Άγνωστα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία

{loadposition ba_textlink}

Την Παρασκευή το βράδυ πάνω από πέντε πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία, ανεβάζοντας σε σχεδόν δεκαπέντε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα τον αριθμό αυτών των μυστηριωδών υπερπτήσεων, για τις οποίες οι αρχές τηρούν σιγή.

Τα μικρά αεροσκάφη εντοπίσθηκαν χθες ανάμεσα στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Κύπρου) και τα μεσάνυχτα (01:00 του Σαββάτου ώρα Κύπρου), πληροφορήθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο από δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα και επιβεβαίωσε αργότερα πηγή του πρακτορείου Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι υπερπτήσεις αφορούσαν τους νορμανδικούς σταθμούς του Πενλί και του Φλαμανβίλ, στη βορειοδυτική Γαλλία, αυτούς του Σεν-Λοράν-ντεζ-Ο και του Νταμπιέρ-αν-Μπιρλί (κεντρική Γαλλία) και αυτόν του Φεσενέμ στην Αλσατία (ανατολική Γαλλία).

Όταν ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Χωροφυλακή δεν θέλησαν να κάνουν αμέσως σχόλιο.

Από την πλευρά του, ο όμιλος EDF, ο οποίος διαχειρίζεται τους 19 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

Πάνω από τον σταθμό του Πενλί είχε γίνει ήδη μια υπέρπτηση το βράδυ της Πέμπτης, όπως και πάνω από έναν άλλο σταθμό στο Γκολφές, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Τα αεροσκάφη δεν εξουδετερώθηκαν “επειδή δεν αντιπροσώπευαν άμεση απειλή” για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, είχε διαβεβαιώσει εκπρόσωπος της Χωροφυλακής.

Ο όμιλος EDF είχε αναφέρει χθες πως παρόμοιες υπερπτήσεις έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου πάνω από άλλους επτά πυρηνικούς σταθμούς διασκορπισμένους σε όλη τη γαλλική επικράτεια.

Έκανε λόγο για επιχειρήσεις “χωρίς συνέπειες” και εξέφρασε την πρόθεσή του να καταθέσει μηνύσεις.

Η αποκάλυψη των υπερπτήσεων αυτών επανέφερε στη Γαλλία τη συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Στη χώρα απαγορεύεται να πετούν αεροσκάφη πάνω από πυρηνικούς σταθμούς σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων και σε ύψος μικρότερο των 1.000 μέτρων.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Πηγή: KYΠΕ