τέτοια συναφή που έδειχναν απροθυμία. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έλαβε από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη στις 20/05/2008. Ο τελευταίος σημείωνε πως «…το αίτημά σας θα αποσταλεί στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για να μελετηθεί στα πλαίσια της τακτής αναθεώρησης που θα αρχίσει εντός του 2008…». Από τότε κανένα νέο. Πανομοιότυπη η απάντηση που έλαβε τον Νοέμβριο του 2010 από τη Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών: «…αναμένεται ότι το αίτημά σας θα απασχολήσει την ανωτέρω Επιτροπή, στην οποία έχετε κοινοποιήσει την επιστολή σας».


Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία. Δεν νομίζετε; Και το τρίτο κτήμα του κ. Σοφοκλέους εφάπτεται άλλης ζώνης παραθεριστικής, αλλά «τυχαία» κι αυτό έμεινε εκτός

Υποσχέσεις

«Το 2005 με είχε καλέσει ο διευθυντής της Πολεοδομίας και μου είπε να μην φωνάζω για το θέμα και πως στην επόμενη αναθεώρηση θα αποκαταστήσουν την αδικία. Μου είπε μάλιστα πως θα έβαζε σημείωση στον σχετικό φάκελο. Αν είδατε να γίνεται τίποτα εσείς, είδα κι εγώ… Έχουμε 2014 κι ακόμη θα δουν σοβαρά το ζήτημά μου» μας δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σοφοκλέους.

Καταγγελίες για Υπουργό

Οι σκανδαλώδεις αλλαγές ζωνών δεν τε- λειώνουν εδώ, όμως. Κάτοικοι της κοινότητας Κοίλης κατάγγελλαν από το 2005 ότι συγκεκριμένος πρώην υπουργός διαθέτει στην περιοχή τους (Τάλα και Κοίλη) μεγάλες εκτάσεις γης σε ονόματα, όμως, τρίτων προσώπων. Τις είχε αγοράσει όταν ήταν ήδη υπουργός και μήνες μετά οι εκτάσεις αυτές εντάχθηκαν σε ζώνες παραθεριστικές, τουριστικές και οικιστικές, αποκτώντας αυτόματα αξία εκατομμυρίων λιρών. Μάλιστα, τότε είχε δημοσιευτεί με ντοκουμέντα ο σκανδαλώδης τρόπος με τον οποίο επεκτάθηκε οικιστική ζώνη στην περιοχή Κοίλης (με τροποποιήσεις του 2002) και περιέλαβε ακόμα περίπου δέκα τεμάχια γης, τα οποία σχηματίζουν μια ακανόνιστη προεξοχή της ζώνης. Η επέκταση είχε γίνει αποκλειστικά και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των συγκεκριμένων κτημάτων, ασφαλώς. Όταν είχαν ρωτηθεί κρατικοί λειτουργοί σχετικά δεν ήταν σε θέση να δώσουν απάντηση…

Τα κτήματα της εταιρείας Leptos

Καταγγελίες είχαν γίνει από τους κατοίκους της περιοχής Κοίλης και με αφορμή ένα άλλο γεγονός. Συγκεκριμένα, όπως είχε καταγγείλει και ο τότε κοινοτάρχης Κοίλης, Μιχάλης Ευσταθίου, κτήματα που ανήκαν στην εταιρεία Leptos εντάχθηκαν όλα σε οικιστική ζώνη σε δυο μάλιστα δόσεις στην οικιστική ζώνη, ενώ κτήματα των κατοίκων της Κοίλης έμειναν -όλως παραδόξως- εκτός αυτής…
Τότε είχε εκδοθεί και ανακοίνωση από τον όμιλο Εταιρειών «Λεπτός». Τονιζόταν ότι τα κτήματά του ήταν ήδη αξιοποιημένα όταν εφαρμόστηκε για πρώτο φορά (το 1990) το Τοπικό Σχέδιο Πάφου στην περιοχής της Κοίλης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έπρεπε να υπαχθούν σε οικιστική ζώνη μόνο τα δικά του κτήματα και κανενός άλλου…