Επίσημη πρώτη για τον Γιούνκερ στην Κομισιόν

{loadposition ba_textlink}

Επισήμως αναλαμβάνει τα καθήκοντά της σήμερα, υπό την προεδρία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και θα ξεκινήσει να εργάζεται από τη Δευτέρα, με πρωταρχικό της στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Τώρα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να ξεκινήσουμε τη δουλειά», αναφέρει ο Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της πενταετούς θητείας του στην προεδρία της Κομισιόν. «Οι προκλήσεις της Ευρώπης δεν μπορούν να περιμένουν», υπογράμμισε, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε να προσφέρει «μια νέα αρχή».

Εξάλλου η νέα Επιτροπή θα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της έναν πρώτο αντιπρόεδρο, τον ολλανδό Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος θα είναι «το δεξί χέρι» του Γιούνκερ.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου διαδέχεται στην προεδρία τον Πορτογάλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η δεκαετής θητεία του οποίου σηματοδοτήθηκε από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα 15 στα 28 μέλη και στη συνέχεια από την κρίση του ευρώ.

«Αυτή η Επιτροπή θα είναι αυτή της τελευταίας ευκαιρίας», είχε δηλώσει ο Γιούνκερ τον Οκτώβριο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Είτε θα καταφέρουμε να πλησιάσουμε στους πολίτες της Ευρώπης, να μειώσουμε δραστικά το ποσοστό της ανεργίας και να δώσουμε ξανά προοπτική στους νέους, είτε θα αποτύχουμε», είχε υπογραμμίσει.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο προκάτοχός του Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος πλέον ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, θα παρουσιάσουν την Τρίτη τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής για το φθινόπωρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σε πλήρη σύνθεση την Τετάρτη.

Η νέα Κομισιόν έχει να διαχειρισθεί μία σειρά από μεγάλα θέματα: το σχέδιο επενδύσεων ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία, τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου και τη διαμόρφωση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ ο 58χρονος Μπαρόζο δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της πολιτικής του καριέρας. Υπάρχουν φήμες που τον θέλουν να είναι υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς η θητεία του Μπαν Κι Μουν λήγει το 2016. «Δεν αναζητώ πολιτικό μέλλον», σχολίασε ο ίδιος ο Μπαρόζο, ενώ πρόσθεσε: «Δεν έχω ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις σχετικά με πολιτικές θέσεις […] είτε στη χώρα μου είτε στον ΟΗΕ».

Πηγή: newsbeast.gr επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.