“Το μαχαίρι στο κόκκαλο” βάζει η Αστυνομία για πάταξη της βίας στα γήπεδα

{loadposition ba_textlink}

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι έρευνες της Αστυνομίας σε σχέση με τα επεισόδια, που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ, που διεξήχθη χθες το απόγευμα στο Τσίρειο Στάδιο στη Λεμεσό.

Παρόλο που η αστυνομία βρίσκεται στο αρχικό στάδιο των ερευνών, εντούτοις προχωρεί εντατικά, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία, τις πληροφορίες ή και μαρτυρίες, ώστε να προχωρήσει σύντομα στην ανάκριση ή και στη σύλληψη το οποιουδήποτε άλλου προσώπου, που υπάρχει μαρτυρία ότι ενέχεται σε αυτά τα επεισόδια.

Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Αντρέας Αγγελίδης, έκανε λόγο για “μηδενική ανοχή” από πλευράς του σώματος, καθώς επίσης για “ετοιμότητα και βούληση”, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια επεισόδια και να πάρουν τα μηνύματα αυτοί που πρέπει να τα πάρουν.

Αναφερόμενος στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ, ο κ. Αγγελίδης είπε συγκεκριμένα ότι είκοσι λεπτά περίπου μετά την έναρξη του αγώνα, μερίδα οπαδών του ΑΠΟΕΛ εισήλθαν εντός του αγωνιστικού χώρου, κρατώντας ρόπαλα και ρίχνοντας φωτοβολίδες, ενώ πρόσθεσε πως αμέσως μετά μερίδα οπαδών της ΑΕΛ εισήλθε εντός του αγωνιστικού χώρου κρατώντας ρόπαλα.

Πρόσθεσε ότι “με την παρέμβαση της Αστυνομίας, οι πιο πάνω οπαδοί επέστρεψαν στις κερκίδες ενώ ο αγώνας είχε διακοπεί για 20 περίπου λεπτά”, για να συμπληρώσει πως “με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου οπαδοί του ΑΠΟΕΛ έθεσαν φωτιά στα καθίσματα της κερκίδας, σε έξοδο κινδύνου καθώς και σε αποθήκη του σταδίου προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές”.

“Όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας”, σημείωσε, “που πλησίασε την κερκίδα με σκοπό να κατασβήσει τη φωτιά, δέχτηκε επίθεση από μερίδα οπαδών του ΑΠΟΕΛ, οι οποίοι έριχναν καθίσματα, κεραμικά, λεκάνες αποχωρητηρίων που αφαίρεσαν από το στάδιο, καθώς και ξύλα, πέτρες, φωτοβολίδες και καπνογόνα. Έγινε έκκληση από την Αστυνομία μέσω των μεγαφώνων του Σταδίου για απομάκρυνση των οπαδών από τα σημεία της φωτιάς, για να γίνει δυνατή η κατάσβεση από την Πυροσβεστική”.

Ωστόσο, είπε “οι εν λόγω οπαδοί, περίπου 100 στον αριθμό, κύκλωσαν τις φωτιές με τα σώματά τους καθώς και με ομπρέλες, με σκοπό να αποτρέψουν την κατάσβεση, ενώ ο χειριστής της αντλίας του Πυροσβεστικού Οχήματος αναγκάστηκε να καταβρέξει τους εν λόγω οπαδούς, με αποτέλεσμα η φωτιά να σβηστεί”.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ακόμα ότι “μετά το τέλος του αγώνα και ενώ οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ κατευθύνονταν προς τα λεωφορεία, αναγνωρίστηκαν από μέλη της Αστυνομίας 8 πρόσωπα ηλικίας 16 μέχρι 31 χρόνων, ως άτομα τα οποία έλαβαν μέρος στα επεισόδια και συνελήφθησαν βάσει δικαστικών ενταλμάτων”.

Επίσης, είπε πως “και τα έξι λεωφορεία που μετέφεραν οπαδούς του ΑΠΟΕΛ οδηγήθηκαν από την Αστυνομία εντός του αγωνιστικού χώρου για έλεγχο, κατά τη διάρκεια του οποίου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν βάσει δικαστικών ενταλμάτων, άλλα 33 πρόσωπα ηλικίας από 15 μέχρι 33 χρόνων τα οποία φέρονται να έλαβαν μέρος στα επεισόδια”.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της έρευνας που έγινε στα λεωφορεία, εντοπίστηκαν, πτυσσόμενο ρόπαλο, πτυσσόμενο μαχαίρι, τέσσερις φωτοβολίδες, μεταλλικός σπαστήρας με ίχνη ξηρής φυτικής ύλης που πιστεύεται ότι είναι κάνναβη, σακουλάκι με ξηρή φυτική ύλη που πιστεύεται ότι είναι κάνναβη, μια αλυσίδα τριών μέτρων και μια σφεντόνα.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τέσσερα μέλη της Αστυνομίας τα οποία μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου στους δύο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και απολύθηκαν, ενώ στους άλλους δύο παραχωρήθηκε άδεια ασθενείας τεσσάρων και δύο ημερών.

Το ύψος των ζημιών στο στάδιο δεν έχει ακόμη υπολογιστεί, ενώ το ΤΑΕ Λεμεσού συνεχίζει τις εξετάσεις.

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε σε μια οργανωμένη κατάσταση, που αφορά το χουλιγκανισμό, για να προσθέσει πως “είναι η πρώτη φορά που με βάση το σχεδιασμό και τις ενέργειες της Αστυνομίας συνελήφθη ένας μεγάλος αριθμός προσώπων.

“Η θέση μας είναι μηδενική ανοχή σε αυτές τις περιπτώσεις. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την τάξη και την ασφάλεια, έτσι ώστε αφού υπάρχει συνεργασία και με άλλους φορείς και με τα σωματεία να μπορέσουμε να δώσουμε τα μηνύματα που πρέπει, έτσι ώστε να επιστρέψουν στο γήπεδο και οι οικογένειες και να μπορούν να δουν τους αθλητικούς αγώνες και παιδιά”, είπε.

Επιπλέον, είπε πως “υπάρχει ένα μεγάλος όγκος ανακριτικού έργου, ενώ τα αδικήματα που διερευνώνται αφορούν την οχλαγωγία, την πρόκληση κακόβουλης ζημιάς και άλλα σοβαρά αδικήματα”.

Εξάλλου, λίγο πριν τις 14:00 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε διάταγμα κράτησης τριών ημερών εναντίον 9 οπαδών του ΑΠΟΕΛ, ηλικίας 16-32 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν σε σχέση με τα επεισόδια.

Η Αστυνομία ανέφερε πως εξετάζει εναντίον των υπόπτων 14 συνολικά αδικήματα και πως γίνεται προσπάθεια σύνδεσης με τα επεισόδια άλλων 32 ατόμων στον ίδιο αγώνα.

Ο ανακριτής της υπόθεσης είχε ζητήσει την κράτηση των υπόπτων για τέσσερις ημέρες, ενώ η υπεράσπιση έκανε λόγο για κατάχρηση εξουσίας από πλευράς της Αστυνομίας και για αλλότρια συμφέροντα.

Πηγή: ΚΥΠΕ