ΠτΔ: “Στυλοβάτες της κυπριακής οικονομίας οι Κύπριοι επιχειρηματίες του Μπαχρέιν”

{loadposition ba_textlink}

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους σήμερα είναι πλέον γεγονός είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στα μέλη της κυπριακής κοινότητας του Μπαχρέιν κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε προς τιμή τους στο Μπαχρέιν, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Μιλώντας στους Κυπρίους επιχειρηματίες που διαμένουν στο Μπαχρέιν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να εκφράσω ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι μεταξύ των στυλοβατών της κυπριακής οικονομίας, κάτι που είχε συμβεί το ’74, κάτι που επαναλαμβάνεται τώρα με την οικονομική κρίση. Ενας κόσμος που βρίσκεται μακριά, αλλά με πολλά συναισθήματα και που αναδεικνύει την επιχειρηματικότητα, την προκοπή και την ίδια ώρα τα βέλτιστα και τα μέγιστα.

Σταδιακά ανακάμπτουμε από την κρίση που είχαμε αντιμετωπίσει ή δεν είχαμε αντιμετωπίσει έγκαιρα. Εν πάση περιπτώσει μετά τα γεγονότα του 2013 και από την ώρα που έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα έχουμε επιτύχει πολύ περισσότερα από ό,τι ανέμεναν και οι πλέον αισιόδοξοι.

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους σήμερα είναι πλέον γεγονός. Σήμερα είχαμε ένα ρεκόρ όσον αφορά τα επιτόκια των ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ρεκόρ όσον αφορά τα χαμηλά επιτόκια, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που υπάρχει. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, έχουν περάσει τα στρες τεστ, η οικονομία της Κύπρου έχει αναβαθμιστεί από τους Οίκους Αξιολόγησης, έχουμε περάσει τέσσερεις θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα και η πέμπτη, καθυστερεί αλλά ελπίζω ότι θα ξεπεραστεί αυτόν το μήνα, και πιστεύουμε ότι πάρα πολύ σύντομα θα είμαστε εντελώς ελεύθεροι για να ξαναβγούμε στην αγορά, κάτι το οποίο έχουμε πράξει σε 14 τόσους μήνες. Σταδιακά η ανεργία έχει σταθεροποιηθεί με πτωτικές τάσεις, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό εφόσον είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Αντιμετωπίζουμε προβλήματα διότι υπάρχουν οι ευάλωτες ομάδες που ακόμα υποφέρουν. Θέλω να ελπίζω ότι σταδιακά, διότι δεν μπορούν να γίνουν θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη, θα επιτύχουμε έτσι ώστε να ξαναζήσουμε στιγμές ευημερίας.

Ταυτόχρονα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου για να αντιμετωπίσουμε το μέγα εθνικό μας θέμα που κρατεί την πατρίδα μας διαιρεμένη, που διατηρούνται ακόμα στρατεύματα κατοχής, που οι κίνδυνοι ελλοχεύουν δυστυχώς κάθε μέρα.

Είναι γνωστά τα γεγονότα που μας υποχρέωσαν ως ελληνοκυπριακή πλευρά να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας στο διάλογο, ύστερα από όσα καταγράφηκαν την 3η Οκτωβρίου του 2014 με τη Navtex, με την παρουσία του Barbaros στην Κύπρο. Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενες των εβδομάδων θα διαφοροποιήσουν το κλίμα και οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται θα δώσουν την ευκαιρία επανέναρξης του διαλόγου.

Είμαι της άποψης ότι η καλύτερη συνταγή για να ξεπεράσουμε όχι μόνο την κρίση, αλλά ιδιαίτερα τους κινδύνους που ο Ελληνισμός διατρέχει είναι επιτέλους να πετύχουμε μια λύση που θα γίνει αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους, μια λύση που θα βασίζεται οπωσδήποτε σε αυτό που προσδιορίζει την ταυτότητα μας, δηλαδή ως κράτος μέλος της ΕΕ, και που θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Σε αυτή η προσπάθεια, θέλω να ελπίζω και πιστεύουμε πως, όλοι μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις και όλοι να συνεισφέρουμε για αυτό και είναι έντονες οι προσπάθειες της Κυβέρνησης να αποφεύγει συγκρουσιακές αντιπαραθέσεις, αλλά το αντίθετο, για να δημιουργούνται εκείνες οι προϋποθέσεις που μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση να μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο μας που το αξίζει.

Σήμερα στη συνάντηση με τον Βασιλιά του Μπαχρέιν είχαμε ένα σημαντικότατα εποικοδομητικό και με αποτελέσματα διάλογο. Αποφασίστηκε για πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το Μπαχρέιν να διαπιστεύσει Πρέσβη στην Κύπρο, όπως έκανε και η Σαουδική Αραβία προσφάτως και τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών όσο και εγώ βρισκόμαστε σε μια διαρκή πορεία και προσπάθεια να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τις χώρες του αραβικού Κόλπου, διότι πιστεύω ότι θα συμβάλει σημαντικά και στις δικές σας προσπάθειες».