Φανατικός ισλαμιστής αυτός που ομολόγησε τη δολοφονία Νιεμτσόφ

{loadposition ba_textlink}

Ο τσετσενικής καταγωγής Ρώσος Ζάουρ Νταντάγεφ, που κρατείται ως ύποπτος για τη δολοφονία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νιεμτσόφ, είναι ένας “βαθιά πιστός” που έπαθε σοκ όταν είδε τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ τα οποία είχε δημοσιεύσει η γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, δήλωσε ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ.

Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι εξετάζουν την πιθανότητα ισλαμιστές μαχητές να πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Νεμτσόφ, έναν φιλελεύθερο, ο οποίος είχε υπερασπιστεί το Σαρλί Εμπντό και τα σκίτσα του. “Όλοι όσοι γνωρίζουν τον Ζάουρ (Νταντάγεφ) επιβεβαιώνουν ότι είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος και επίσης ότι ο ίδιος, όπως και όλοι οι μουσουλμάνοι, συγκλονίστηκε από τις δραστηριότητες του Σαρλί και τα σχόλια υπέρ της δημοσιοποίησης των σκίτσων”, έγραψε ο Καντίροφ στο λογαριασμό του στο Instagram.

“Γνώριζα τον Νταντάγεφ, ήταν ένας πραγματικός Ρώσος πατριώτης, ένας από τους πιο θαρραλέους και άξιους στρατιώτες του συντάγματός του”, είπε ο Καντίροφ, ο οποίος δηλώνει ότι δεν κατανοεί τους λόγους της σύλληψής του. Την επομένη της δολοφονίας του Νεμτσόφ, ο Καντίροφ είχε δηλώσει ότι η δολοφονία “οργανώθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης που αναζητούν κάθε μέσο για να προκαλέσουν μια εσωτερική σύγκρουση στη Ρωσία”.

Ο Καντίροφ επιβεβαίωσε ακόμη ότι ο Νταντάγεφ, ένας από τους πέντε υπόπτους που κρατούνται στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία στις 27 Φεβρουαρίου του Νεμτσόφ, διετέλεσε μέλος της τσετσενικής αστυνομίας και παρασημοφορήθηκε για τη γενναιότητά του. Ο 30χρονος Νταντάγεφ ομολόγησε χθες την ανάμειξή του στη δολοφονία του Νεμτσόφ, όταν παρουσιάστηκε σε δικαστήριο της Μόσχας μαζί με άλλους τέσσερις υπόπτους, μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία που συγκλόνισε τη ρωσική αντιπολίτευση. Η “συμμετοχή του Νταντάγεφ στη δολοφονία επιβεβαιώθηκε από την ομολογία του”, δήλωσε η δικαστής Νατάλια Μουσνίκοβα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Νταντάγεφ ο οποίος υπηρέτησε 10 χρόνια σε μονάδα των ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας, συνελήφθη χθες στην Ινγκουσετία, γειτονική δημοκρατία της Τσετσενίας, στον ασταθή ρωσικό Καύκασο. Είχε παρασημοφορηθεί για “το θάρρος που είχε επιδείξει για την εκπλήρωση του στρατιωτικού του καθήκοντος” το 2010 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών της Ρωσίας Ρασίντ Νουργκαλίεφ.