Χριστοδουλίδης: “Δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις μας με Ρωσία”

{loadposition ba_textlink}

Σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μιλάνο, καθώς και για τη στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έχουν ως εξής:

Ερώτηση: Επιστρέψατε ψες αργά από το Μιλάνο. Υπήρξαν εκεί επαφές στο πλαίσιο των διπλωματικών ενεργειών που διενεργεί η Κυβέρνηση, καταγγέλλοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Είστε ικανοποιημένοι από τα όσα ακούσατε;

Απάντηση: Τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας τόσο με ηγέτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με ηγέτες από Ασιατικά κράτη κρίνονται ως ιδιαιτέρως ικανοποιητικές. Σε καμία περίπτωση από τις συναντήσεις του Προέδρου δεν προέκυψε κάτι διαφορετικό σε σχέση με την καταδίκη των τουρκικών προθέσεων, το οποίο χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτο, ενώ την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλοι προσεγγίζουν μέσα από αυτή την οπτική γωνία το θέμα που έχει προκύψει.

Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης συνεχίζονται. Τη Δευτέρα ξεκινά η περίοδος για την οποία η Τουρκία έχει δεσμεύσει τις περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης. Εμείς εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αποτροπής των τουρκικών προθέσεων και την ίδια στιγμή υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, ο οποίος αναλόγως των εξελίξεων θα γίνουν και συγκεκριμένες ενέργειες.

Ερώτηση: Δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε σε σχέση με τις προθέσεις της Τουρκίας μέχρι τώρα; Αναμένεται να ξεκινήσει τις έρευνές της τη Δευτέρα;

Απάντηση: Μέχρι αυτή τη στιγμή η δέσμευση της Τουρκίας με οδηγία προς τους ναυτιλλομένους ισχύει. Δεν έχει εκδοθεί νέα οδηγία.

Ερώτηση: Εκφράζεται ικανοποίηση για τη συνάντηση Αναστασιάδη-Πούτιν στο Μιλάνο. Πως αξιολογείτε τη στάση που τηρεί η Ρωσία, με αφορμή και την άσκηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα;

Απάντηση: Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε αμφιβολία για τη ρωσική στάση αρχών στο Κυπριακό. Αυτή ήταν η προσέγγιση. Επανειλημμένα έχουμε αναφέρει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη σχέση μας με τη Μόσχα και ότι οι αλλαγές στην εξωτερική μας πολιτική δεν γίνονται εις βάρος παραδοσιακών μας σχέσεων με φίλες χώρες όπως τη Ρωσία. Αυτό αποδείχθηκε και χθες. Να αναφέρω ότι ο Πρόεδρος είχε και την προηγούμενη μέρα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, αλλά και χθες με τον Πρόεδρο Πούτιν. Επομένως επαναβεβαιώθηκε αυτή η ισχυρή σχέση μεταξύ Λευκωσίας και Μόσχας.

Πέρα από τη Ρωσία, οι τουρκικές προθέσεις στην περιοχή δεν είναι κάτι που ενοχλεί μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Ένα τρίτο κράτος έρχεται στην περιοχή παράνομα να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός άλλου κράτους μέσα στη θάλασσα, η οποία γειτνιάζει με πολλά άλλα κράτη, ενώ υπάρχουν και κράτη τα οποία ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Βλέπετε τι γίνεται στο Ιράκ, στη Συρία, στο Λίβανο. Είναι μια περιοχή, η οποία προκαλεί ιδιαίτερο διεθνές ενδιαφέρον. Άρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ενέργειες της Τουρκίας προκαλούν αντίδραση από σημαντικό αριθμό κρατών.

Ερώτηση: Θα συμφωνούσατε με την εκτίμηση ότι ίσως να βλέπουμε και μια προσπάθεια αναθέρμανσής των σχέσεων μας με τη Ρωσία, ένα άνοιγμα προς τη Ρωσία;

Απάντηση: Δεν υπήρξε κάτι αρνητικό για να υπάρξει αναθέρμανση. Η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά, και μέσα από τη συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο Πούτιν, για τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός της ΕΕ και για το τι γίνεται στις διμερείς μας σχέσεις. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε θέμα υποβάθμισης των σχέσεων μας με τη Μόσχα. Ήταν για αυτό που σε αρκετές περιπτώσεις η Κυβέρνηση ζητούσε να μην προβάλλεται ένα τέτοιο θέμα, από τη στιγμή που δεν υπήρχε κάτι που προκαλούσε προβλήματα στις σχέσεις μας με τη Μόσχα.

