Πρεμιέρα κάνει το κυνήγι

{loadposition ba_textlink}

Κάθε Κυριακή και Τετάρτη από τις 2 Νοεμβρίου ως 28 Δεκεμβρίου οι μέρες θα γεμίζουν για τους κυνηγούς αφού ξεκινά το κυνήγι της πέρδικας, του λαγού και της φραγκολίνας.

43,000 Κυνηγοί

Όπως μας ανάφερε ο κ. Πέτρος Αναγιωτός Λειτουργός του Ταμείο Θύρας αναμένεται να είναι μεγάλη η κυνηγετική εξόρμηση την Κυριακή. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι θα υπάρξουν περίπου 43,000 κυνηγοί.

Μείωση του θηράματος

Ο κ. Αναγιωτός στις δηλώσεις τους αναφερόμενος στον αριθμό των θηραμάτων δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Ιδίως για το κυνήγι της πέρδικας τα νούμερα είναι πολύ μικρά. Αξίζει να τονιστεί ότι μειώνεται ο αριθμός των θηραμάτων τα οποία δικαιούνται να έχουν στην κατοχή τους οι κυνηγοί (ΚΟΤΑ) για τους σκοπούς αύξησης του θηράματος. Χαρακτηριστικά σε προηγούμενη του απόφαση το Ταμείο Θύρας αποφάσισε όπως το ΚΟΤΑ διαμορφωθεί για αυτήν την κυνηγετική περίοδο στο ένας λαγός, τρία περδίκια και μια φραγκολίνα.

Παρέμειναν στις 17 οι εξορμήσεις

Παρόλο που υπήρχε απόφαση η οποία κατατέθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών και την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής για μείωση των κυνηγετικών εξορμήσεων για αυτή την περίοδο από 17 σε 13 όπως μας ανάφερε ο κ. Αναγιωτός τελικά δεν προχώρησε αυτή η πρόταση. Όπως μας είπε δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για ενημέρωση των κυνηγών και ως αποτέλεσμα δεν προχώρησαν σε αυτή την κίνηση.

Αυστηρότερες ποινές για λαθροθηρία ζητά ο Υπουργός Εσωτερικών

Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αύξηση του θηράματος που μειώνεται διαρκώς, είπε την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Αποφάσεις Υπουργείου Εσωτερικών για προσπάθεια αύξησης του θηράματος

Απευθυνόμενος εξάλλου στους Δικαστές, διερωτήθηκε γιατί τα πρόστιμα που επιβάλλονται για λαθροθηρία είναι τόσο χαμηλά, προσθέτοντας ότι οι ποινές πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηρές.
Αναφορικά με την αστυνόμευση κατά της λαθροθηρίας, είπε ότι το κυνήγι δεν μπορεί να τεθεί τώρα ως προτεραιότητα, πρόσθεσε όμως ότι θα εξεταστούν τρόποι ενίσχυσης της προσπάθειας αυτής.
Απέρριψε τέλος ότι τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την αστυνόμευση των αμπελοπουλιών.

«Δεν ξέρω τι γινόταν παλιότερα, αλλά, σήμερα, δεν συμβαίνει αυτό», είπε ο κ. Χάσικος, ενώ αναφέρθηκε και στη μείωση φέτος κατά 50% των πυρκαγιών, λέγοντας ότι «δεν οφείλεται μόνο στην τύχη», αλλά είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς της Υπηρεσίας Θήρας και των άλλων υπηρεσιών.

Αποφάσεις ΥΠΕΣ για αύξηση του θηράματος

1. Μετά από το τέλος της τρέχουσας κυνηγετικής περιόδου, θα παραχωρηθούν στους κυνηγετικούς συλλόγους που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, πενήντα χιλιάδες (50.000) περδίκια νεαρής ηλικίας, για μεγάλωμα τους και απελευθέρωση τους στους βιοτόπους της περιοχής ευθύνης τους.

2. Θα ολοκληρωθεί και θα εφαρμοσθεί, το συντομότερο δυνατό, το νέο διαχειριστικό σχέδιο για το λαγό.

3. Θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες των αρχών για πάταξη της λαθροθηρίας των επιδημητικών και μεταναστευτικών θηραμάτων.

4. Επίσης, ο Υπουργός απηύθυνε δημόσια έκκληση προς τους Δικαστές για επιβολή αυστηρότερων ποινών σε περιπτώσεις λαθροθηρίας.

Προσοχή στις πυρκαγιές κατά τις κυνηγετικές εξορμήσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, με την ευκαιρία της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου απευθύνει θερμή έκκληση στους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εξορμήσεις τους, να συνεργάζονται στενά με το προσωπικό του Τμήματος Δασών και να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια, τόσο στην πρόληψη όσο και στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

Τονίζεται ότι το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια εντός των κρατικών δασών ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις παρυφές τους, συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι € 25.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Κατά τις εξορμήσεις σας ακολουθείστε πιστά τις πιο κάτω οδηγίες:

α) Να θυμάστε ότι το άναμμα φωτιάς στα δάση απαγορεύεται παντού, εκτός από τις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

β) Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα ή καλύτερα μην πετάτε καθόλου αποτσίγαρα μέσα ή κοντά στο δάσος.

γ) Αν δείτε άτομο που προβαίνει σε ενέργεια που πιθανόν να προκαλέσει πυρκαγιά προσπαθήστε να το μεταπείσετε ή τηλεφωνήστε μας αμέσως.

δ) Σβήστε σχολαστικά τα κάρβουνα που θα ανάψετε πριν την αναχώρησή σας από το δάσος ή την ύπαιθρο.

ε) Αν δείτε φωτιά ή καπνό τηλεφωνήστε αμέσως στο 1407 ή στο 112. Αφού τηλεφωνήσετε, προσπαθήστε με ασφάλεια να σβήσετε ή να περιορίσετε τη φωτιά.

Παράλληλα, επειδή παρατηρούνται κρούσματα παράνομης υλοτομίας δέντρων στα δάση και στην ύπαιθρο γενικότερα, προτρέπονται οι κυνηγοί και γενικά το κοινό όπως καταγγέλλουν στον πλησιέστερο δασικό ή αστυνομικό σταθμό περιστατικά υλοτομίας δέντρων, για τα οποία υπάρχει εύλογη υπόνοια ότι διενεργούνται χωρίς άδεια.

* To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 2/11/2014.