Ακούστε πώς χειραγωγούσαν τις τιμές των μετοχών στην Κύπρο! (audio)

{loadposition ba_textlink}

Ένα ηχητικό ντοκουμέντο «ανέβηκε» στο Youtube πρόσφατα από τις έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, από το 2000 και δείχνει με ποιο τρόπο συγκεκριμένα πρόσωπα «χειραγωγούσαν» τις τιμές μετοχών πριν από εκδόσεις μετοχών και των λεγόμενων «χρυσών» δικαιωμάτων.

Στο σπαρταριστό διάλογο θα ακούσετε την “ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ Σταύρου Αγρότη (ΣΑ), Μαίρης Δημητρίου (ΜΔ) και Στέλιου Χριστοδούλου (ΣΧ), στις 12 Οκτωβρίου του 2000, η ώρα 9:34”. Όλοι ήταν στελέχη της Cisco, θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Κύπρου και συζητούσαν για την έκδοση των δικαιωμάτων μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας και για την τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου, όπου είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια για «χειραγώγηση» των τιμών, εις βάρος του κοινού.

Συγκεκριμένα, εκείνη την εποχή εκκρεμούσε η εξάσκηση των “χρυσών” δικαιωμάτων της Ελληνικής Τράπεζας, που είχαν τιμή 2 λίρες και οι συγκεκριμένοι προσπαθούσαν να κρατήσουν την τιμή πάνω από τις 2 λίρες προτού “κλειδώσει” η μετοχή, με σκοπό να εξαπατήσουν τους επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους εντάσσονταν και οι ίδιοι οι υπάλληλοι της τράπεζας, που έπεσαν επίσης θύματα της απάτης. Προκειμένου να κρατηθούν οι τιμές στα επίπεδα άνω των 2 λιρών, η μία τράπεζα αγόραζε μετοχές της άλλης.

Ο διάλογος έχει δημοσιευτεί ξανά, αλλά το ηχητικό ντοκουμέντο από τον Οκτώβριο του 2000 δείχνει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν συγκεκριμένοι λειτουργοί για να εξαπατήσουν τους απλούς επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τελικά δεν κατέληξε πουθενά, αφού ακόμη βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία, χωρίς να έχουν αποδοθεί ποινικές ευθύνες.

Η απομαγνητοφώνηση

Σταύρος Αγρότης: Hello.

Στέλιος Χριστοδούλου: Σταύρο. Μιλώ με την Μαίρη, είμαστε in conference.

ΣΑ: Ναι;

ΣΧ: Το λοιπόν, πάνω στην πρωινή κουβέντα η Μαίρη λέει CLR, Δήμητρα, Ελληνική.

Μαίρη Δημητρίου: Να σου πω, Σταύρο. CLR να το χειριστώ εγώ, ευχαρίστως.

ΣΑ: Όχι, να σου πω. Ήδη, ήδη. Με έπιασε ο Χρίστης το πρωί.

ΜΔ: Χατζημιτσής;

ΣΑ: Ναι, ναι. Μίλησαν με CLR, μίλησαν με την Sharelink, μίλησαν με την Ελληνική και μου είπε ακόμα…

ΜΔ: Όταν λέμε “μίλησαν”, τι υποσχέσεις έδωσαν;

ΣΑ: Ήρθαν και είπαν ότι “κοιτάξτε, είναι σημαντικό για εμάς να είναι η τιμή μας σε εκείνα τα επίπεδα και please μην πουλάτε”. Δεν τους είπαν να αγοράσουν.

ΜΔ: Ναι, αλλά…

ΣΑ: Περίμενε. Μίλησαν ψες την νύχτα με τον Κώστα τον Τουμπουρή και είπαμε να μιλήσουμε σήμερα. Η Ελληνική… είμαι μιλημένος, μου είπε το Λευκόνοικο.

ΜΔ: Ναι, άκου να δεις, όμως, Σταύρο μου. Το vague (αόριστο – ασαφές) που μιλούμε, επειδή από πείρα μιλώ, δεν πολυστέκουν. Πρέπει να είναι νούμερα. Η CLR θα τους δώσουμε σαν Group, θα αγοράσουμε 3,5 εκατομμύρια μετοχές. Δεν νομίζω ότι έχει άλλον τώρα που πάει να βάλει σε έτσι μετοχή 3,5 εκατομμύρια μετοχές στην εταιρεία τους. Άρα, εγώ ακόμα τα λεφτά δεν τους τα έδωσα.

ΣΑ: Ok.

ΜΔ: Και … sorry, scratch my back to scratch yours (σ.σ. μεταφορικά “κάνε μου την χάρη να σου την κάνω και εγώ”). Αλλιώς θα τα αλλάξω τα ποσά. ΣΑ: Πιάσε εσύ την CLR και πες τους, commit them to buy.

ΜΔ: Όχι, εγώ θέλω ποσά να τους πω. Τώρα με την Ελληνική. Εσύ ξέρεις ένα περίπου με την Ελληνική πόσα λεφτά έβαλε η Τράπεζα Κύπρου, they should act, όχι απλά να μην πωλούν, να αγοράσουν ένα εκατομμύριο μετοχές, ας πούμε. ΣΑ: Εκάμαν το και χθες.

ΜΔ: Δήμητρα. I do not trust Χατζηξενοφώντος.

ΣΑ: Όχι. I do. Θα τον πιάσω εγώ.

ΣΧ: Όπως είπα και το πρωί. Ο κίνδυνος είναι ότι αν πάμε all out σήμερα θα γίνουν όλοι traced (εντοπιστούν) αύριο. Εγώ προτιμώ να κλείσω 6,20 σήμερα και να μουντάρω αύριο.

ΜΔ: Όχι. Καλύτερα να μην πάει πολύ κάτω, να αφήσουμε και περιθώρια για αύριο.

ΣΑ: Καλά. Εσύ μίλα με CLR, εγώ να μιλήσω με Ελληνική και Λευκόνοικο. Εσύ θα βάλεις λίγα μέσα; (σημείωση του λειτουργού της ΕΚ αναφέρει σε αυτό το σημείο ότι “είναι προφανές ότι αναφέρεται σε χαρτοφυλάκια τα οποία διαχειρίζεται ή έλεγχε η CISCO”).

ΜΔ: Θα δω όλα μου τα περιθώρια και θα βάλω, ναι.

ΣΑ: Ok.

ΜΔ: CLR. Με ποιον μίλησε ο Χατζημιτσής;

ΣΑ: Μίλησε με τον Ντίνο*…. που ήταν τράπεζα για να τους μιλήσει, αλλά ο Κώστας είναι πιο κατάλληλος και πιο reliable.

ΜΔ: Εντάξει.

ΣΑ: Λάμπρος is not, Κώστας is. ΜΔ: Ναι. Εγώ κρατώ τα. Άμα θέλω δεν τους δίνω λεφτά.

ΣΑ: Ok.

 

Who is who:

Χατζημιτσής: Εκ των ανώτερων διευθυντών στην Τράπεζα Κύπρου

Κώστας Τουμπουρής: Εκ των διευθυντών και μεγαλομετόχων της CLR Financial Services

Χατζηξενοφώντος: Διευθύνων Σύμβουλος της Λευκόνοικο Χρηματιστηριακής

* Ντίνος: Εκ των διευθυντών της CLR

* Λάμπρος: Λάμπρος Παναγιωτίδης: Διευθύνων Σύμβουλος CLR

Μην χάσετε στην «24» της Κυριακής ρεπορτάζ για τα πρόσωπα που «έπαιξαν» πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και συνεχίζουν να βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης…