Εθνικό ζήτημα, ευρώ και λίρα

{loadposition ba_textlink}

Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. δεν είχε να κάνει με οικονομικούς λόγους από την δική μας πλευρά. Αλλά με καθαρά πολιτικούς και εθνικούς. Η συμμετοχή της δημοκρατίας μας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη, αποτρέπει κινδύνους και διασφαλίζει σε μεγαλύτερο βαθμό την εθνική κυριαρχία. Πολύ απλά, γιατί -έστω και θεωρητικά-τα σύνορα της Κύπρου είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Οικονομικά δεν βοήθησε, γιατί με την λίρα τα πράγματα ήταν ασφαλώς καλύτερα.

Όμως έγινε μια στρατηγική επιλογή και σωστά έγινε, κατά τη γνώμη μας. Από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι γνώριζαν πως με την ένταξη της Κύπρου έβαζαν ένα αγκάθι στο παπούτσι τους, καθώς θα υπήρχε ένσταση από την πλευρά της γείτονος. Γιατί το έκαναν; Πολύ απλά γιατί με τη συμμετοχή της Κύπρου μπορούσαν να διαδραματίσουν τον ρόλο που έπαιξαν στην πρόσφατη κρίση, με τον έλεγχο της ρευστότητας και των Τραπεζών και της αποτροπής της ρωσοποίησης της Κύπρου.

Με τον οικονομικό έλεγχο του νησιού που βρίσκεται σε μια σημαντική γεωπολιτική θέση. Ακριβώς επειδή δεν ήθελαν να χαρίσουν την Κύπρο στη Ρωσία. Και το πέτυχαν απόλυτα, αφού η Κύπρος υφίσταται ακόμη και τώρα το εμπάργκο της Ρωσίας στα κυπριακά αγροτικά προϊόντα!

Μην το παίζουν, λοιπόν, περισσότερο ευρωπαϊστές απ’ ό,τι πρέπει, κάποιοι στα υψηλά οφίτσια…Και μην ξεχνούν ότι γι αυτό το ευρωπαϊκό κοστούμι είχε μέγιστη συμβολή η Ελλάδα. Διαχρονικά και υπερκομματικά, γιατί η ένταξη της Κύπρου ήταν εθνική και στρατηγική επιλογή όλων των κυβερνήσεων των Αθηνών.