Ερώτηση: Συμφωνήθηκε, αν κριθεί αναγκαίο, να γίνει ανταλλαγή επισκέψεων. Δηλαδή, μπορεί να επισκεφθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη Μόσχα;

Απάντηση: Υπάρχει σε εξέλιξη διεργασία σε διπλωματικό επίπεδο για την ολοκλήρωση κάποιων συμφωνιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου να μπορεί να γίνει υπογραφή συμφωνιών. Την ίδια στιγμή υπάρχει και πρόσκληση από ρωσικής πλευράς προς τον Πρόεδρο για να παραστεί το 2015, σε εορτασμούς που θα γίνουν στη Μόσχα. Η κατ’ αρχήν αντίδραση της Λευκωσίας είναι θετική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συμφωνήσαμε να βρισκόμαστε σε επαφή και, αναλόγως των εξελίξεων να διευθετηθούν επισκέψεις, οι οποίες να αναφέρω ότι δεν είχαν σταματήσει. Να θυμίσω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, είχε επισκεφθεί τη Μόσχα και είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ερώτηση: Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει τη Δευτέρα.

Απάντηση: Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται τη Δευτέρα σε ολοήμερη συνεδρία για ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας, το πού βρισκόμαστε, και θα συζητηθούν ενδεχομένως πώς προχωράμε, ποια τα επόμενα βήματα. Κρίνεται ως μια ιδιαιτέρως σημαντική συνεδρία του Σώματος και αναμένουμε ότι μέσα από την ανταλλαγή απόψεων θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε σχέση με το πώς προχωρούμε στο Κυπριακό.

Ερώτηση: Αναφέρατε στην αρχή ότι υπάρχει σχέδιο κλιμάκωσης της αντίδρασης της πλευράς μας, αν τελικά η Τουρκία προχωρήσει σε αυτό που έχει εξαγγείλει από τη Δευτέρα και συνεχιστεί και δεν το αναστείλει. Μπορούμε να δούμε και κάτι άλλο από τη δική μας πλευρά;

Απάντηση: Σίγουρα, υπάρχει σχεδιασμός για το πώς προχωρούμε αν η Τουρκία προχωρήσει από τις προθέσεις στις πράξεις. Είχαμε από την πρώτη μέρα αναφέρει ότι οι ενέργειές μας δεν περιορίζονται στην αντίδραση των πρώτων ημερών, αλλά θα κλιμακώνονται αναλόγως των εξελίξεων. Νομίζω ότι όλοι είδαμε ότι υπάρχουν συνεχώς εξελίξεις σε διάφορα επίπεδα, σε σχέση με την αντίδρασή μας. Εμείς ευελπιστούμε όπως η Τουρκία μην προχωρήσει. Σε περίπτωση όμως που προχωρήσει, υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για το πού και πώς προχωράμε έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ερώτηση: Ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επικοινωνία με τον Εμίρη του Κατάρ και, ανάμεσα σε άλλα, τον έχει προσκαλέσει να παρακολουθήσουν μαζί τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΠΟΕΛ-Paris Saint-Germain. Έχουμε απάντηση στην πρόσκληση αυτή;

Απάντηση: Ο Εμίρης του Κατάρ όντως επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν ήταν στο Μιλάνο και στο πλαίσιο της συζήτησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον προσκάλεσε να παρακολουθήσουν μαζί το παιχνίδι, λόγω των σχέσεων της γαλλικής ομάδας με το Κατάρ. Ο Εμίρης του Κατάρ δεσμεύτηκε όπως απαντήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αργότερο μέχρι αύριο, για το κατά πόσο θα μπορέσει να παρευρεθεί στο παιχνίδι.

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτως ή άλλως θα πάει στον αγώνα;

Απάντηση: Ενδεχομένως. Αν είναι εδώ ο Εμίρης του Κατάρ σίγουρα θα πάνε μαζί. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε. Την επομένη του παιχνιδιού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φεύγει νωρίς το πρωί για τις Βρυξέλλες, αλλά ο ίδιος θα αποφασίσει κατά πόσο θα παρακολουθήσει το παιχνίδι.