Ταξίδι ουσίας

{loadposition ba_textlink}

Όχι μόνο από θέμα εντυπώσεων στη πολιτική σκακιέρα, αλλά και από την ουσία των συμφωνιών.

Η αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου θα δώσει ανάσα στην οικονομία και ένας μεγάλος βραχνάς θα σταματήσει να πνίγει την Κύπρο. Η συμφωνία αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη Δημοκρατία και αποδεικνύει τη θέληση της Μόσχας να βοηθήσει στην ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας.

Επιπλέον, ο ελλιμενισμός ρωσικός πλοίων στα λιμάνια της Κύπρου θα αποφέρει έσοδα αλλά και θα σηματοδοτήσει την ενεργή παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν αποκλείεται δε τα αντίμετρα της Ρωσίας προς όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί για το Ουκρανικό, να χαλαρώσουν με κάποιο τρόπο για την Κύπρο, αν για παράδειγμα οι εξαγωγές προϊόντων προς τη Μόσχα γίνουν μέσω τρίτης χώρας.

Ένα άλλο ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τους Ρώσους επισκέπτες, που αποτελούν κύρια πηγή τόνωσης του ξενοδοχειακού/τουριστικού τομέα. Οι αλλεπάλληλες πτωχεύσεις μεγάλων πρακτορείων το περασμένο καλοκαίρι σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση για το καλοκαίρι που έρχεται, τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναζητούνται λύσεις ώστε να αποφευχθούν παρόμοια κραχ στο μέλλον. Σπουδαίο ρόλο θα παίξουν και οι ρωσικές τράπεζες που καλούνται να ενισχύσουν τον ρόλο τους στο νησί.

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση των δύο ηγετών θα έχει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την Κύπρο. Αρκεί να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν σωστά.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!