Γύρω γύρω όλοι και στη μέση… Κύπρος

{loadposition ba_textlink} 

Την στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις και να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Κυβέρνηση δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια.

Η Κύπρος επενδύει πολλά στις καλές σχέσεις της με γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει σιγά σιγά και η Ιορδανία.

Σε συνεργασία με την Ελλάδα, η Κυπριακή Κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα άξονα συνεργασίας στην περιοχή, ικανό να να βάλει φρένο στις φιλοδοξίες των Τούρκων.

Ρωσία – ΗΠΑ – Βρετανία

Οι τρεις μεγάλες αυτές δυνάμεις παίζουν καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις στο όλο θέμα.

Η Βρετανία, φαίνεται να τάσσεται με το μέρος της Τουρκίας, αφού είναι πλέον γνωστές οι προσπάθεις των Βρετανών να δώσουν άλλοθι στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ουδέτερη στάση κρατούν οι Αμερικανοί. Οι ΗΠΑ ναι μεν ενδιαφέρονται σοβαρά για τις εξελίξεις και δεν επιθυμούν κλιμάκωση της κατάστασης, αλλά παράλληλα δεν θέλουν να χαλάσουν τις όποιες καλές σχέσεις έχουν με την Άγκυρα.

Η πρόσφατη πρόσκληση του Πούτιν στον Αναστασιάδη φανερώνει τη θέληση της Ρωσίας να εμπλακεί δυναμικά στα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή. Οι Ρώσοι ανέκαθεν τάσσονταν υπέρ της Κύπρου και συνεχίζουν να το αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία.