Σήμερα είναι η μέρα του ‘π’ και όλη η Ευρώπη γιορτάζει

{loadposition ba_textlink}

 

Θυμάστε στο σχολείο όταν κάναμε μαθηματικά τι συμβόλιζε το μικρό ελληνικό γράμμα ‘π’; Ναι, ακριβώς ήταν το σύμβολο για τον αριθμό 3,14. Για να σας το θυμίσουμε να σας πούμε πως ο αριθμός π συμβολίζει το λόγο της περιφέρειας ενός κύκλου, προς τη διάμετρό του. Τι συμβαίνει όμως και σήμερα είναι η μέρα του ‘π’;

Είναι απλό. Η μέρα αυτή δεν ορίζεται αυθαίρετα, όπως για παράδειγμα η μέρα μπριζόλας και πεολειχίας, αλλά με μαθηματικό τρόπο. Βλέπετε σήμερα έχουμε 14 Μαρτίου. Όπερ αναγράφεται 14/3/15, και στο εξωτερικό ιδίως ως 3/14/15 (μπαίνει δηλαδή μπροστά ο μήνας από την ημέρα). Να λοιπόν πως προκύπτει το 3,14, δηλαδή το π.

Διαβάζουμε μάλιστα στη γαλλική Liberation πως η ακριβής χρονική στιγμή της απόλυτης ωδής στον αριθμό π, είναι στις 9:26 και 53 δευτερόλεπτα. Γιατί; Γιατί έτσι προκύπτει ο αριθμός π, με όλα του τα δεκαδικά ψηφία, 3,141592653!

Ο εορτασμός των μαθηματικών

Και μπορεί η μέρα να απευθύνεται σε λάτρεις των μαθηματικών και άρα σε πολύ λίγους ανθρώπους, όμως αρκετοί φρόντισαν να τη μνημονεύσουν, πέραν της γαλλικής Liberation που μας το θύμησε. Φανταστείτε πως προς τιμήν της ημέρας το Spotify δημιούργησε ειδική λίστα με τραγούδια αφιερωμένα στο γράμμα σύμβολο, με τίτλο “Happy Pi Day, Europe”.

Πηγή: news247.gr,επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.