Ενημερώνει Παπούλια ο Σαμαράς για το Κυπριακό

{loadposition ba_textlink} 

Τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα δεχτεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας το απόγευμα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση ενώπιόν του, στο Προεδρικό Μέγαρο, της ορκωμοσίας των δύο νέων υπουργών της κυβέρνησης, του Νίκου Δένδια που μετατοπίζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Εθνικής Αμύνης, αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που ανέλαβε κιόλας καθήκοντα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και του Κώστα Σκρέκη που αναλαμβάνει στον Υπουργείο Ανάπτυξης το χαρτοφυλάκιο που αφήνει ο Νίκος Δένδιας.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την συνάντηση Παπούλια-Σαμαρά, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αυξανόμενη, όπως εκτιμά η Αθήνα, επιθετικότητα της Τουρκίας σε κυπριακά, αλλά και ελληνικά χωρικά ύδατα.

Είναι γνωστό, άλλωστε, το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει ο κ. Παπούλιας για τα τεκταινόμενα στη Κύπρο, και οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή φέρεται να τον έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη επιστολή στήριξης προς τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τον χειρισμό του θέματος.

Επίσης, κατά την αυριανή συνάντηση στο Προεδρικό της Αθήνας, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναφερθεί και στο επικείμενο ταξίδι του στη Κύπρο, καθ’ οδόν προς το Κάϊρο για την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στο οποίο, η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία.

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι δεν αποσυνδέουν ένας μέρος της επιθετικότητας της Τουρκίας με την σαφή, όπως λένε, ενόχληση της Άγκυρας από μια πιθανή συμμαχία των 3 χωρών σε επίπεδο ενέργειας.

Όπως δήλωσε και την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Χρήστος Ροζάκης, ενδέχεται στη συνάντηση του Καΐρου να τεθεί και το θέμα της συμφωνίας με την Αίγυπτο για καθορισμό της ΑΟΖ με την Ελλάδα, «γεγονός ιδιαίτερης σημασίας».

Από την άλλη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα συναντηθεί αύριο και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Οι δύο αυτές συναντήσεις, Σαμαρά και Τσίπρα με τον κ. Παπούλια, χαρακτηρίζονται από αναλυτές στην Αθήνα ως ιδιαίτερα σημαντικές, τόσο για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις όσο για τις εξωτερικές, ιδίως όσον αφορά την ένταση που έχει προκληθεί στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο Αιγαίο από την Τουρκία.

Οι δύο ξεχωριστές αυτές συναντήσεις πραγματοποιούνται έπειτα από αντίστοιχα αιτήματα των δύο πολιτικών ηγετών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνει δεκτός από τον κ. Παπούλια στις 14:45 το μεσημέρι, και θα έχουν μια συζήτηση που, όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει στο επίκεντρό της ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία.

Πηγή: ΚΥΠΕ